乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2202042 19822
小牛 發表於 2010-2-3 17:04:22 |顯示全部樓層
哦! 我話大環境冷清啫! -- 我呢度梗唔會啦, 起碼自己都會撑吓佢架! 嘻嘻!
=============================================
老師好!其實我每隔一兩日就上黎遊花園,不過好多時都唔會留言o者~
我諗有好多人都係咁架!
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-3 18:46:15 |顯示全部樓層
今日去衫兄買泰國蕃茄種子, 但佢話無得賣呀! 老師, d種子係咪比你買哂呀?? ^^
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-3 22:19:39 |顯示全部樓層
回復 10582# i4kai

下面啲葉仔吸唔到陽光,又另空氣唔流通,...     剪   
===============================
    i4kai...原來咁決定...好...一於聽日去
咁我d蕃茄都有咁o既情況...即係都要 啦...
回復

bonbon1 發表於 2010-2-3 23:09:18 |顯示全部樓層
回復 10584# Twinsmom

今日去衫兄買泰國蕃茄種子, 但佢話無得賣呀! 老師, d種子係咪比你買哂呀?? ^^
=========================================================
吓, 無得賣呀! 希望遲D有得賣
回復

花園仔 發表於 2010-2-3 23:35:05 |顯示全部樓層

回復 10578# mono

見老師<泰國蕃茄> 咁靚,應該夏天種到。都想種。
===============================
回復 10584# Twinsmom

==============================
回復 10586# bonbon1

吓, 無得賣呀! 希望遲D有得賣   

大家好!
使乜咁緊張亞! 幾多都有啦! 我寄多D去<小寶>度, 你地分享啦!

仲有呢D呢!!

回復

花園仔 發表於 2010-2-3 23:42:32 |顯示全部樓層
回復 10580# BTG_CARMEN
我真係驚爆O架...真係爆個天台咪好大味囉...所以問多句安心D...得老師呢句唔會爆就唔怕啦...好O野...秋天有靚土用
====================================

呢桶吽好咗洛! 點會爆喎, 又冇臭味....!

回復

花園仔 發表於 2010-2-3 23:55:28 |顯示全部樓層
回復 10575# gloria315
花老師,我又有問題啦..
想問下你唔知點解我盆馬碲蘭呢幾日受蚊滋困擾,我之前見到d泥有d白色點點既野爬黎爬去,我開頭以為個d係蚊滋幼蟲la..
所以尋日試用左d洗衣粉水落去.點知今日見到都係好多蚊滋痴係d葉到同圍住盆野,但泥既白色點點就無晒...
點解會咁多蚊滋...我殺晒之後,幾個鐘再睇又已經好多隻...請問點樣可以令佢無蚊滋le..?同埋係咩原因le??
我盆花暫時都好健康..d葉重生得好高,但d花就開始謝..

另外想問下用左洗衣粉水去辣椒d泥到,d辣椒重可唔可以食ga??
=================================================

你好!
D泥有肥料或肥料發酵緊, 泥土太潮濕, 植物太密唔通爽....都會有蚊螆飛黎飛去架!
洗衣粉水係好稀釋及好少之馬, 日常洗碗都食咗唔少落肚啦!
我以為噴DD落葉度趕蚜蟲咋! 用洗衣粉嘅水倒落泥土度殺蟲呀! 冇乜用啵!
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 00:14:14 |顯示全部樓層
回復 10579# Twinsmom
我上個星期o係衫兄到, 買左: 紅葉萵苣, 豆角, 翠玉瓜, 意大利生菜, 絲瓜, 本地糯米栗..而家好興奮呀!!!!
準備立春個日落種呀!! 不過唔知用咩泥o黎培植d種子呢? 重有使唔使比d肥d泥到培植d種子呀, 老師??
謝謝!!

你好!

你買嗰D種籽都係可以移苗種植嘅!
我用普通泥(已溝咗D發酵過肥料嘅泥)培苗架!

D生菜類種籽輕漂漂, 灑咗落盤泥面後會體種籽上面灑少少德國花泥!

瓜類多用軟盤仔一棵一盤, 等根纏滿泥先移種!

嗱! 新落種籽嘅<芫荽>幾日就開始發芽囉! 用普通泥啫! 不過係肥泥黎架!

2010-02-03-3.jpg 2010-02-03-3D.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 00:28:41 |顯示全部樓層

回復 10583# 小牛
老師好!其實我每隔一兩日就上黎遊花園,不過好多時都唔會留言o者~
我諗有好多人都係咁架!
====================

小牛好!
冇所謂架, 我都唔緊張嘅! (唔想人地諗歪咗, 刪咗呢句 不過都有百幾個人睇過洛! )
最緊要有嘢俾大家睇吖馬! 嘻嘻!

實際分數有乜用我都唔係咁清楚....
唔夠分有D嘢唔俾睇咪唔睇囉!
唔夠分張相要縮細咪縮縮佢囉!

總之我係好開心同大家分享嘅, 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 00:42:12 |顯示全部樓層
有冇覺得<飛碟辣椒>甩曬D葉好肉酸吖, 唔緊要架....

2010-02-02-1S.JPG 2010-02-02-11D.jpg
回復

carcar19 發表於 2010-2-4 12:29:36 |顯示全部樓層
老師好!
見到<泰國蕃茄>咁正, 我可唔可以要少少老師既<泰國蕃茄>種子呀~
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-4 14:54:22 |顯示全部樓層
回復 10590# 花園仔
見到老師D靚泥真係想整多幾盆...可惜冇容器可載...唯有儲下桶先啦...
老師....我2月2日都落左D<芫荽>種子...請問種<芫荽>有咩要注意呢??
回復

mono 發表於 2010-2-4 15:51:08 |顯示全部樓層
回復 10587# 花園仔
多謝老師!唔好意思,又要麻煩小寶。
唔....又係考眼力題。這個是之前留種嘅紫蘇嗎?
回復

mono 發表於 2010-2-4 15:57:12 |顯示全部樓層
BTG_CARMEN,
我試答。老師如有錯留,請原諒。
你應該落種前問。老師示範過,芫茜最好在落種前,將種子“顏“開兩邊。會比較快出芽。
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-4 18:11:18 |顯示全部樓層
回復 10596# mono
mono...THANKS!!..我之前都有依包裝咁寫"顏"開佢...但唔知種植的時間有冇特別要留意...如..淋水..追肥..等等
回復

martinau1997 發表於 2010-2-4 19:30:43 |顯示全部樓層
老師我也想要泰國蕃茄種子
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 19:33:31 |顯示全部樓層

回復 10593# carcar19
老師好!
見到<泰國蕃茄>咁正, 我可唔可以要少少老師既<泰國蕃茄>種子呀~
========================================
回復 10598# martinau1997
老師我也想要泰國蕃茄種子
========================================

大家好!
今日寄咗D種籽<小寶>度嘞! -- 又要麻煩<小寶>囉!
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 19:37:38 |顯示全部樓層
回復 10595# mono

多謝老師!唔好意思,又要麻煩小寶。
唔....又係考眼力題。這個是之前留種嘅紫蘇嗎?
============================

你好眼利啵!
回復

martinau1997 發表於 2010-2-4 19:48:49 |顯示全部樓層
那小寶可以寄給我嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-2-4 20:01:54 |顯示全部樓層

回復 10597# BTG_CARMEN
mono...THANKS!!..我之前都有依包裝咁寫"顏"開佢...
但唔知種植的時間有冇特別要留意...如..淋水..追肥..等等
=================================

<芫荽>好易種, 最好用肥少少嘅泥種 --即普通泥溝含磷氮肥已發酵好嘅基肥泥,
因已放咗基底肥可以10日追一次氮肥為主嘅肥花生麩水或雞屎肥等, 冇落基底肥就7日囉!
淋水唔好太濕以利根鬚深入土中, 泥面乾先淋水, 潤而不濕就OK啦!

傍晚收穫嘅<皇帝菜>及 <芫荽>

2010-02-04-26.jpg 2010-02-04-26D.jpg 2010-02-04-27.jpg 2010-02-04-28.jpg 2010-02-04-29.jpg
回復