作者: jfung 發表于 2008-3-18 12:08:47
4885 13
請問石灰是否用來adjust泥土的酸度呢?  我點知自己的泥土是酸土呢?  石灰係咪做豆腐花果d呀, 可以在中葯店買嗎?
EddieOR 發表於 2008-3-18 14:27:25 |顯示全部樓層
請問石灰是否用來adjust泥土的酸度呢?

石灰

亦稱白灰,白細末狀,可調校泥土的酸鹼值。每平方米可施 50-150 克,但每年每平方米不超過 300 克。

我點知自己的泥土是酸土呢?

用 pH 計,花墟大約 $130 支
用 pH 試紙,比較便宜,但我唔知邊度有得買
回復

heiheimama 發表於 2008-3-18 14:31:31 |顯示全部樓層
其實,我習慣估估下就算.冬天種左三四輪,d泥一定酸啦!我諗農夫叔叔都唔會用ph計試d泥咁pro掛!~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-18 14:34:58 |顯示全部樓層
藥房有pH 試紙 (用來驗尿用個d)
回復

orchids 發表於 2008-3-18 15:09:00 |顯示全部樓層
我上園藝課時學過,但自己未用過,石灰係加落田地度中和過酸泥土,但好似希媽所講種完幾次後就用,上園藝課時冇教用野去量度,我估唔係中葯店買,因為我見要落幾多吓,我睇相,D農夫落石灰落到D田都白色,如果响中葯店買咪要好多錢.唔知希媽响邊度買呢?
石灰應該係做豆腐花果熟石灰.
回復

heiheimama 發表於 2008-3-18 22:01:04 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-18 15:09 發表
我上園藝課時學過,但自己未用過,石灰係加落田地度中和過酸泥土,但好似希媽所講種完幾次後就用,上園藝課時冇教用野去量度,我估唔係中葯店買,因為我見要落幾多吓,我睇相,D農夫落石灰落到D田都白色,如果响中葯店買咪要 ...

吓,咪就係菜種行買羅!幾錢唔記得lu,總之貴過花生麩!
回復

Freestar 發表於 2008-3-18 23:52:22 |顯示全部樓層
五金鋪不是有嗎?.....
回復

joey 發表於 2008-3-18 23:57:50 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-18 15:09 發表
我上園藝課時學過,但自己未用過,石灰係加落田地度中和過酸泥土,但好似希媽所講種完幾次後就用,上園藝課時冇教用野去量度,我估唔係中葯店買,因為我見要落幾多吓,我睇相,D農夫落石灰落到D田都白色,如果响中葯店買咪要 ...

做豆腐花o個d係熟石膏, 唔係石灰ar
熟石灰係Ca(OH)2
熟石膏係CaSO4.2H2O
回復

nuage 發表於 2008-3-19 00:04:06 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-3-18 14:34 發表
藥房有pH 試紙 (用來驗尿用個d)

請問點用架?是否ph 紙顯示的+ 越多,泥土的酸度越高? 謝謝﹗
回復

joey 發表於 2008-3-19 00:15:16 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-3-19 00:04 發表

請問點用架?是否ph 紙顯示的+ 越多,泥土的酸度越高? 謝謝﹗

ph 紙係睇顏色ge, 你將張ph 紙放落去濕潤ge泥度, 睇返張紙變做咩色, 再對返個色表(係合試紙度有埋), 咁就知道ph 值.
回復

nuage 發表於 2008-3-19 00:25:11 |顯示全部樓層
"唔該哂﹗"等我試"吓"先。
回復

jlk 發表於 2008-3-20 00:54:23 |顯示全部樓層
其實大部份香港農田都是酸10個 有9個都係..農友通常稱呼塊田"咸"
白灰除攪pH 值..仲可以殺菌
回復

jfung 發表於 2008-3-20 01:09:20 |顯示全部樓層
Hee Hee 豆腐花果d係石膏唔係石灰. 唔好意思我係生手嚟架!
因為我家d泥係郊外地盆的人比我的, 但見人地耕田d泥好似落咗石灰, 又唔知自己果d要唔要落.  不過我e家巳經用咗來種嘢啦, 應該無問題啩?
回復

nuage 發表於 2008-3-20 01:11:17 |顯示全部樓層
請問農田"落咗"石灰之後,要待幾天才可再種稙?

回復