乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209630 19848
lamolympia 發表於 2010-5-31 12:38:29 |顯示全部樓層
老師好~我見你D蓮花種得咁靚,終於忍吾住,買左盆番去種,不過因為吾係活水既關系,好野蚊,咁我就買了三尾魚放落去,點知兩日就升左天呀!可能係環境惡劣有關!請問老師....有乜野方法可以無咁多蚊呢?水種植物點樣落肥呢?可以用乜野肥呢?請老師指導!謝謝!
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 13:46:06 |顯示全部樓層
回復 12120# 小牛
老師好!
小牛以前食過鷹爪番薯葉覺得好好食,
見老師種o個 d 蕃薯o個樣好似雞蛋黃蕃薯,
咁咪撞下啦……宜家証實左唔係喇……
唯有遲 d 再試種第二種啦……
=============================

小牛及大家午安!

<番薯>或<番薯葉>有千百種, 剩係靠睇表面似係唔啱架!!
我呢幾年先穩定栽種體帖子所表述嗰幾種咋!

早上摘咗少少<合掌瓜>送俾朋友,
做我朋友梗係好啦!
根據表面結果 -- 做我朋友嘅都身體健康架!

2010-05-31-4.jpg 2010-05-31-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 13:56:29 |顯示全部樓層
回復 12118# mono
回復 12089# 小寶
F先生嘅<火箭菜>好食, 易種....
收咗兩棵種籽我諗夠種兩三個球場嘞,
試種瀋銀两日就出芽洛, 準備寄啲俾<小寶>分俾大家種啦!
==========================
可以打劫小寶嘑!
=================================

Mill好!
唔知小寶收到未呢!

呢批種籽睇黎都幾好架!

今朝:

回復

花園仔 發表於 2010-5-31 14:06:29 |顯示全部樓層
回復 12119# maggieklliu
回復 12117# 花園仔

老師 , 你d魚仔好開心咁...我d迷你睡蓮d龜仔就慘喇 , 我老公唔聽我講, 死都要放2隻龜落去(佢話魚同龜效果一樣wor)......
結果....2隻龜仔早一星期前"魂歸天國"
==================================

瑪姬,
做乜嘢, 尤其是自己唔肯定嘅嘢, 而且係有關生命嘅....
都要<三思而後行>呀, 善待生命....唉!
回復

惡姨 發表於 2010-5-31 14:24:43 |顯示全部樓層
老師老師, 大件事喇, 昨日發現7吋青瓜都針左呀 ?? 係個瓜瓜一早比D果蠅針左, 我仲傻吓傻吓包住佢, 定係果蠅連咁大個瓜瓜都唔放過呢?? 由個瓜瓜5吋位已有針窿, 到低蛀到上最頭啊... 真你冇陰公喇
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 15:20:51 |顯示全部樓層
回復 12121# lamolympia
老師好~我見你D蓮花種得咁靚,終於忍吾住,買左盆番去種,不過因為吾係活水既關系,好野蚊,咁我就買了三尾魚放落去,
點知兩日就升左天呀!可能係環境惡劣有關!請問老師....有乜野方法可以無咁多蚊呢?
水種植物點樣落肥呢?可以用乜野肥呢?請老師指導!謝謝!
=========================================

愛美麗好!
要俾啲氧氣魚魚架, 你自己都要空氣好啦!
<環境惡劣> -- 點解唔俾佢<優良環境>呢?
你問嘅嘢帖子有詳細講過囉!

種嘢係講現實嘅, 嗱, 好似呢缸用葉芽繁殖嘅睡蓮噉, 因為魚魚生咗魚仔....
我切斷咗由循環系統黎嘅水, 用咗個小型內置濾水器(一星期洗一次 )及氣泵....
睡蓮長得幾好吖(施用固態插枝肥), 魚魚都好快樂喎仲大得好快添!

而家:

2010-05-31-42.jpg 2010-05-31-43.jpg
回復

llaus 發表於 2010-5-31 15:30:49 |顯示全部樓層
老師收左咁多合掌瓜.
有無好(健康)食譜呀
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 15:40:45 |顯示全部樓層
回復 12125# 惡姨
老師老師, 大件事喇, 昨日發現7吋青瓜都針左呀 ?? 係個瓜瓜一早比D果蠅針左, 我仲傻吓傻吓包住佢, 定係果蠅連咁大個瓜瓜都唔放過呢?? 由個瓜瓜5吋位已有針窿, 到低蛀到上最頭啊...  真冇陰公喇
===========================================

你真係夠曬惡嘞! 話我冇陰公!!

不過你幾惡都唔夠啲果蠅惡啵!

笠袋都有橋妙架, 你睇曬呢個帖未吖, 或請教吓小寶喇!

http://hkplants.com/thread-11114-1-1.html

成功咗嘅<吹波節瓜>體袋入邊膨大緊囉!

回復

小寶 發表於 2010-5-31 15:52:42 |顯示全部樓層
回復 12129# 花園仔

成功咗嘅<吹波節瓜>體袋入邊膨大緊囉
===============================

老師好!
相入面個不織布袋真係岩岩好(有少少迫)夠大俾節瓜吹脹
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 16:24:23 |顯示全部樓層
回復 12127# llaus
老師收左咁多合掌瓜.
有無好(健康)食譜呀
==================

蛙蛙好!
合掌瓜長壽, 種得好四-五年有棑食架!
嗱, 整個長壽食譜你嘆吓啦, 簡單易整又有益:

合掌瓜湯
材料: 合掌瓜﹑蓮子﹑百合﹑南杏﹑北杏﹑芡實﹑蜜棗﹑瘦肉.
做法: 合掌瓜批皮切粒(約半粒麻雀牌大小), 瘦肉洗乾淨後出水,
        洗乾淨個煲裝水約七分滿, 然後將所有食材洗乾淨放進煲內,
        用猛火煲滾, 再用小火煲約兩小時就OK嘞.

合掌瓜與龍鬚菜

回復

適少少 發表於 2010-5-31 17:28:52 |顯示全部樓層
合掌瓜+咸瘦肉+紅蘿蔔 = 清清地...好好味架!
回復

惡姨 發表於 2010-5-31 17:31:14 |顯示全部樓層
回復 12128# 花園仔

老師老師, 大件事喇, 昨日發現7吋青瓜都針左呀 ?? 係個瓜瓜一早比D果蠅針左, 我仲傻吓傻吓包住佢, 定係果蠅連咁大個瓜瓜都唔放過呢?? 由個瓜瓜5吋位已有針窿, 到低蛀到上最頭啊...  真你冇陰公喇
===========================================

你真係夠曬惡嘞! 話我冇陰公!!

不過你幾惡都唔夠啲果蠅惡啵!

笠袋都有橋妙架, 你睇曬呢個帖未吖, 或請教吓小寶喇!
http://hkplants.com/thread-11114-1-1.html

成功咗嘅<吹波節瓜>體袋入邊膨大緊囉!  

Sorry 老師, 冇心嫁, 打錯字啊 (你=係)
回復

lamolympia 發表於 2010-5-31 17:57:22 |顯示全部樓層
老師~多謝指導呀!乜原來要用過濾同氣泵架?我以為就咁放幾尾小魚落去就得添.......今次真係麻煩啦,事關我個小園子拖吾到電出去架!咁點算好呢?
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 21:25:28 |顯示全部樓層
回復 12133# lamolympia

老師~多謝指導呀!乜原來要用過濾同氣泵架?我以為就咁放幾尾小魚落去就得添.......
今次真係麻煩啦,事關我個小園子拖吾到電出去架!咁點算好呢?
=======================================

如果拉唔到電就要用第種方法嘞, 又要養魚食蚊又供唔到氧氣,
最好就用淺啲嘅濶口缸黎種睡蓮啦, 養多幾條魚, 而且個缸唔好放體猛烈陽光下,
最好係半陰曬, 附近有啲草木遮吓, 唔使曬到啲水熱曬就魚花都死啦....
其實講咁多點都係靠你自己出心啫, 待人如己就好多嘢都諗得到架罅!!

(用淺啲嘅濶口缸目的係氧氣容易進入表水內, 啲魚仔容易吸到氧氣,
缺點水淺容易俾陽光照射不久就水溫升高, 所以唔適宜強光直射....)
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 21:31:10 |顯示全部樓層
回復 12132# 惡姨
Sorry 老師, 冇心嫁, 打錯字啊 (你=係)
======================

我都係講吓笑啫!

收咗啲菜菜....

2010-05-30-2.jpg 2010-05-31-8.jpg 2010-05-31-7.jpg 2010-05-30-1.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 22:01:21 |顯示全部樓層
啲茄子續漸開花結果嘞, 疏落咗啲囉 -- 唔夠陽光吖馬!

2010-05-29-14.jpg 2010-05-29-15.jpg 2010-05-31-19.jpg 2010-05-31-20.jpg 2010-05-31-21.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 22:40:50 |顯示全部樓層
回復 12129# 小寶
回復 12129# 花園仔

成功咗嘅<吹波節瓜>體袋入邊膨大緊囉
===============================

老師好!
相入面個不織布袋真係岩岩好(有少少迫)夠大俾節瓜吹脹
==================================

小寶, 我就快同佢換袋架罅!
將會因應當時果蠅出現數量而决定用邊種袋嘅!
最有可能係用<衫兄>自由裁剪袋打孖套!
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-31 22:51:35 |顯示全部樓層
花老師 , 我想問下我幫西瓜授左粉, 點先知道成唔成功呀???
回復

花園仔 發表於 2010-5-31 23:01:56 |顯示全部樓層
回復 12138# maggieklliu
花老師 , 我想問下我幫西瓜授左粉, 點先知道成唔成功呀???

授粉成功嘅瓜瓜過得一两日就肉眼都睇得出瓜形膨大咗架!
回復

小昭 發表於 2010-5-31 23:08:34 |顯示全部樓層
謝謝老師圖解,明白了,椒椒断續濆藥
眼白白錯失機會, 下次小心
回復