乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209924 19822
小牛 發表於 2010-1-19 15:21:41 |顯示全部樓層

我都種左啲生菜苗
啲苗都同你啲差不多咁大,但我把它們移種到地上後
一夜之間、全部苗的上半部都被吃掉了!下半部還是好好的在活泥土上,不像是家裏的狗做的!
請問是什麼把它們吃了的? 日後可以怎樣防止呢!
==================================
搭訕~~
i4kai 你好!
我覺得似係螺仔及蝸牛!佢地好勁架!
不過,老師覺得係雀雀呢!add9icon
回復

小牛 發表於 2010-1-19 15:24:34 |顯示全部樓層
大家好!
琴日摘嘅<泰國蕃茄>
===============
老師好!
我都學老師種迷李蕃茄,
不過可能遲起步,仲未有得食……
回復

花園仔 發表於 2010-1-19 15:26:22 |顯示全部樓層
回復 10377# gloria315
花老師,請問之前你們說的金蕃茄種子是在哪間百住買...我找過幾間也沒有..
===========================================

你好!
請教你樓下(#10378) alilovebyj 啦!
回復

花園仔 發表於 2010-1-19 15:33:34 |顯示全部樓層
回復 10379# llaus
老師請問怎知茄子夠熟,摘得來食呢?
因第一次種茄子咋
=======================

蛙蛙好!
你嗰D茄子太老囉!

嗱! 呢D就剛剛好嘞, 又軟又滑!

回復

花園仔 發表於 2010-1-19 15:41:40 |顯示全部樓層
回復 10383# 小牛
搭訕~~
i4kai 你好!
我覺得似係螺仔及蝸牛!佢地好勁架!
不過,老師覺得係雀雀呢!
=====================

小牛好!
螺仔及蝸牛食完唔會飛架馬 -- 凡走過必留痕跡!

我親眼睇到架! D狗狗話同情佢地喎!

好彩我週圍種唧! 嘻嘻!

回復

花園仔 發表於 2010-1-19 15:54:01 |顯示全部樓層
回復 10384# 小牛
老師好!
我都學老師種迷李蕃茄,
不過可能遲起步,仲未有得食……
=====================

我而家主力種<泰國蕃茄>, <迷你蕃茄仔>除咗露地原生外仲未正式盤種架!
回復

llaus 發表於 2010-1-19 16:11:17 |顯示全部樓層
蛙蛙好!
你嗰D茄子太老囉!

嗱! 呢D就剛剛好嘞, 又軟又滑!
====================

老師!你隻是香島種

但我隻是企鵝形呀

是否軟身就熟呢?
現在好硬!--從小到現左都好硬呀
回復

martinau1997 發表於 2010-1-19 19:38:25 |顯示全部樓層
sry teacher i dun noe how to type chinese, but i am from hong kong.add11icon.
CAn any one give me some seed for planting in a pot?
回復

martinau1997 發表於 2010-1-19 19:39:32 |顯示全部樓層
i want somethig that i can eat like strawberries
回復

i4kai 發表於 2010-1-20 11:54:08 |顯示全部樓層
回復  小牛
螺仔及蝸牛食完唔會飛架馬 -- 凡走過必留痕跡!

我親眼睇到架! D狗狗話同情佢地喎!
花園仔 發表於 2010-1-19 15:41

====================================================
    原來係雀仔!
我啲小苗原本係用個鐵網保護,因為我隻狗會食泥下嘅骨粉,
移苗時啲骨粉巳經冇味啦、所以冇落網防狗、  點知 .... !
回復

llaus 發表於 2010-1-20 12:18:03 |顯示全部樓層
老師呀!
剛剛切開個茄子(即氧化啦 )
有小小種籽,
請問是否太老呢?
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 13:04:06 |顯示全部樓層
回復 10389# llaus
老師!你隻是香島種
但我隻是企鵝形呀
是否軟身就熟呢?
現在好硬!--從小到現左都好硬呀

老師呀!
剛剛切開個茄子(即氧化啦 )
有小小種籽,
請問是否太老呢?

==========================

蛙蛙好!
我以前都種過企鵝啦!
覺得唔好食(各人口味啫)就冇再種洛!

你嗰隻企鵝食就厭老咗少少, 留種籽又未夠老身啵! -- 純個人意見咋!

嫩嫩企鵝

嫩食

老到乾用黎留種籽
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 13:08:36 |顯示全部樓層
回復 10390# martinau1997
回復 10391# martinau1997
=========================

你好!
呢度好多網友都好熱心架, 佢地D<士多啤梨>又多品種,
仲好樂意與人分享架!
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 13:12:40 |顯示全部樓層
回復 10392# i4kai
原來係雀仔!
我啲小苗原本係用個鐵網保護,因為我隻狗會食泥下嘅骨粉,
移苗時啲骨粉巳經冇味啦、所以冇落網防狗、  點知 .... !
=======================

你好!
千祈千祈千祈記住記住記住....

唔好俾狗狗食骨粉呀!!! (可供飼料用嘅肉骨粉例外)
回復

martinau1997 發表於 2010-1-20 14:24:58 |顯示全部樓層
teacher do u think u can give me some seeds?
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-20 17:45:32 |顯示全部樓層
回復 10389# llaus
蛙哥~~~ 其實積媽之前響某帖度(唔記得係唔係老師0既帖.....) 睇過, 皮色暗啞 = 老野~ 我自己種過都一樣, 皮色有光澤就要採收, 唔好貪大呀~~  
好似阿花之前比過我0既日本圓茄就係咁, D光澤一開始無咁光亮,  就已經起哂渣+核, 唔食得架喇~
回復

llaus 發表於 2010-1-20 17:58:04 |顯示全部樓層
蛙哥~~~ 其實積媽之前響某帖度(唔記得係唔係老師0既帖.....) 睇過、皮色暗啞 = 老野~ 我自己種過都一樣、皮色有光澤就要採收、唔好貪大呀~~  
好似阿花之前比過我0既日本圓茄就係咁、D光澤一開始無咁光亮、 就已經起哂渣+核、唔食得架喇~
=================================================================

多謝積媽提點! 又學到野, 跟著還有好幾個(希望有幾拾個)大緊
會醒目d啦!!

都好彩,就個都無乜渣,雖然有少許核
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 18:15:05 |顯示全部樓層
回復 10397# martinau1997
你好!
真係唔好意思嘞! 我冇<士多啤梨>嘅種籽或苗苗喎!

仲有, 我唔係老師呀!
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 18:23:31 |顯示全部樓層

楊桃熟囉! 食咗一段好長嘅時間嘞! 而家仲有好多喎!
再睇吓乜嘢先至係樹上熟啦!

回復

花園仔 發表於 2010-1-20 18:28:59 |顯示全部樓層

呢D蕃茄唔使笠袋架, 因為係體網室入邊種架馬!

回復