乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209629 19848
小寶 發表於 2010-6-5 11:21:55 |顯示全部樓層
回復 12160# 花園仔
講晚安前請睇吓逼逼夾夾嘅網室一角啦!

=======================
老師的網室好陰涼感覺好正!起入面做野唔覺熱~
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-5 12:04:04 |顯示全部樓層
回復 12141# 花園仔

多謝老師分享 , 剛好種緊白茄子 , 咁到時又少一個問題LU
    老師 , 你一日咪用好多時間打理你個花園仔LON???!!!我個天台咁細, 有十幾棵植物 , 每日都最少要用一個鐘, 你真係好好心機呀.
回復

花園仔 發表於 2010-6-5 12:43:19 |顯示全部樓層
小寶, 瑪姬及大家好!

琴日摘架!

2010-06-04-2.jpg 2010-06-04-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-5 13:03:35 |顯示全部樓層
<海南糯米粟>食得囉!

要趁嫩食喎, 煙煙靱靭幾好食架!

大龍缸種嘅:

2010-06-02-2.jpg 2010-06-04-15.jpg 2010-06-04-16.jpg

露地種嘅!

回復

花園仔 發表於 2010-6-5 13:15:08 |顯示全部樓層
剛摘下黎嘅茄子!(盤種架!)

噉樣就叫成熟嘞!
(想知實物原大 -- 咪多手體張圖度點擊一下用滚輪放到最大啦! )

回復

花園仔 發表於 2010-6-5 15:07:45 |顯示全部樓層
茄子包唔包袋随你鍾意囉!

睇吓右下角塊葉俾蟲蟲咬到噉, 我情願做多少少嘢嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-6-5 15:10:35 |顯示全部樓層
露地茄子現時情況:

2010-06-05-13.jpg 2010-06-05-14.jpg 2010-06-05-15.jpg 2010-06-05-17.jpg 2010-06-05-16.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-5 15:14:49 |顯示全部樓層
可惡嘅<鐵甲仔>將綠茄子嘅葉都咬到一個個窿呢!

回復

alilovebyj 發表於 2010-6-5 23:50:25 |顯示全部樓層
網室迫D都無所謂啦!!否則更多植物遭殃……

我個度有七成果菜被蟲蟲蹂躪,好慘啊!!
回復

kittymama 發表於 2010-6-6 15:17:53 |顯示全部樓層
花老師
    唔係向康文署租, 係D私人會所, 所以塊地真係好細, 今日先去度嚟,  真係得2呎X3呎  不過都好既, 等我D初哥實習吓先, 我見你話而家都啱落種子種茄子, 等我又試吓先, 我見你咁多收成既, 你個花園仔到底有幾大, 係咪成個籃球場咁大架
回復

vege 發表於 2010-6-6 16:26:13 |顯示全部樓層
多謝老師解答~ 我已經用"留"斗整左d鉀肥落去了~~~ 好期待~
    果包shell粉係白色粉未, 佢上面話可以減低泥既酸. 咁點樣先算係酸呢? (我見佢咁講所以估佢同石灰功用差唔多) 我乜都唔識, 隨手放左d落種左一排但落肥都唔識大果d植物既泥上面. 有盆發左毛又擺左d落去.
  感謝感謝~~
回復

小昭 發表於 2010-6-6 20:11:44 |顯示全部樓層
花老師
我棵茄子都比d野咬了多口,曾經在附近看到閃亮黑色好像甲虫昆蟲,是否這是鐵甲仔,可以點預防
回復

花園仔 發表於 2010-6-6 21:04:52 |顯示全部樓層
回復 12169# alilovebyj
網室迫D都無所謂啦!!否則更多植物遭殃……

我個度有七成果菜被蟲蟲蹂躪,好慘啊!!
===============================

Alison及大家好!
唯有多啲關心佢地啦, 盡量整啲防蟲設施囉!

唔笠袋邊有青瓜食吖!  

2010-06-05-26.jpg 2010-06-05-27.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-6 21:11:57 |顯示全部樓層
回復 12170# kittymama
花老師
    唔係向康文署租, 係D私人會所, 所以塊地真係好細, 今日先去度嚟,  真係得2呎X3呎  不過都好既, 等我D初哥實習吓先,
我見你話而家都啱落種子種茄子, 等我又試吓先, 我見你咁多收成既, 你個花園仔到底有幾大, 係咪成個籃球場咁大架
==================================================

kittymama好!
冇所謂啦, 大細一樣種啫, 俾心機實種得到架!
花園仔有幾大吖, 咪成個幼稚園嘅室內籃球場咁大囉!

今日收嘅<吹波節瓜>
(實物原大)

回復

花園仔 發表於 2010-6-6 21:20:52 |顯示全部樓層
回復 12171# vege

多謝老師解答~ 我已經用"留"斗整左d鉀肥落去了~~~ 好期待~
    果包shell粉係白色粉未, 佢上面話可以減低泥既酸. 咁點樣先算係酸呢? (我見佢咁講所以估佢同石灰功用差唔多) 我乜都唔識,
隨手放左d落種左一排但落肥都唔識大果d植物既泥上面. 有盆發左毛又擺左d落去.
  感謝感謝~~
===================================================

vege好!
唔使客氣!
你都唔知泥土嘅酸鹼度點解會覺得啲泥酸性重呢?
噉落幾多shell粉先至改變到合適嘅酸鹼度呢?
我唔係幾明囉!
回復

花園仔 發表於 2010-6-6 21:53:50 |顯示全部樓層
回復 12172# 小昭
花老師
我棵茄子都比d野咬了多口,曾經在附近看到閃亮黑色好像甲虫昆蟲,是否這是鐵甲仔,可以點預防
=============================================
你好!
係咪呢隻噉樣亞?

回復

花園仔 發表於 2010-6-6 22:07:09 |顯示全部樓層
我種咗約十種唔同嘅椒椒.
栽種原因不外乎<啱食><樣子靚>啫!

近來鍾情<英國小長尖椒>
用佢黎浸<酸甜辣椒醋>好正架!(朋友争住要呢!)

<英國小長尖椒>開始成熟囉!

2010-06-05-2.jpg 2010-05-31-18.jpg 2010-06-06-4.jpg
回復

chayote 發表於 2010-6-6 22:07:27 |顯示全部樓層

vege好!
唔使客氣!
你都唔知泥土嘅酸鹼度點解會覺得啲泥酸性重呢?
噉落幾多shell粉先至改變到合適嘅酸鹼度呢?
我唔係幾明囉!
===============================
用pH試紙la!
e d 野係園藝店/科學器材店/藥房有售!
如果泥土極酸,pH試紙會紅色
如果泥土微酸,pH試紙會黃-橙色
如果泥土偏鹼,pH試紙會藍色
種野d泥,最好是微酸,即係pH試紙會黃-橙色!
shell粉同石灰一樣,成份是碳酸鈣(Calcium Carbonate)
所以可以中和泥土偏酸!
你加左shell粉後,用水整濕pH試紙個頭後,再插個頭落泥,如果黃-橙色,d泥用得!
==================================
HeHe!老c,我未試過 !
但d舊帖有講!
http://hkplants.com/thread-8048-1-1.html
回復

花園仔 發表於 2010-6-6 22:11:33 |顯示全部樓層
當然<小長燈籠椒>都係好美味架!

回復

花園仔 發表於 2010-6-6 22:15:32 |顯示全部樓層

回復 12178# chayote

你有冇噉做呢? -- 體上帖講埋佢嘞!
回復