乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209863 19822
花園仔 發表於 2010-2-2 18:49:19 |顯示全部樓層
唔施肥點會種得靚菜啵!
回復

花園仔 發表於 2010-2-2 23:13:35 |顯示全部樓層
<飛碟辣椒>紅囉, 你嗰D而家點亞!

種體露地嘅俾雀雀啄到不似人形,

呢D係盤種架!

2010-02-02-1.jpg 2010-02-02-12.jpg 2010-02-02-2.jpg 2010-02-02-9.jpg 2010-02-02-11.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-2 23:23:50 |顯示全部樓層
<蕃薯>就快掹得嘞!

2010-02-02-14.jpg 2010-02-02-15.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-2 23:26:52 |顯示全部樓層
<西蘭花>及<椰菜花>都好多青蟲光顧呀!

2010-02-02-23.jpg 2010-02-02-20.jpg
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-2 23:29:32 |顯示全部樓層

回復 10561# 花園仔

係...係....聽日即上天台影相...add11icon
其實只係用尼龍繩定一定等佢d葉唔好趺落泥度o者....

終於追到4660帖啦...add4icon
邊睇邊做...學緊老師整泥炭土...add9icon 但有個小問題...封實左就咁放天台"吽"得唔得...要唔要好似浸柑桔咁放陰涼O既地方??
回復

花園仔 發表於 2010-2-2 23:30:17 |顯示全部樓層
<縐皮豬乸菜>就命硬洛 -- 冇蟲架!

回復

花園仔 發表於 2010-2-2 23:34:36 |顯示全部樓層

回復 10567# BTG_CARMEN

係...係....聽日即上天台影相...
==============================

講吓笑啫!
==============================

邊睇邊做...學緊老師整泥炭土... 但有個小問題...封實左就咁放天台"吽"得唔得...要唔要好似浸柑桔咁放陰涼O既地方??

點都得啦! 又唔會爆炸嘅!

===============================

留種籽嘅<西蘭花>及<茼蒿>

2010-02-02-16.jpg 2010-02-02-18.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-2-2 23:38:37 |顯示全部樓層
意大利<縐葉歐芹>最鍾意陽光普照架罅!

回復

花園仔 發表於 2010-2-2 23:47:00 |顯示全部樓層
今日摘嘅好味<泰國蕃茄>
總共種咗拾零棵之馬, 日日都有收穫....
易種, 少病, 高產, 超好食, 點解你地唔種亞!!

回復

bonbon1 發表於 2010-2-3 00:05:25 |顯示全部樓層
花老師, 你好.  你D泰茄真係好好生養, 成日咁多收成. 又紅又靚. 泰茄真係好好食架? 係好甜那種好味, 定酸酸甜甜咁?
回復

花園仔 發表於 2010-2-3 00:18:36 |顯示全部樓層
回復 10572# bonbon1
花老師, 你好.  你D泰茄真係好好生養, 成日咁多收成. 又紅又靚. 泰茄真係好好食架? 係好甜那種好味, 定酸酸甜甜咁?
================================

你好!

係最適宜生食品種, 多甜微酸.... 正!

呢D種體網室經隔除紫外線照射嘅小個子係<特甜>架!

回復

bonbon1 發表於 2010-2-3 00:34:55 |顯示全部樓層
係最適宜生食品種, 多甜微酸.... 正!

呢D種體網室經隔除紫外線照射嘅小個子係<特甜>架!  
==================================
老師D蕃茄真係好靚.我搵日去開三兄都要買下泰茄來種下先.add6icon
回復

gloria315 發表於 2010-2-3 00:48:47 |顯示全部樓層
花老師,我又有問題啦..
想問下你唔知點解我盆馬碲蘭呢幾日受蚊滋困擾,我之前見到d泥有d白色點點既野爬黎爬去,我開頭以為個d係蚊滋幼蟲la..所以尋日試用左d洗衣粉水落去.點知今日見到都係好多蚊滋痴係d葉到同圍住盆野,但泥既白色點點就無晒...點解會咁多蚊滋...我殺晒之後,幾個鐘再睇又已經好多隻...請問點樣可以令佢無蚊滋le..?同埋係咩原因le??我盆花暫時都好健康..d葉重生得好高,但d花就開始謝..

另外想問下用左洗衣粉水去辣椒d泥到,d辣椒重可唔可以食ga??
回復

mono 發表於 2010-2-3 11:11:32 |顯示全部樓層
老師,早晨!
想請問<泰國蕃茄> 是包裝上的名稱,定有其他別名?見你咁好收成,我都想種。
回復

軒軒 發表於 2010-2-3 11:14:56 |顯示全部樓層
mono你今次冇種蕃茄咩?
回復

mono 發表於 2010-2-3 11:38:46 |顯示全部樓層
mono你今次冇種蕃茄咩?
軒軒 發表於 2010-2-3 11:14

向田有老師牌自來蕃茄仔同大茄。屋企培更紫蕃茄。(唔記得邊個比我)
仲有一盆向田攞反屋企,都食咗一輪。
見老師<泰國蕃茄> 咁靚,應該夏天種到。都想種。
回復

Twinsmom 發表於 2010-2-3 11:42:17 |顯示全部樓層
回復 10571# 花園仔

收到, 老師! 即刻去衫兄買先!

我上個星期o係衫兄到, 買左: 紅葉萵苣, 豆角, 翠玉瓜, 意大利生菜, 絲瓜, 本地糯米栗..而家好興奮呀!!!! 準備立春個日落種呀!! 不過唔知用咩泥o黎培植d種子呢? 重有使唔使比d肥d泥到培植d種子
呀, 老師??

謝謝!!
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-3 13:33:31 |顯示全部樓層

回復 10569# 花園仔

係...係....聽日即上天台影相...

講吓笑啫!

睇左四千幾帖....或多或少都曉得老師有多幽默和率直啦...
我真係驚爆O架...真係爆個天台咪好大味囉...所以問多句安心D...得老師呢句唔會爆就唔怕啦...好O野...秋天有靚土用add7icon

我的油麥菜8/12落種子O係盆仔種 ; 18/1移至發泡膠箱至今..
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-2-3 13:36:15 |顯示全部樓層
另外有問題想請教...我的茄子3/11落種子種...而家咁樣...我想問佢底部細細塊O既葉仔要唔要剪左佢呢??
回復

i4kai 發表於 2010-2-3 14:26:50 |顯示全部樓層
另外有問題想請教...我的茄子3/11落種子種...而家咁樣...我想問佢底部細細塊O既葉仔要唔要剪左佢呢??

===============================================
呢樣野我識   

下面啲葉仔吸唔到陽光,又另空氣唔流通,...     剪  
回復