乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2215178 19822
JicJicmom 發表於 2009-10-16 10:54:23 |顯示全部樓層
9457# 小寶
9456# 花園仔
小寶好, 預咗你會問架嘞,
唔得閒添, 睇住先啦, 兄日再KING!
=============================
老師真係料事如神  
小寶今早已做左你教的動作了
同埋老師好多苗苗喔, 好快又有好多野食咯~
老師早, 小寶早~~
又學多一樣野!! 以前聽阿娘講有D農作物品種要疏蕾疏果, 搣走D"SIDE" 米飯野 , 而家又知多一樣野喇 ( 剪走蔓尖) .
積媽想問一下, 其實如果種植環境有限, 剪走蔓尖係唔係可以控制到植株大小又可以谷到花果?  好似有好多版友響窗台用花盤仔種苦瓜咁, 呢個動作可唔可以幫到手呢?( 只限容易滿足的版友,收到3-4隻都好開心0個D ... )
有時見D藤蔓爬到周屋都係,但無一隻果大得到.......
回復

mono 發表於 2009-10-16 11:12:32 |顯示全部樓層
每次見到你啲收成都覺得好似好易, 唔種過真係唔知咁屎多野做,  
想知除左興趣同想對身體好啲之外仲有無其他推動你繼續落去架?
我諗老師有工人幫手既! ...
lamolympia 發表於 2009-10-15 18:33

唔係啵,老師對花園每個⻆落都好清楚,唔係自己落手落腳點會。幫手,一個就夠囉。
回復

經典曼特寧 發表於 2009-10-16 11:14:44 |顯示全部樓層
看起來好可口喔
回復

花園仔 發表於 2009-10-16 12:02:45 |顯示全部樓層
9458# muitau
每次見到你啲收成都覺得好似好易, 唔種過真係唔知咁屎多野做,  
9459# lamolympia
9462# mono
唔係啵,老師對花園每個⻆落都好清楚,唔係自己落手落腳點會。幫手,一個就夠囉。

大家好!
使乜估吖!
種植只係佔我生活一小部份啫,
我嘅喜好多架, 幾多? -- 我諗超過你地嘅想像呢!
有乜推動力, 梗係有啦! 嗰個字囉!

今日洛神花開咗成十朶花....
回復

花園仔 發表於 2009-10-16 12:09:35 |顯示全部樓層
9457# 小寶
老師真係料事如神  
小寶今早已做左你教的動作了
同埋老師好多苗苗喔, 好快又有好多野食咯~
============================

小寶好!
係亞, 好食嘅<羅馬生菜>已移種咗落地上池上仲有盤上添!
回復

花園仔 發表於 2009-10-16 12:15:30 |顯示全部樓層
9460# Workingbee
老師,想問下你d 馬齒莧駛唔駛煮架? 是否當佢沙拉菜咁生吃就得?
==========================

你好!
我D<金色馬齒莧>主要做沙律用(生食), 亦有作其他烹調方式(熟食)架!
回復

花園仔 發表於 2009-10-16 12:59:34 |顯示全部樓層
9461# JicJicmom
老師早, 小寶早~~
又學多一樣野!! 以前聽阿娘講有D農作物品種要疏蕾疏果, 搣走D"SIDE" 米飯野 , 而家又知多一樣野喇 ( 剪走蔓尖) .
積媽想問一下, 其實如果種植環境有限, 剪走蔓尖係唔係可以控制到植株大小又可以谷到花果?  
好似有好多版友響窗台用花盤仔種苦瓜咁, 呢個動作可唔可以幫到手呢?( 只限容易滿足的版友,收到3-4隻都好開心0個D ... )
有時見D藤蔓爬到周屋都係,但無一隻果大得到.......
===============================

積媽好!
你阿娘所講嘅咪愛因斯坦嘅公式囉!(E=MC²)
剪走蔓尖嘅動作係唔俾已結果嘅條蔓繼績伸延繼績開花結果而影響主果正常生長,
唔剪走蔓尖, 條蔓會不停咁伸延繼績開花結果, 但唔恭起啵,
因為該條蔓所獲供嘅養份被攤薄, 主果得唔到充份養料生長得唔好仲有機會中途夭折添架.
繼續生出嘅乸花亦好難正常成功授粉, 好多時會多敗俱傷呢!
如果種植環境及條件有限, 由控制植株大小去谷花果係其中一個手段,
但首要條件係植株雖然唔係高大威猛但都要身體健康架.
例如版友仔體響窗台用花盤仔種苦瓜咁, 呢個動作係可以幫到手架,
D藤蔓爬到周屋都係有乜用啵, 個盤仔都冇咁多養份俾佢地,
真係到開花結果時, 好多公乸花都千祈唔好貪多, 睇餸食飯囉,
就算結多多瓜果都只能揀選(少量)優秀嘅留低呢!

唔捨點會得吖!

唔捨點會得吖!
回復

花園仔 發表於 2009-10-16 13:05:17 |顯示全部樓層
承上
一山難藏二虎, 睇吓鹿死誰手或兩敗俱傷啦!
回復

小牛 發表於 2009-10-16 14:54:11 |顯示全部樓層
今朝(14日)修剪咗D<長條南瓜>

老師好!
剪落黎既南瓜蔓尖唔知食唔食得?
我見街市有時有得賣既龍鬚菜,唔知係邊隻瓜藤,炒起黎都好好味,
不過要撕走 d 老絲就好多功夫下 --"

又有 d 意大利人攞 d 南瓜花黎加芝士沾粉漿炸,
不過唔知係邊種南瓜呢!
回復

lamolympia 發表於 2009-10-18 00:20:06 |顯示全部樓層

9458# muitau
9459# lamolympia
9462# mono

大家好!
使乜估吖!
有乜推動力, 梗係有啦! 嗰個字囉!  

應該攝影也是妳喜好之一是不是呢
回復

學種植 發表於 2009-10-18 09:43:38 |顯示全部樓層
今朝(14日)修剪咗D

老師好!
我見街市有時有得賣既龍鬚菜,唔知係邊隻瓜藤,炒起黎都好好味,
不過要撕走 d 老絲就 ...
小牛 發表於 2009-10-16 14:54

係佛手瓜既藤[我睇過1本書好似有講]
回復

miyoko 發表於 2009-10-18 10:17:49 |顯示全部樓層
大家好!
引用使乜估吖!
有乜推動力, 梗係有啦! 嗰個字囉! )

相信老師會係一個攝影發燒友,你啲攝影技術都好一流.

我想問吓,蕉樹想再生新芽,要砍掉樹的那一部位呢?
回復

小牛 發表於 2009-10-19 11:49:19 |顯示全部樓層
今朝(14日)修剪咗D

老師好!
不過要撕走 d 老絲就 ...
小牛 發表於 2009-10-16 14:54
係拂手瓜既藤[我睇過1本書好似有講]
=========================
學種植:
唔該晒!即係合掌瓜?
回復

學種植 發表於 2009-10-19 16:33:57 |顯示全部樓層
今朝(14日)修剪咗D

老師好!
不過要撕走 d 老絲就  ...
小牛 發表於 2009-10-19 11:49

咁我就唔知-_-"
1樣架?
回復

花園仔 發表於 2009-10-19 20:20:32 |顯示全部樓層
9469# 小牛
老師好!
不過要撕走 d 老絲就好多功夫下 --"

又有 d 意大利人攞 d 南瓜花黎加芝士沾粉漿炸,
不過唔知係邊種南瓜呢!
================================

小牛及大家晚上好!
南瓜蔓尖係食得架, 撕咗表皮就OK啦! 工夫梗係唔少得架罅!
至于炸南瓜花, 無論意大利人或我地都可以用扁圓南瓜或長條南瓜嘅花黎炸架!
就算節瓜花都得架, 單薄D囉!
回復

花園仔 發表於 2009-10-19 20:33:43 |顯示全部樓層
9470# lamolympia
應該攝影也是妳喜好之一是不是呢

9472# miyoko
相信老師會係一個攝影發燒友,你啲攝影技術都好一流.

我想問吓,蕉樹想再生新芽,要砍掉樹的那一部位呢?
===============================

你地好!
都算喜好啦!
一流, 攝影嗰邊大把啦!
幾時輪到我吖, 體呢度所貼圖片係隨拍記錄啫,
我玩嘢嗰D從未體此壇貼過喎! 嘻嘻!

蕉樹夠老自然傍出新芽啦使乜砍亞!
回復

花園仔 發表於 2009-10-19 20:52:27 |顯示全部樓層
天氣轉凉快, D菜菜都精神好多啦!
回復

小寶 發表於 2009-10-19 23:34:07 |顯示全部樓層
9465# 花園仔
小寶好!
係亞, 好食嘅<羅馬生菜>已移種咗落地上池上仲有盤上添!

==============================
我舊年d羅馬生菜又唔發芽咯~係咪儲存問題呀?
回復

花園仔 發表於 2009-10-20 00:32:00 |顯示全部樓層
9478# 小寶
我舊年d羅馬生菜又唔發芽咯~係咪儲存問題呀?
==========================

正常吖!
所以我咪用新買嘅<衫兄>羅生黎發啦!
回復

花園仔 發表於 2009-10-20 00:35:18 |顯示全部樓層
<沙律生菜>兩日就爸爸聲發洛!
梗係啦, 種籽包新開封架!
回復