乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209699 19822
花園仔 發表於 2010-4-22 13:03:09 |顯示全部樓層
大家午安!

好大雨啵! 做緊乜?
將啲至愛搬到避雨處囉, 休息聽吓歌囉....

http://www.youtube.com/watch?v=oSzOUanGa_8
有啲傷感呢.... 不過, 人生總係噉架啦, 唔緊要喎, 啲雨好似停咗噉啵....

新芽

回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-22 13:09:27 |顯示全部樓層

回復 11505# 花園仔
如果係<白粉病>咪噴藥啦!
有機只有<伊天得>咋, 冇機就大把嘞!

<心薯>就係噉嘞!
============================
老師...午安!!
多謝老師再post<心薯>o既相.. 真的有點像心心形呢!!係蕃薯的一種嗎??
原來咁樣就係白粉病??又學多樣o野...
好認同種植都需要捨得.........所以...老師請check pm...有事請教...
回復

花園仔 發表於 2010-4-22 13:17:09 |顯示全部樓層

回復 11520# 邦妮
老師,請問你掹左o既縐葉歐芹點食法呢?
==========================

邦妮好!

啲縐葉歐芹好老架, 俾咗人囉, 佢話用黎炒牛肉喎, 降壓噉話....

我仲種咗啲新嘅梗係食嫩啦, 多用於西餐烹調, 亦會體炒飯中加啲, 好正架!

加啲靚椒都唔錯呀, 辣香吖馬!

2010-04-21-7.jpg 2010-04-22-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-4-22 13:22:05 |顯示全部樓層
回復 11522# BTG_CARMEN

老師...午安!!
多謝老師再post<心薯>o既相.. 真的有點像心心形呢!!係蕃薯的一種嗎??
原來咁樣就係白粉病??又學多樣o野...
好認同種植都需要捨得.........所以...老師請check pm...有事請教...
==========================================

你好!
一般大龍缸(20吋直徑X 19吋高)
$150-170/個
回復

花園仔 發表於 2010-4-22 13:45:01 |顯示全部樓層
回復 11519# 小寶
回復 11516# 花園仔
小寶買咗棵桂花仲換咗盤添!

嗱, 睇吓我點樣同擺咗两個舊歷年嘅四季桔換盤嘅
===================================

咁我洗唔洗修剪下d葉呀?
====================================

小寶好!

唔好郁佢住, 等佢大棵啲枝條粗啲先至修剪,
桂花好粗生架點都得嘅, 由得佢先啦, 枝多花多吖馬!

又睇吓我點幫盤<金花石蒜>換泥啦!

(未剪葉前唔記得影張相添 )

2010-04-14-34.jpg 2010-04-14-36.jpg 2010-04-14-35.jpg 2010-04-14-37.jpg 2010-04-14-38.jpg 2010-04-14-39.jpg 2010-04-14-40.jpg 2010-04-14-30.jpg
回復

joelai 發表於 2010-4-22 14:33:08 |顯示全部樓層
今日無野做,用左成個早上先睇左百來版,學到好多野,有時間再睇埋其他,真係好有用呀,老師
回復

邦妮 發表於 2010-4-22 15:45:23 |顯示全部樓層
謝謝老師的回復!
回復

Twinsmom 發表於 2010-4-22 18:00:52 |顯示全部樓層
回復 11506# 花園仔

<翠玉瓜>種類好多, 顏色深淺都有!
食得未? -- 你睇佢停止長大就食得啦,
鍾意食老咪長耐啲, 留種籽咪等瓜訂枯黄先摘囉!
========================

都係襯嫩食先!唔該o西, 老師!
回復

下午茶 發表於 2010-4-22 18:32:30 |顯示全部樓層
回復  下午茶

你好!
請問你睇咗幾多頁及用咗幾多時間呢?   

小麥草老囉!   

...
花園仔 發表於 2010-4-21 00:05

睇咗大約1小時多,
回復

下午茶 發表於 2010-4-22 18:32:46 |顯示全部樓層
回復  下午茶

你好!
請問你睇咗幾多頁及用咗幾多時間呢?   

小麥草老囉!   

...
花園仔 發表於 2010-4-21 00:05

睇咗大約1小時多可能沒有10份1,
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-4-22 20:56:30 |顯示全部樓層
回復 11524# 花園仔
你好!
一般大龍缸(20吋直徑X 19吋高)
$150-170/個
========================
kekeke.e..等我仲怕post埋價錢唔係咁好意思....原來唔緊要o既...
吓!?咁我問果間咪貴好多...老師可以介紹下邊度買好嗎??
回復

花園仔 發表於 2010-4-22 21:44:50 |顯示全部樓層
回復 11531# BTG_CARMEN
kekeke.e..等我仲怕post埋價錢唔係咁好意思....原來唔緊要o既...
吓!?咁我問果間咪貴好多...老師可以介紹下邊度買好嗎??
===================================

大家好!
BTG_CARMEN, 唔好意思啵, 問多幾度咪得啦! 嘻嘻!

回復

花園仔 發表於 2010-4-22 22:17:37 |顯示全部樓層
下午場雨都幾大架!

打到啲植物瞓曬教....

回復

花園仔 發表於 2010-4-22 22:20:09 |顯示全部樓層
好怕佢打甩曬啲紅棗花呀!

回復

alilovebyj 發表於 2010-4-22 23:52:22 |顯示全部樓層
中午吹咗陣怪風,我就諗起天台D盆栽…唉,番到黎立即上去睇下!
蕃茄吹到側曬,瞓低……大件事!
回復

花園仔 發表於 2010-4-22 23:58:28 |顯示全部樓層
回復 11535# alilovebyj
中午吹咗陣怪風,我就諗起天台D盆栽…唉,番到黎立即上去睇下!
蕃茄吹到側曬,瞓低……大件事!
==========================

Alison好!
我盤<羅馬生菜>苗苗都東倒西歪呢!

回復

小詹 發表於 2010-4-23 09:54:09 |顯示全部樓層

回復 11534# 花園仔
好怕佢打甩曬啲紅棗花呀!
============================================================================
紅棗又開花la~好期待,之前個d好似收得唔好睇唔到add8icon,希望今次平平安安la佢
回復

花園仔 發表於 2010-4-23 12:43:05 |顯示全部樓層
回復 11537# 小詹
紅棗又開花la~好期待,之前個d好似收得唔好睇唔到,希望今次平平安安la佢
===============================

多謝你嘅祝禱! 我諗一定得嘅! 嘻嘻!

先棑瀋銀嘅<尖葉莧菜>食得囉!

2010-04-22-5.jpg 2010-04-22-6.jpg 2010-04-22-8.jpg
回復

mono 發表於 2010-4-23 13:42:00 |顯示全部樓層
噚晚我都係返到屋企收拾天台。兩盆蕃茄瞓低。好彩啲泥仲向個盆內。
見到老師啲靚椒,掛住向田個盆七彩靚椒。唔知到開田時佢仲精唔精神呢。
回復

alilovebyj 發表於 2010-4-23 14:07:00 |顯示全部樓層
我盤<羅馬生菜>苗苗都東倒西歪呢!
..................................................
好彩兄弟多啊啊…拍住拍住都唔算好嚴重
回復