乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209889 19822
花園仔 發表於 2010-1-20 18:32:38 |顯示全部樓層
白蝴蝶都會幫襯櫻桃蘿蔔架! 小心!
2010-01-19-17.jpg 2010-01-19-18.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 18:43:01 |顯示全部樓層
茼蒿好食, 種完又種....而家有D得手指尾禁細棵咋!

食橫丫嘅茼蒿

留種籽嘅茼蒿
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 18:46:18 |顯示全部樓層
<沙律生菜>好食所以不斷有苗苗更生架!

<沙律生菜>及<羅馬生菜>苗苗好壯健喎!

回復

childplay 發表於 2010-1-20 19:00:02 |顯示全部樓層
d楊桃好肥美唷~
一定好好味...
回復

alilovebyj 發表於 2010-1-20 20:41:22 |顯示全部樓層
金黃的楊桃,好逗人啊!

add6icon 還有,那個收到了…
回復

mono 發表於 2010-1-20 22:32:00 |顯示全部樓層
老師晚安!大家好!一反嚟就有問題嘑!
老師,我種個隻大蕃茄,有幾個 Pat Pat 都係咁。切開又唔係有蟲。點算?
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 23:36:05 |顯示全部樓層
回復 10408# mono
老師晚安!大家好!一反嚟就有問題嘑!
老師,我種個隻大蕃茄,有幾個 Pat Pat 都係咁。切開又唔係有蟲。點算?
=========================

childplay, alison, Mill大家好!

Mill, 你D蕃茄係患咗<臍腐病>, 主要原因係缺乏鈣肥呀!

骨粉及蛋殼粉都含鈣質架, 你有冇落D俾茄茄嘆吓呢?

嗱, 營養豐富就晤會爛肚臍啦!

2009-05-31-3.jpg 2009-05-24-15.jpg 2009-05-24-13.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-1-20 23:48:11 |顯示全部樓層
睇埋Alison鍾意食嘅<牛油生菜>就晚安囉!

2010-01-19-16.jpg 2010-01-19-19.jpg
回復

mono 發表於 2010-1-20 23:58:32 |顯示全部樓層
回復 10409# 花園仔

落咗鉀肥,海帶水,魚肥。就係無落到骨粉。即做!
唔該哂老師!
回復

gloria315 發表於 2010-1-21 00:08:06 |顯示全部樓層
花老師,我種了西洋菜,皇帝菜,小白菜及菠菜啊,想請問大約要多少天才會出菜苗呢?另外西洋菜須要用水種嗎?我將西洋菜及皇帝菜放在同一個長盤,而小白菜及菠菜放在另一個長盤,請問這樣可以嗎?
回復

mono 發表於 2010-1-21 00:20:12 |顯示全部樓層
皇帝菜我都種咗。四日就出苗苗嘑!其他要老師比較清楚啲
回復

gtrnismo 發表於 2010-1-21 01:21:28 |顯示全部樓層
白蝴蝶都會幫襯櫻桃蘿蔔架! 小心!
花園仔 發表於 2010-1-20 18:32

我覺得花園哥個post應該用尼做推廣環保, 有機種植, 現代城市農夫等既demo就最好不過

而家D小朋友/都市既朋友又wii又ndsl又pspgo又ps3又360禁多野玩一定對呢D野無興趣,

但如果見倒平時食開既野原來"真身"係禁奇呢, 唔種都會有興趣睇下

都市人尤其坐office既OL缺乏運動, 唔洗比幾舊做機跑步但可以減肥, 運動量大之余更局自己食齋

想唔瘦都幾難

我雖然無禁大地方又無禁好技術, 但得閑睇下得閑學下野當追劇都幾過癮

支持一個有益身心而且無大結局既港劇
回復

花園仔 發表於 2010-1-21 19:52:09 |顯示全部樓層
回復 10412# gloria315

花老師,我種了西洋菜,皇帝菜,小白菜及菠菜啊,想請問大約要多少天才會出菜苗呢?另外西洋菜須要用水種嗎?
我將西洋菜及皇帝菜放在同一個長盤,而小白菜及菠菜放在另一個長盤,請問這樣可以嗎?
==========================================

你好!
種籽發芽時間好難答你, 同一種籽發芽時間受制於:
種植環境及條件外, 種籽質素, 例如種籽包新開封, 已開封幾個月以上, 自留嘅,
都會有發芽時間差異, 反正超過廿日就唔恭喜佢嘞!

體我嘅帖子內都有資料格!
西洋菜 -- 水種(用種籽或插枝都得)
皇帝菜及小白菜 -- 可移苗
菠菜 -- 灑播種籽

菠菜就黎食得囉!

2010-01-18-15.jpg 2010-01-18-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-1-21 20:12:45 |顯示全部樓層

回復 10414# gtrnismo

我覺得花園哥個post應該用尼做推廣環保, 有機種植, 現代城市農夫等既demo就最好不過

而家D小朋友/都市既朋友又wii又ndsl又pspgo又ps3又360禁多野玩一定對呢D野無興趣,

但如果見倒平時食開既野原來"真身"係禁奇呢, 唔種都會有興趣睇下

都市人尤其坐office既OL缺乏運動, 唔洗比幾舊做機跑步但可以減肥, 運動量大之余更局自己食齋

想唔瘦都幾難

我雖然無禁大地方又無禁好技術, 但得閑睇下得閑學下野當追劇都幾過癮

支持一個有益身心而且無大結局既港劇
=====================================

你好!
冇所謂啦! 我諗我玩嘅嘢會比佢地多好多呢, 但都可以種吓嘢格!
有時間又得閒咪入黎睇吓囉, 其實都冇乜嘢睇嘅啫....
呢度只係我生活嘅點滴而已, 點可以稱之為劇吖!
嘻嘻!

<冬季百里香>可分盤囉!

回復

alilovebyj 發表於 2010-1-21 21:56:39 |顯示全部樓層

牛生,牛生啊!add5icon
回復

martinau1997 發表於 2010-1-21 22:43:40 |顯示全部樓層
then u have any seed like vegetables that can be grow in pot?
回復

gloria315 發表於 2010-1-21 22:59:15 |顯示全部樓層
花老師...原來西洋菜要水種啊!!!!但我已經插在落泥啦....以家可以點做啊?同埋水種即係要點啊??請指教啊
回復

花園仔 發表於 2010-1-21 23:04:39 |顯示全部樓層
回復 10418# martinau1997
then u have any seed like vegetables that can be grow in pot?
=================================

你好!
真係唔好意思嘞! 暫時冇乜嘢可以提供俾大家喎!  

仲有呢個唔係教育帖我亦唔係老師, 更加唔係吹水帖呀!
回復

花園仔 發表於 2010-1-21 23:22:20 |顯示全部樓層

回復 10419# gloria315
花老師...原來西洋菜要水種啊!!!!但我已經插在落泥啦....以家可以點做啊?同埋水種即係要點啊??請指教啊
=============================================

哦! 原來你冇睇我嘅帖!
我帖入邊有插種及種籽種架!

嗱! 我係用密底盤或缸, 放泥,
浸滿水體泥面度 -- 插枝就泥面上浸1吋水, 灑種籽就平泥面!
水係流動嘅生水(含肥份), 有打氧氣架....

插枝盤種西洋菜

2007-01-17-1.jpg 2007-01-20-4.jpg

灑種籽缸種西洋菜

2009-01-07-30.jpg 2009-01-09-1.jpg 2009-01-14-4.jpg 2009-01-23-9.jpg 2009-02-05-3.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-1-21 23:25:28 |顯示全部樓層
哼! 講吓<沙律生菜>仲好!

2010-01-17-4.jpg 2010-01-17-3.jpg
回復