乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209821 19822
martinau1997 發表於 2010-2-12 23:57:43 |顯示全部樓層
先同花園仔老師拜個早年
回復

martinau1997 發表於 2010-2-12 23:58:28 |顯示全部樓層

祝今年大豐収
回復

JicJicmom 發表於 2010-2-13 23:46:39 |顯示全部樓層
回復 10701# 花園仔
老師好~~ 襯有少少空檔, 上黎同老師拜個早年 ~~
老師0既帖, 每一天都提醒我地要感恩, 要珍惜世上一草一木, 食物更係得來不易~~
祝老師新年更進一步, 身體健康 , 口福同心靈一樣咁富足呀 ~~
回復

BanbieChan 發表於 2010-2-14 00:04:47 |顯示全部樓層
老師

祝你身體健康~萬事如意~
回復

bonbon1 發表於 2010-2-14 08:20:31 |顯示全部樓層
祝 花老師 新年快樂, 身體健康, 事事順利.
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-16 21:47:04 |顯示全部樓層
祝大家都身體健康...五穀豐收...!~
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-17 13:55:54 |顯示全部樓層
回復 7263# 花園仔
木瓜樹好大,落咩肥?
===================
混合肥就得! 即係<花生麩+骨粉>啦!
開花時開始俾D鉀肥佢嘆吓囉 -- 唔俾都冇所謂, 冇咁正啫!
===================
花老師, 首先祝你身體健康, 花開富貴!

我想請問下你去藍地陳x記到買矮木瓜苗, 會一次買幾多棵, 以防樹苗係"公", 無木瓜呀??

我體衫兄到買左d絲瓜種子, 2月4日播種到而家都未發芽, 係咪即是唔得呀? 重有買左本地糯米粟, 播種16粒, 得3粒發到芽, 係咪天氣太凍所以d種子發唔到芽同發芽比率低呀? 係咪等天氣暖d再黎過呢??
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-17 14:35:11 |顯示全部樓層
回復 7407# 花園仔
唔開花嘅牛油果
==============
老師, 棵牛油果而家點呀? 有無開花結果呀? 我家個棵有2樓o甘高, 種左5年都係無開花結果, 最後放棄左喇!
回復

mono 發表於 2010-2-17 16:24:36 |顯示全部樓層
老師好!祝老師身體健康,心想事成!
回復

raymond17 發表於 2010-2-18 22:13:15 |顯示全部樓層
老師你好!先祝你身體健康!

我種左d皇帝菜及芥蘭個幾月,只是6、7寸高的小苗,早兩日疏左d苗食,以為會好嫩滑,點知兩樣都係有"渣"的,是什麼原因呢?
回復

惡姨 發表於 2010-2-19 14:52:17 |顯示全部樓層
祝老師不再是老師, 要變成主任, 校長, 校監, 日日大豐收, 長年唔洗憂
回復

alilovebyj 發表於 2010-2-19 19:08:59 |顯示全部樓層
收埋幾個搞笑南瓜仔先!
雖然丑樣D啫, 都幾好食架!
=============================
醜樣?唉……令人羨慕就真,如果我種到咁,無求無求啦!add6icon

想答raymond17一句,你d皇帝菜及芥蘭種咗個幾月,唔會大,就是可能太迫啦。其實約四塊葉就可以分盆或疏苗,咁先會大架。

我也種了皇帝菜,初二摘咗黎打邊爐,好好味啊!

有時見d菜唔會大,就可能係肥水、天時地利出了問題,留黎都無用!
回復

花園仔 發表於 2010-2-19 20:20:09 |顯示全部樓層
martinau1997,  積媽, 斑比, bonbon1, BTG_CARMEN,
Twinsmom, Mill, raymond17, 惡E, Alison及大家好!

祝大家身體健康, 事事如意!
仲有.... 多勞多得, 美滿豐收!

2010-02-11-9.jpg 2010-02-11-9D.jpg 2010-02-11-9K.jpg
回復

martinau1997 發表於 2010-2-19 20:34:13 |顯示全部樓層
老師我的生菜種子落種了2曰但現在也没岀芽
回復

花園仔 發表於 2010-2-19 20:34:40 |顯示全部樓層

回復 10707# Twinsmom
回復 10708# Twinsmom

我想請問下你去藍地陳x記到買矮木瓜苗, 會一次買幾多棵, 以防樹苗係"公", 無木瓜呀??

買一兩棵啫! 超過一棵都唔係以防<樹苗係"公", 無木瓜>, 係有需要咋!
遇上木瓜公咪同佢轉性囉! 方法係 -- 請教其他網友啦, 真係得架!

我體衫兄到買左d絲瓜種子, 2月4日播種到而家都未發芽, 係咪即是唔得呀?
重有買左本地糯米粟, 播種16粒, 得3粒發到芽,
係咪天氣太凍所以d種子發唔到芽同發芽比率低呀? 係咪等天氣暖d再黎過呢??

近來天氣大凍唔合乎所買嘅種籽發芽條件, 所以.... 對! <天氣暖d再黎過>啦!

老師, 棵牛油果而家點呀? 有無開花結果呀? 我家個棵有2樓o甘高, 種左5年都係無開花結果, 最後放棄左喇!

都冇乜分別! 不過我暫時唔會放棄住, 原因係種體一二角唔阻訂嘅!

2010-02-19-19.jpg 2010-02-19-28.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-19 20:41:53 |顯示全部樓層

回復 10714# martinau1997
老師我的生菜種子落種了2曰但現在也没岀芽
===============================

就算而家你住體蛙蛙隔離都未必两日就出芽啦!

香港呀! 仲10度以下添 !!!

你認為會多少曰才能出芽?

我帖子好清楚格 -- 體天氣回溫到15度以上及睇吓發芽其他條件點囉!

皇帝菜只可能用種子發嗎?

感就要請教蛙蛙嘞!
回復

martinau1997 發表於 2010-2-19 20:46:07 |顯示全部樓層
你認為會多少曰才能出芽?
回復

花園仔 發表於 2010-2-19 20:57:43 |顯示全部樓層
回復 10710# raymond17
我種左d皇帝菜及芥蘭個幾月,只是6、7寸高的小苗,早兩日疏左d苗食,
以為會好嫩滑,點知兩樣都係有"渣"的,是什麼原因呢?
=========================================

呢棑長時間天氣寒冷, 日照不足點可以俾佢D葉進行光合作用亞?
錯過咗發育期所需嘅條伴所以咪變咗老奀茄(菜)囉, 仲想嫩滑!

我體網室種嗰D羅馬生菜又係感, 原本想開太陽燈照吓佢嘅,
點知又禁凍唔通開埋暖爐咩, 唔會咁車恥囉, 結果:

長了了!

回復

花園仔 發表於 2010-2-19 21:11:23 |顯示全部樓層
回復 10711# 惡姨
祝老師不再是老師, 要變成主任, 校長, 校監, 日日大豐收, 長年唔洗憂
==========================

哈哈早早就唔係老師啦!
變??? -- 變先至憂呀!
!
回復

martinau1997 發表於 2010-2-19 21:13:38 |顯示全部樓層
皇帝菜只可能用種子發嗎?
回復