乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209959 19822
花園仔 發表於 2010-1-5 00:09:43 |顯示全部樓層
<百里香>就食唔切, 況且仲有生力軍加入添!

回復

花園仔 發表於 2010-1-5 18:18:38 |顯示全部樓層

<留幾枚柿子在樹上吧!> -- 你讀過呢篇文章嗎?

回復

花園仔 發表於 2010-1-5 18:24:55 |顯示全部樓層
元朗十蚊吉返咗呢款花盤呀, 夠深, 易搬, 好用, $30/個!

回復

Twinsmom 發表於 2010-1-5 23:14:59 |顯示全部樓層
花老師您好!

因為要湊仔關係, 所以我3個月都未睇哂您515頁o既資料, 而家先睇到249頁, 不過我有以下o既問題想請教老師:

1) 我家有芒果, 荔枝, 龍眼, 黃皮樹, 已經種左2年半, 去年有開過花,但因為係第一次開花所以我家老爺話剪左去. 我想問下要比咩肥料去令佢地今年多d果呀? 要幾耐比一次肥呢?

2) 我家o既木瓜樹已經有木瓜喇, 我一個月都有比2次小朋友d尿尿加水去施肥, 但d木瓜都好似唔識大, 成日都o甘細個, 點解會o甘呢?

謝謝老師!
回復

花園仔 發表於 2010-1-6 17:13:34 |顯示全部樓層
回復 10286# Twinsmom
花老師您好!

因為要湊仔關係, 所以我3個月都未睇哂您515頁o既資料, 而家先睇到249頁, 不過我有以下o既問題想請教老師:

1) 我家有芒果, 荔枝, 龍眼, 黃皮樹, 已經種左2年半, 去年有開過花,但因為係第一次開花所以我家老爺話剪左去.
我想問下要比咩肥料去令佢地今年多d果呀? 要幾耐比一次肥呢?

2) 我家o既木瓜樹已經有木瓜喇, 我一個月都有比2次小朋友d尿尿加水去施肥,
但d木瓜都好似唔識大, 成日都o甘細個, 點解會o甘呢?

謝謝老師!
============================================

你好
慢慢睇囉, 放輕鬆就啱嘞!

想回應你嘅問題, 但唔知你詳細情况例如種體地上或者盤中呀?
回復

花園仔 發表於 2010-1-6 17:15:12 |顯示全部樓層

插咗幾盤<臭草>

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 17:19:03 |顯示全部樓層

<菠菜>出真葉囉!

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 23:27:27 |顯示全部樓層
<大蘿蔔>除受狗蚤仔攻擊外一切正常!

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 23:29:52 |顯示全部樓層

除咗大蘿蔔俾狗蚤仔攻擊外, 菜心都係受害者呀!

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 23:32:14 |顯示全部樓層

琴日仲收咗D<紅刀豆>呢!

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 23:35:14 |顯示全部樓層

芥蘭嘅橫丫又食得嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 23:38:48 |顯示全部樓層

各種薄荷都長得唔錯啵!

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 23:45:58 |顯示全部樓層

上邊两種薄荷(胡椒薄荷及柚子薄荷)好易認,
感你又知唔知以下呢種又係乜嘢薄荷吖?

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 23:51:07 |顯示全部樓層
都話<蕃茄><辣椒>同<茄子>都係自花授粉洛!

回復

花園仔 發表於 2010-1-6 23:55:14 |顯示全部樓層
上邊嗰D係<泰國蕃茄>黎架, 多產又好食! -- 梗唔係街邊嘅百合茄可比啦!

回復

y24790725 發表於 2010-1-7 10:27:07 |顯示全部樓層
回復 10221# y24790725
真係唔該老師...
我已觀察幾日了,個荷蘭豆真係有蟲向入面鑽洞出來,我還看到棵植物有些蟲,我已將有問題的豆豆全部摘掉,
花老師這情況是不是已係"蟲害"?我這棵荷蘭豆仲食得嗎?多謝老師給我意見...
============================================

你好!
點解唔食得喎!
滅咗蟲, 種翻靚棵野出過D豆咪食得囉

多謝老師解答,經過幾日修剪捉蟲,我無落過藥,豆豆已經好好多了,有十幾條收成啦,有時真係要當BB咁,慢慢去照顧先得,又唔可以急......都要比好多心機...
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-7 10:42:38 |顯示全部樓層
回復 10295# 花園仔
老師早~~
今次積媽估唔到了..... 個牌仔又睇唔到寫咩字...
老師我種了皇帝菜, 家下生得好密, 係唔係由得佢 , 頂多疏下苗咁呢? 佢大得好快呀~ 我都係比麩水佢架咋.....
http://www.hkplants.com/thread-25054-115-1.html
老師牌豬乸菜都快可以移種了~~ 積媽已經一早吽定豆渣基肥比佢~ 到時再交功課~~
回復

花園仔 發表於 2010-1-7 13:49:47 |顯示全部樓層
回復 10299# JicJicmom
老師早~~
今次積媽估唔到了..... 個牌仔又睇唔到寫咩字...
老師我種了皇帝菜, 家下生得好密, 係唔係由得佢 , 頂多疏下苗咁呢? 佢大得好快呀~ 我都係比麩水佢架咋.....
http://www.hkplants.com/thread-25054-115-1.html
老師牌豬乸菜都快可以移種了~~ 積媽已經一早吽定豆渣基肥比佢~ 到時再交功課~~
===================================

積媽好!
嗰盤薄荷係皇冠產品黎架, 種出黎個樣同種籽包印出黎嘅完全唔同,
氣味似普通薄荷, 但樣就....

皇帝菜要食嫩嘅, 咁密咪掹疏黎食緊D先啦....

豬乸菜好種呀! 冇蟲快大啖啖肉, 又淋又滑好食(識整嘅話!)
回復

小牛 發表於 2010-1-7 15:06:41 |顯示全部樓層
小牛好!
<南瓜雪糕>普通野自己亂作嘅啫, 呢度都唔興健康食品嘅! 嘻嘻!
不如你估吓呢個南瓜有幾長幾粗仲好啦!
=========================================
老師好!
睇黎都有成14-15吋長,唔知有冇 3-4kg重呢?
老師我睇唔只你食唔切,連你 d 鄰居好友都唔知食唔食得切……
回復

小牛 發表於 2010-1-7 15:09:13 |顯示全部樓層
豬乸菜好種呀! 冇蟲快大啖啖肉, 又淋又滑好食(識整嘅話!)
===================================
老師!老師!
係咪要黎炆蠟肉呀?
雖然無種到,等我再係街市見到就買黎試下先!
回復