乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209919 19822
Twinsmom 發表於 2010-1-12 09:41:49 |顯示全部樓層
回復  Twinsmom
1) 我家有芒果, 荔枝, 龍眼, 黃皮樹, 已經種左2年半, 去年有開過花,但因為係第一次開花所 ...
花園仔 發表於 2010-1-11 16:38

早晨, 老師!

o甘幾耐比一次肥呀?
回復

邦妮 發表於 2010-1-12 10:16:23 |顯示全部樓層
老師,請問你D斑蘭葉喺邊度買架,我都想試種下,
係咪將個根頭插入泥度就得架la?難唔難種呢?
回復

小牛 發表於 2010-1-12 12:50:48 |顯示全部樓層
唔止 13-14吋長,老師個長條南瓜都好誇喎!
===========================
小牛好!
我睇有21-22長吋架, 好天影相傳上!
============================
嘩!)))))))))))))))))))))))))
回復

花園仔 發表於 2010-1-12 18:22:22 |顯示全部樓層

回復 10345# 小牛

小牛好!
我睇有21-22長吋架, 好天影相傳上!

============================

嘩!)))))))))))))))))))))))))

回復

花園仔 發表於 2010-1-12 18:36:30 |顯示全部樓層

回復 10344# 邦妮
老師,請問你D斑蘭葉喺邊度買架,我都想試種下,
係咪將個根頭插入泥度就得架la?難唔難種呢?
==============================

你好!
我都係初種架咋! (你去問<積媽><黄太>地穩陣D嘞)
係體元朗合益街市樓上嗰檔泰國食品買嘅,
我同事頭婆話買黎又食又種嘅, 佢揀棵稱吓話20蚊,
話收我平D喎15蚊搞掂! 仲教我食上種下添!

種咗罅!

回復

花園仔 發表於 2010-1-12 19:17:38 |顯示全部樓層

回復 10343# Twinsmom
早晨, 老師!
o甘幾耐比一次肥呀?
==========================

Twinsmom好!

種乜都要肥啦.....
我D果木平時都有落肥架, 淋開菜菜咪俾D嘆吓囉! -- 花生麩, 骨粉, 草木灰....乜都有!
每年都會一兩次埋D魚腸魚雜體樹冠範圍架(問相熟魚檔攞嘅)!
冬至前後會體樹冠範圍揾幾個點落D混合肥俾佢補吓, 務使下年大豐收!
混合肥係自己溝嘅, 含氮磷鉀都有架!

如果唔識亦好易啫, 我見好多種籽肥料鋪都有現成嘅,
例如元朗<乜平記>賣7蚊斤, 含花生麩, 骨粉囉, (欠高鉀)
屯門<乜正記>就花生麩, 骨粉外仲加咗D粒粒肥(藍色係鉀)

又大又甜嘅楊桃一年到晚都食唔切(包括自己, 親朋好友及雀雀....)
你估係無緣無故咩....

========================================

答咗你啦! -- 你D果木種體地架馬, D肥落體樹冠位點都唔會醃死棵樹嘅,
幾耐俾一次肥, 隨你囉! 好多人話唔使落添!
我就一個月點都會有三幾次架嘞!

唔落肥有咁靚咩! -- 剛剛落咗紅牛咋!

回復

bonbon1 發表於 2010-1-12 21:24:44 |顯示全部樓層
老師好~
你D士多啤梨落左紅牛後D葉真係好靚. 我盆士多啤梨都要落下D紅牛先.
回復

花園仔 發表於 2010-1-12 21:46:20 |顯示全部樓層

回復 10349# bonbon1
老師好~
你D士多啤梨落左紅牛後D葉真係好靚. 我盆士多啤梨都要落下D紅牛先.
===============================
你好!
哈哈! 唔好誤會呀!
我話 <剛剛落咗紅牛咋!> -- 即係而家先至落<紅牛>黎谷花咋!
想D枝葉靚梗係<氮肥, 磷肥>啦!

其他士多啤梨D枝葉都咁靚架!

回復

花園仔 發表於 2010-1-12 22:06:41 |顯示全部樓層

雖然俾寒冷大北風摧殘又冇陽光照顧,
但<泰國蕃茄>底子好頂得住,
天天貢獻好睇好食嘅茄茄俾大家品嚐!
鮮食最正呀!

體幾個唔同種植環境採摘翻黎架!
你睇唔睇得出邊D係<網室>內嘅出品吖?

回復

bonbon1 發表於 2010-1-12 23:13:26 |顯示全部樓層
你好!
哈哈! 唔好誤會呀!
我話 <剛剛落咗紅牛咋!> -- 即係而家先至落<紅牛>黎谷花咋!
想D枝葉靚梗係<氮肥, 磷肥>啦!

其他士多啤梨D枝葉都咁靚架!
=================================
老師, 明白了.葉靚 要<氮肥, 磷肥>, 落<紅牛>黎谷花.  你D士多啤梨D枝葉靚過我果盆好多. 我盆D葉好深綠但無光澤. 我盆士多啤梨出緊花了.
回復

Twinsmom 發表於 2010-1-13 17:11:47 |顯示全部樓層
回復  Twinsmom
早晨, 老師!
o甘幾耐比一次肥呀?
==========================

Twinsmom好!

種乜都要肥啦 ...
花園仔 發表於 2010-1-12 19:17

唔該哂,老師! o甘落花生麩, 骨粉同草木灰比d果樹, 佢地要幾耐先吸收到??

唔好意思, 我重有一d問題呀:

我準備o左用一塊3呎 x 10呎o既黃花泥地過年後用o黎種下d瓜菜, 蔬果, 但我知道黃花泥係無o麥營養o既, 所以我想請教老師我o係種o野之前要做d咩準備呢?

我手頭上有以下o既肥料:

1) 花生麩, 同o牛o左1個月21日o既花生麩水(而家重係好嗅o架)
2) 骨粉  (陳x記買)
3) 草木灰 (燒左d乾樹葉, 樹枝) 老師, 我燒完d乾樹葉, 樹枝後, 我驚佢死灰復燃, 所以我用d水淋濕佢, o甘樣o岩唔o岩呢?
4) 基肥 (o牛左1個月21日)  (用左大約20份泥+1份花生麩+半份骨粉 + 3份草木灰)
5) 自制肥料 o牛左2個月 (用廚除 + 茶渣)

唔該老師!
回復

花園仔 發表於 2010-1-14 21:16:45 |顯示全部樓層

回復 10353# Twinsmom

唔該哂,老師! o甘落花生麩, 骨粉同草木灰比d果樹, 佢地要幾耐先吸收到??

唔好意思, 我重有一d問題呀:

我準備o左用一塊3呎 x 10呎o既黃花泥地過年後用o黎種下d瓜菜, 蔬果, 但我知道黃花泥係無o麥營養o既,
所以我想請教老師我o係種o野之前要做d咩準備呢?

我手頭上有以下o既肥料:

1) 花生麩, 同o牛o左1個月21日o既花生麩水(而家重係好嗅o架)
2) 骨粉  (陳x記買)
3) 草木灰 (燒左d乾樹葉, 樹枝) 老師, 我燒完d乾樹葉, 樹枝後, 我驚佢死灰復燃, 所以我用d水淋濕佢, o甘樣o岩唔o岩呢?
4) 基肥 (o牛左1個月21日)  (用左大約20份泥+1份花生麩+半份骨粉 + 3份草木灰)
5) 自制肥料 o牛左2個月 (用廚除 + 茶渣)

唔該老師!
=================================

你好!

花生麩, 骨粉同草木灰都係未經發酵嘅,  所以要1-2個月至完全發揮佢地嘅功效架!

黄花泥都種到嘢格, 按種嘅嘢需要用不同植料溝吓改善吓佢嘅質地囉!
瘦削咪撈D基肥落去等佢肥翻D至種嘢囉!!

你手上現有嘅肥料
1, 花生麩水可以日後追肥先用.
2, 骨粉要發咗酵至有用架.
3, 草木灰可以溝少少泥沙淋少少花生麩水落去撈勻,
    揾個盤桶装住吽佢一兩個月先至用.
4, 5, 都可以放落黄花泥度改善土地嘅肥份囉!

種嘢好簡單啫, 使乜咁緊張吖!
亦可以請教其他網友架....

嗱, 呢D就係黄花泥嘞:
求其填D體爛地上面就係普通花園嘅泥嘞!
篩篩佢幼細D, 就係豪宅花園用嘅花泥洛!
篩篩佢幼細D, 加翻D植料肥份就係超豪花園用嘅靚土嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-1-14 21:26:13 |顯示全部樓層

月光光個網室好靚呀! 佢都有種呢種大芥菜架!

點食, 幾斤重一棵用黎整<咸酸菜>
煲湯, 炒煮都好食架, 淋, 甜, 滑, 囉!

回復

花園仔 發表於 2010-1-14 21:38:16 |顯示全部樓層
體第二度睇咗個蘭花做景帖, 話有真有假喎, 黑孖孖....睇完笑咗!

講真吖, 佢有我都幾乎有, 仲係真嘢黎架!

回復

花園仔 發表於 2010-1-14 21:54:23 |顯示全部樓層

求其插都生啦, 插枝<迷迭香>標橫丫囉!

回復

花園仔 發表於 2010-1-14 21:56:51 |顯示全部樓層

<縐葉歐蘭>大緊啦!

回復

JicJicmom 發表於 2010-1-14 22:02:50 |顯示全部樓層
回復 10350# 花園仔
老師好~~~
老師d士多啤梨葉, 靚到好似上左油咁呀~~~~
我都剛同農友拎左d苗苗返來, 要谷行佢至得 ......
見老師話拎魚腸+什去堆果樹~ 想問一下 ,  堆盤老師你估得唔得呀0拿 ?
....我有熱情果, 上年比多d基肥佢, 生左成十幾個果, 好開心~
今年我想佢收成再好d , 想用呢個方法 .....
積媽個盤係24寸盤來呀~ 2尺高~
先謝老師指教 ~~
回復

花園仔 發表於 2010-1-14 22:11:00 |顯示全部樓層

回復 10359# JicJicmom
老師好~~~
老師d士多啤梨葉, 靚到好似上左油咁呀~~~~
我都剛同農友拎左d苗苗返來, 要谷行佢至得 ......  
見老師話拎魚腸+什去堆果樹~ 想問一下 ,  堆盤老師你估得唔得呀0拿 ?
....我有熱情果, 上年比多d基肥佢, 生左成十幾個果, 好開心~
今年我想佢收成再好d , 想用呢個方法 .....
積媽個盤係24寸盤來呀~ 2尺高~
先謝老師指教 ~~
===================================

積媽好!
梗係得啦!
埋深少少好D!
最好用淡水魚雜啦!
因為咸水魚會有魚鉤!
如果貓貓挖食會害死佢!
回復

花園仔 發表於 2010-1-14 22:23:00 |顯示全部樓層

睇吓花花先啦!

回復

花園仔 發表於 2010-1-14 22:30:54 |顯示全部樓層
呢棑冇乜陽光, D<生菜>苗苗長了了軟荏荏....
但點都要俾心機架! 起碼俾D誠意吖!
唔好求其執D嘢就用黎落種籽,
話環保喎....

回復