乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209916 19822
花園仔 發表於 2010-1-14 22:52:19 |顯示全部樓層

唔係個個都冇腰骨架!
兄弟姊妹站起來!

回復

花園仔 發表於 2010-1-14 22:56:38 |顯示全部樓層
日日都有得食架!

回復

花園仔 發表於 2010-1-14 22:58:03 |顯示全部樓層
晚安!

回復

Twinsmom 發表於 2010-1-15 09:46:54 |顯示全部樓層
回復  花園仔
老師好~~~
老師d士多啤梨葉, 靚到好似上左油咁呀~~~~
我都剛同農友拎左d苗苗返來, 要谷行 ...
JicJicmom 發表於 2010-1-14 22:02

你好,

我都有種熱情果, 想問下係咪o係樹冠側邊挖個洞比基肥o架?
回復

月光光 發表於 2010-1-15 11:12:30 |顯示全部樓層
月光光個網室好靚呀! 佢都有種呢種大芥菜架!

點食, 幾斤重一棵用黎整
煲湯, 炒煮都好食架, 淋, 甜, 滑, 囉 ...
花園仔 發表於 2010-1-14 21:26

========================
花老師,你呢隻大芥菜好靚呀,不過我無種呀,淨係種左大梅菜咋,同你呢d個樣唔同既,
不過我依家種梗包心芥菜,唔知同唔同你呢隻呢,我係衫兄度買架,比你呢隻短身d~
回復

martinau1997 發表於 2010-1-15 19:24:40 |顯示全部樓層
i can't catch up, u are my teacher but i only have a small place, dun know wat i can plant in such a small place. Please help me , i want somethiing eadable.
回復

gloria315 發表於 2010-1-15 23:50:36 |顯示全部樓層
你好花老師
你種個d全部都好靚啊...好羨慕...
我早排都係粉嶺個個花了草魚展買左盆馬碲蘭,蕃茄同辣椒啊
我想問下唔知點解我盆蕃茄d葉係咁變乾..之後我將乾左既剪左佢,以家剪剪下得好少咋...
但我明明已經俾好足夠既水同有幫佢施肥,想問下點樣避免佢d葉變乾,同埋我d蕃茄生長得好慢...成幾個星期都唔變大..有咩辦法可以種得好d???
麻煩你解答我...我第1次種蕃茄咋...唔知點先可以種得好...
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-16 10:40:09 |顯示全部樓層
回復 10360# 花園仔

老師好~~~
我都剛同農友拎左d苗苗返來, 要谷行佢至得 ......  
見老師話拎魚腸+什去堆果樹~ 想問一下 ,  堆盤老師你估得唔得呀0拿 ?
....我有熱情果, 上年比多d基肥佢, 生左成十幾個果, 好開心~
今年我想佢收成再好d , 想用呢個方法 .....
積媽個盤係24寸盤來呀~ 2尺高~
先謝老師指教 ~~
===================================
積媽好!
梗係得啦!
埋深少少好D!
最好用淡水魚雜啦!
因為咸水魚會有魚鉤!
如果貓貓挖食會害死佢!
===================================
老師早晨呀~~~  
咁我今年幫熱情果瘦身+轉盤時, 就用魚什試一試~~  因為我會疏枝同去除廢根 , 咁需唔需要預先埋落去等一段時間( 等佢分解+發酵) 先放植株落去呢?   
我唔比我家貓貓上天台架~~ 好驚佢地周圍跳, 跌鬼左落樓就死喇.....
回復

y24790725 發表於 2010-1-17 12:43:05 |顯示全部樓層

老師...你好
請問老師,西芹種到大時需唔需要好似種卷心菜要用繩扎住?才可讓西芹跟住大時生長得直些?
同埋西芹生長到中期時,但見西芹腳邊有很多BB葉,我是不是要剪掉這些BB葉莖,留多些營養給西芹呢?
唔該花老師
回復

花園仔 發表於 2010-1-18 21:10:05 |顯示全部樓層
回復 10366# Twinsmom
你好,
我都有種熱情果, 想問下係咪o係樹冠側邊挖個洞比基肥o架?
你好!
<熱情果>唔係樹啵! 邊有樹冠吖?
離開主蔓遠D咪OK啦! -- 呢度都有好多網友種架!

仲有我唔鍾意回帖用引用呢個方式喎!
回復

花園仔 發表於 2010-1-18 21:18:26 |顯示全部樓層
回復 10368# martinau1997
i can't catch up, u are my teacher but i only have a small place, dun know wat i can plant in such a small place. Please help me , i want somethiing eadable.
=======================================

你好!
每人嘅種植環境及條件都不盡相同, 體壇上揾吓邊個網友與自己近似咪溝通分享吓啦!

仲有希望大家回帖唔好用英文好馬!
回復

花園仔 發表於 2010-1-18 21:24:57 |顯示全部樓層
回復 10369# gloria315
你好花老師
你種個d全部都好靚啊...好羨慕...
我早排都係粉嶺個個花了草魚展買左盆馬碲蘭,蕃茄同辣椒啊
我想問下唔知點解我盆蕃茄d葉係咁變乾..之後我將乾左既剪左佢,以家剪剪下得好少咋...
但我明明已經俾好足夠既水同有幫佢施肥,想問下點樣避免佢d葉變乾,同埋我d蕃茄生長得好慢...
成幾個星期都唔變大..有咩辦法可以種得好d???
麻煩你解答我...我第1次種蕃茄咋...唔知點先可以種得好...
=================================

你好!
蕃茄葉變乾主要原因, 有可能係凍親, 嗰種蕃茄唔受得冷都未定架!
回復

花園仔 發表於 2010-1-18 21:37:57 |顯示全部樓層

回復 10370# JicJicmom
老師好~~~
我都剛同農友拎左d苗苗返來, 要谷行佢至得 ......  
見老師話拎魚腸+什去堆果樹~ 想問一下 ,  堆盤老師你估得唔得呀0拿 ?
....我有熱情果, 上年比多d基肥佢, 生左成十幾個果, 好開心~
今年我想佢收成再好d , 想用呢個方法 .....
積媽個盤係24寸盤來呀~ 2尺高~
先謝老師指教 ~~

老師早晨呀~~~  
咁我今年幫熱情果瘦身+轉盤時, 就用魚什試一試~~  因為我會疏枝同去除廢根 ,
咁需唔需要預先埋落去等一段時間( 等佢分解+發酵) 先放植株落去呢?
============================================

積媽好!
成2呎高嘅盤就易辦啦! 唔使等!

換盤泥由上到下:

已去除廢根嘅熱情果植株
普通泥層
基肥泥(已發酵)
魚雜溝泥
普通泥層
疏水層
回復

花園仔 發表於 2010-1-18 21:45:08 |顯示全部樓層
回復 10371# y24790725
老師...你好
請問老師,西芹種到大時需唔需要好似種卷心菜要用繩扎住?才可讓西芹跟住大時生長得直些?
同埋西芹生長到中期時,但見西芹腳邊有很多BB葉,我是不是要剪掉這些BB葉莖,留多些營養給西芹呢?
唔該花老師
====================================

你好!
我由得佢架咋! (你可以揾D試吓格!)
對! BB葉(黄老殘)可以剪走!
回復

gloria315 發表於 2010-1-18 23:57:50 |顯示全部樓層
花老師,請問之前你們說的金蕃茄種子是在哪間百住買...我找過幾間也沒有..
回復

alilovebyj 發表於 2010-1-19 11:43:09 |顯示全部樓層

靚仔啊!

對了,原來大家都在替熱情果做功夫,我個棵曇花牌去年只係結過一個果,而家仲種到D葉皺皺吓,睇黎都係時候跟大家做吓野!
回復

llaus 發表於 2010-1-19 13:34:31 |顯示全部樓層

老師請問怎知茄子夠熟,摘得來食呢?
因第一次種茄子咋
回復

i4kai 發表於 2010-1-19 14:20:38 |顯示全部樓層
唔係個個都冇腰骨架!
兄弟姊妹站起來!
花園仔 發表於 2010-1-14 22:52

===========================================================

花老師你好!

我都種左啲生菜苗
啲苗都同你啲差不多咁大,但我把它們移種到地上後
一夜之間、全部苗的上半部都被吃掉了!下半部還是好好的在活泥土上,不像是家裏的狗做的!

請問是什麼把它們吃了的? 日後可以怎樣防止呢!
回復

花園仔 發表於 2010-1-19 15:09:27 |顯示全部樓層

大家好!

琴日摘嘅<泰國蕃茄>

記得體張圖度按一下呀!

實物原大

實物原大

回復

花園仔 發表於 2010-1-19 15:21:17 |顯示全部樓層
回復 10380# i4kai

花老師你好!

我都種左啲生菜苗
啲苗都同你啲差不多咁大,但我把它們移種到地上後
一夜之間、全部苗的上半部都被吃掉了!下半部還是好好的在活泥土上,不像是家裏的狗做的!

請問是什麼把它們吃了的? 日後可以怎樣防止呢!
==================================

你好!
雀雀食嘅!
加防雀網啦!!

我都以為雀雀唔食生菜類架, 點知今年冷得耐D雀雀揾唔到嘢食,
咪生菜都啄囉, 我都中招啦!

回復