乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209840 19822
花園仔 發表於 2010-2-8 21:16:52 |顯示全部樓層

今日雖然係雨天, 但間中都有一剎陽光嘅!

雨 -- 關你乜事唧!

2010-02-08-1.jpg 2010-02-08-14M.JPG 2010-02-08-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-8 21:20:51 |顯示全部樓層
收咗D茄茄 -- 唔係體上邊嗰棵摘架!

2010-02-08-17.jpg 2010-02-08-19.jpg
回復

martinau1997 發表於 2010-2-8 21:22:20 |顯示全部樓層
好多果呀!!!
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-8 22:53:43 |顯示全部樓層
回復 10657# 花園仔

今日係2月8日咋!!
4日之馬!
咁心急架!

===========================================
老師, 係咪每日淋水同放佢地o係陰暗o既地方直至d苗成長呀??
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-8 22:54:21 |顯示全部樓層

回復 10660# 花園仔
多謝老師溫馨提示...不過我都冇咩果要笠...只是要笠蕃茄...都只係得幾粒仔...不過原來要笠咁細o既果果都有d難度呢!!

禮拜六我特地走左入元朗搵黃x兄...我覺得自己好似大鄉里咁...諗唔到原來佢似藥房呢!!
因為鋪面有好多花...所以都冇咩收獲...只買了鉀肥...想問下老師而家合掌瓜可以落鉀肥未呢??佢越爬越高...又越尼越多葉...但又冇花喎... add3icon
(都唔係冇收獲o既...起碼終於搵到路去丫 )
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-8 23:02:36 |顯示全部樓層
回復 6443# 花園仔

今日到元朗買嘢, 買咗幾個大膠桶.
又到衫兄度買咗袋花生麩粉, 佢話不織布袋仲有少少咋!

==================================
老師, 請問你呢d大膠桶o係元朗邊度買同埋幾$呀??
回復

花園仔 發表於 2010-2-8 23:59:46 |顯示全部樓層
回復 10666# Twinsmom
老師, 係咪每日淋水同放佢地o係陰暗o既地方直至d苗成長呀??

保持泥土濕潤唔好曬咪得囉!

回復 10668# Twinsmom

已PM咗你洛!  
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-9 00:13:30 |顯示全部樓層
回復 10669# 花園仔

已PM咗你洛!  
==================================
收到喇, 唔該哂老師! 我都準備吽泥呀!!
回復

花園仔 發表於 2010-2-9 00:22:11 |顯示全部樓層
回復 10667# BTG_CARMEN
多謝老師溫馨提示...不過我都冇咩果要笠...只是要笠蕃茄...
都只係得幾粒仔...不過原來要笠咁細o既果果都有d難度呢!!

有乜咁難亞? 難為我一棵蕃茄都要包幾十次呀!

禮拜六我特地走左入元朗搵黃x兄...我覺得自己好似大鄉里咁...諗唔到原來佢似藥房呢!!

唔係你以為跟嗰個 <環保理念~~    >就得囉喎, 如果得仲使我地禁辛苦咩!

因為鋪面有好多花...所以都冇咩收獲...只買了鉀肥...
想問下老師而家合掌瓜可以落鉀肥未呢??
佢越爬越高...又越尼越多葉...但又冇花喎...
(都唔係冇收獲o既...起碼終於搵到路去丫 )

你覺得棵嘢夠壯健係時候俾佢開花結果嘞, 就落D鉀肥幫吓佢囉, 唔好咁重手住呀!

我整基肥時已落過D紅牛(鉀)架罅,
我會等佢有出花苞現像時再揾紅牛幫吓佢囉!
你睇吓我棵蕃茄結幾多果咪清楚啦!
回復

huen923 發表於 2010-2-9 18:44:00 |顯示全部樓層
回復 10658# 花園仔

花老師: 追睇你的帖, 很精采!! 但仍有漫漫長路, 只睇到130頁
你的無花果, 蕃茄, 菜類, 楊桃很壯美, 待新春過後, 希望可在花墟碰到無花果並買一棵回家, 現在已買了迷你蕃茄種子,沙律菜種子,花生麩, 骨粉,培養土...... 預備加入業餘耕種行列
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-9 20:44:41 |顯示全部樓層

回復 10671# 花園仔
有乜咁難亞? 難為我一棵蕃茄都要包幾十次呀!
============================
呢隻係我第一粒包o既果果...而且就係因為得幾粒...我怕大力得制會整趺埋佢...咪要好小心囉...

唔係你以為跟嗰個 <環保理念~~    >就得囉喎, 如果得仲使我地禁辛苦咩!
==========================================
雖然我唔係好明老師講緊咩...但好欣賞果種嚴謹同認真!!

你覺得棵嘢夠壯健係時候俾佢開花結果嘞, 就落D鉀肥幫吓佢囉, 唔好咁重手住呀!
==============================================
今天好天落左紅牛(鉀)...希望幫到佢啦...但希望佢唔好再爬咁高...我睇佢想爬上天線度咁...(即一般樓底o既高度)...其實有冇辦法唔比佢咁高o既呢??
下次我會落基肥時落埋紅牛o架啦.!!!
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-10 01:52:05 |顯示全部樓層
回復 6937# 花園仔

睇清楚, 米亂黎牙!!
我個帖都講到口臭過臭草洛!
去街市買 --鑽地老鼠(紫茉莉)+土茯苓+牛大力+果皮+米+瘦肉黎煲湯.
去濕毒, 防癌....

用種籽種--易過借火啦!
插枝!!
=======================================
老師, 想問下呢個湯o岩唔o岩4歲小朋友飲呀??
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-10 11:31:53 |顯示全部樓層

老師...早安 !!
我今天發現蕃茄o既莖有咁o既情況...好似長左d根出尼...請問是否正常或應如何處理呢??
回復

花園仔 發表於 2010-2-10 17:41:14 |顯示全部樓層
回復 10672# huen923
花老師: 追睇你的帖, 很精采!! 但仍有漫漫長路, 只睇到130頁
你的無花果, 蕃茄, 菜類, 楊桃很壯美, 待新春過後, 希望可在花墟碰到無花果並買一棵回家,
現在已買了迷你蕃茄種子,沙律菜種子,花生麩, 骨粉,培養土...... 預備加入業餘耕種行列

===================================================

你好!
慢慢睇啦! 希望你有心機睇曬佢, 我都好用心架! 嘻嘻!

如體彬彬買咗<無花果>咪通知聲啦尤其是換盤嗰陣....
回復

花園仔 發表於 2010-2-10 17:51:51 |顯示全部樓層
回復 10673# BTG_CARMEN
今天好天落左紅牛(鉀)...希望幫到佢啦...但希望佢唔好再爬咁高...
我睇佢想爬上天線度咁...(即一般樓底o既高度)...其實有冇辦法唔比佢咁高o既呢??
下次我會落基肥時落埋紅牛o架啦.!!!
==============================================

摘頂芽心咪OK囉! -- 我自己就唔會咁做嘞! -- 因為佢出好多橫丫喎!

<合掌瓜>就黎向平面發展囉!

回復

花園仔 發表於 2010-2-10 18:01:44 |顯示全部樓層
回復 10674# Twinsmom
去街市買 --鑽地老鼠(紫茉莉)+土茯苓+牛大力+果皮+米+瘦肉黎煲湯.
去濕毒, 防癌....
=======================================

老師, 想問下呢個湯o岩唔o岩4歲小朋友飲呀??

========================================

建議你問吓家庭醫生(中醫)嘞, 或者問吓賣俾你個檔主啦!

我地就個個都飲 -- 包括小狗狗!
回復

花園仔 發表於 2010-2-10 18:05:47 |顯示全部樓層
回復 10675# BTG_CARMEN
老師...早安 !!
我今天發現蕃茄o既莖有咁o既情況...好似長左d根出尼...請問是否正常或應如何處理呢??
====================================

哈哈! 落雨多就有架嘞 -- 我嗰D都係!

冚泥都得, 我就唔理佢架罅!
回復

寶頤 發表於 2010-2-10 19:31:31 |顯示全部樓層
老師~我想問下~我早個月買左盆迷你番茄
佢開完花再結緊果果啦~"
但係咁細個果果...洗唔洗包袋架???
回復

martinau1997 發表於 2010-2-10 20:03:36 |顯示全部樓層
我幫老師答!!
没洗包袋
回復

寶頤 發表於 2010-2-10 20:23:14 |顯示全部樓層
我幫老師答!!
没洗包袋
martinau1997 發表於 2010-2-10 20:03

=v=好~~一樣講聲唔該你~~
回復