乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209855 19822
martinau1997 發表於 2010-2-4 20:14:30 |顯示全部樓層
芫茜可插種嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 20:21:28 |顯示全部樓層
回復 10603# martinau1997

芫茜可插種嗎?
================

唔興及未試過! -- <插種>你去請教<蛙蛙>啦!
回復

martinau1997 發表於 2010-2-4 21:09:52 |顯示全部樓層
他說可以
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 23:44:09 |顯示全部樓層
如果有留意舊年嘅菜菜好似靚過今年啵!
感又唔一定嘅, 原因舊年採用整棵割食, 所以零舍大林.
今年採用剪底葉方式, 棵菜咪比較稀疏囉,
仲有今年天氣差, 光照短少都係有問題架!

露地種嘅<沙律生菜>

2010-01-25-12.jpg 2010-01-25-9.jpg 2010-01-25-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 23:53:42 |顯示全部樓層
<沙律生菜>我點都係鍾意網室種嗰D架罅 -- 生食爽脆甘甜, 炒灼嫩滑林甜!

2010-02-04-5.jpg 2010-02-04-7.jpg 2010-02-04-8.jpg 2010-02-03-5.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-5 00:04:53 |顯示全部樓層
晚安!

慢慢成熟嘅<鳳眼果>

2010-02-04-23.jpg 2010-02-04-24.jpg 2010-02-04-25.jpg
回復

mono 發表於 2010-2-5 01:09:26 |顯示全部樓層
回復 10600# 花園仔
你好眼利啵!
===================
多得向老師道學到野!
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-5 11:28:26 |顯示全部樓層
回復 10602# 花園仔
原來淋水唔可以太濕根至生得好?>等我仲次次淋到透晒底tim...唔怪得蕃茄d泥裡面"吽"出虫仔同爛爛地咁...add8icon 尋晚至將棵蕃茄拔出處理左d泥...再放落新o既培養土度...希望佢爭氣唔死得啦...唔該老師!!
回復

bonbon1 發表於 2010-2-5 11:45:26 |顯示全部樓層
回復 10587# 花園仔
大家好!
使乜咁緊張亞! 幾多都有啦! 我寄多D去<小寶>度, 你地分享啦!
===========================================
多謝花老師, 唔該小寶 !!
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-5 14:17:22 |顯示全部樓層

RE: 乜都種吓嘅花園仔

回復 10590# 花園仔

=============================================================
唔該哂, 老師!

星期三終於比我搵到一隻幾好食O既蕃薯苗, 於是即刻搵D比較老身O既插左落花盆到種, 竟然又插生左呀! 之前因為驚佢太嫩種唔到呀! 我想等佢地大D, 種落地呀! 老師, 我想問下地下D泥要有D咩準備, 係咪要比骨粉同花生夫放低, 上面加一層基泥, 再加一層普通泥先種落去呀??
回復

raymond17 發表於 2010-2-5 18:00:41 |顯示全部樓層
老師好,我有野想問下!

我盆翠肉瓜琴日早上開左朵花女,但又無花仔,到夜晚好開心返屋企搵朵花仔幫佢地錫錫,點知花女又好怕醜,收埋左!今朝去睇下,佢重未開窩

咁我應該等佢再開花,定係"強行"打開佢呢!
回復

martinau1997 發表於 2010-2-5 18:34:21 |顯示全部樓層
小寶記得留俾我
回復

花園仔 發表於 2010-2-5 18:46:07 |顯示全部樓層
回復 10612# Twinsmom
唔該哂, 老師!

星期三終於比我搵到一隻幾好食O既蕃薯苗, 於是即刻搵D比較老身O既插左落花盆到種,
竟然又插生左呀! 之前因為驚佢太嫩種唔到呀! 我想等佢地大D, 種落地呀!
老師, 我想問下地下D泥要有D咩準備, 係咪要比骨粉同花生夫放低, 上面加一層基泥, 再加一層普通泥先種落去呀??

====================================

你好!
番薯苗就易辦啦!
種體地:

求其插落地等佢出根標葉先致淋花生麩水肥就爸聲大, 躝到四圍都係, 食都食唔切呀.....

笪地撈咗已發酵嘅氮,磷,鉀肥就梗係正啦!

咁都得, 挖深D泥將花生麩, 骨粉+(鉀肥)撈勻D泥, 再體上邊鋪1-2吋普通泥!

種體盤:

回復

花園仔 發表於 2010-2-5 19:02:11 |顯示全部樓層

回復 10613# raymond17
老師好,我有野想問下!
我盆翠肉瓜琴日早上開左朵花女,但又無花仔,到夜晚好開心返屋企搵朵花仔幫佢地錫錫,
點知花女又好怕醜,收埋左!今朝去睇下,佢重未開窩!
咁我應該等佢再開花,定係"強行"打開佢呢!
==================================

你好!
嗱, 勉强冇幸福!
人一樣啫! 有生理時鐘架馬!
瓜瓜D乸花早上花開時嗰幾個鐘頭係最佳受孕期, 距離時間越長成功率越低....收埋左就好微嘞!

寄望你睇佢唔到蜂蜂搞掂咗啦!
又試吓"強行"囉!

等! 係等再次開出公乸花架咋!
回復

花園仔 發表於 2010-2-5 20:21:39 |顯示全部樓層

回復 10601# martinau1997
那小寶可以寄給我嗎?
你問佢吖馬!   

回復 10605# martinau1997
他說可以
佢梗係話可以先叫你去問啦!
我夠知啦, 唔使回報嘥版面喎!

回復 10614# martinau1997
小寶記得留俾我
點解你唔去人地嗰帖溝通吓呢! 短消息都得格!
呢個帖唔係<小寶>架!
:P  

================================

你都識得話人個帖似<吹水區>洛, 咁就要注意吓囉! 以上:

今日摘架:

2010-02-05-28.jpg 2010-02-05-26.jpg 2010-02-05-23.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-2-6 12:00:00 |顯示全部樓層
老師,我的泰國蕃茄也發芽了…發芽率很不錯呢!
回復

小寶 發表於 2010-2-6 12:45:11 |顯示全部樓層
回復 10614# martinau1997

小寶記得留俾我

======================================
你想要的, 請pm(短消息)我啦~
回復

花園仔 發表於 2010-2-6 13:07:44 |顯示全部樓層
Alison, 小寶及大家好!

我準備全年栽種<泰國蕃茄>呀!
遲D會用自留種籽試吓!
回復

花園仔 發表於 2010-2-6 13:17:23 |顯示全部樓層
溫馨提示:
可以灑種籽種<60日青骨菜心>囉, 好似灑種籽種菠菜咁呀!
種大咗睇吓邊棵大就先掹邊棵, 掹疏黎食囉!
回復

花園仔 發表於 2010-2-6 13:55:08 |顯示全部樓層
蕃茄開始紅囉!

唔使心急架, 佢熟自然慢慢紅架啦!

一轉色就睇住佢日日唔同洛, 幾日就紅卜卜囉!

2010-01-19-24.jpg 2010-02-05-17.jpg 2010-02-06-3.jpg
回復