乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209867 19822
花園仔 發表於 2009-7-31 13:56:50 |顯示全部樓層
8359# BanbieChan
好難過呀~ 原來蝦都係含賀爾蒙飼養嘅食物~
========================

斑比及大家好!
大部份蝦蝦都係人工飼養嘅, 而好多養殖場都會落藥(含激素)飼養蝦蝦架!
(買貴價游水海蝦穩陣D呀!)

今日摘嘅<大小不良>!

今日摘嘅<大小不良>!
回復

花園仔 發表於 2009-7-31 14:07:10 |顯示全部樓層
8360# lamolympia
老師:豬牛又話要食少D,蝦同雞都係我既至愛喎!
又係高危食物,咁點算好呀?吾通淨係可以食菜?
=======================================

豬牛蝦雞雖然有D係唔好嘅, 但都有D好少少格!
食少D, 食靚D....咪減少風險D囉!

在商言商邊有又平又靚架!
貪平到處食埋買埋D....唉!

幾個月囉仲有得食嘅通菜!

幾個月囉仲有得食嘅通菜!
回復

月光光 發表於 2009-7-31 14:10:48 |顯示全部樓層
老師,而家先知莧菜可以摘芯食橫丫,真係長食長有o
回復

花園仔 發表於 2009-7-31 14:18:56 |顯示全部樓層
8361# muitau
雞翼唔好食咁多,好多婦科醫生都係咁講架,身邊好多女性朋友都有啲戒左,不過我都係唔知蝦都有份...雞香港唔比養,或者我地可以試吓自家養蝦啦掛....
都係唔好牚得太遠,老師鍾意講同種植有關既野多啲架
==========================

妹頭,
係亞, 睇見眼冤呀, 唔好講咁多嗰D唔好嘢洛, 棧唔開心....

自己種植目的之一就係可以食少D嗰D炸彈之馬! 嘻嘻!

再接再厲今早又試為日本南瓜人工授粉!
回復

muitau 發表於 2009-7-31 15:08:38 |顯示全部樓層
8365# 花園仔
再接再厲今早又試為日本南瓜人工授粉!
======================

朵花大得好誇張,我估都有手掌咁大! 今日咁好天一定成功!
回復

alilovebyj 發表於 2009-7-31 16:14:45 |顯示全部樓層
大家好,很久沒上來了。明天終於可以回家睇下d植物啦!
回復

farfeifar 發表於 2009-7-31 17:42:03 |顯示全部樓層
8343# 花園仔
大家好!

點解茄子咁多核呢?
主要原因咪老囉!

唔係啵我個茄子仲未夠大喎?
夠唔夠大唔係由你認定架,
係由棵嘢種籽對此時此地嘅適應性及種植環境條件决定嘅!

點知幾時摘得又淋又滑嘅茄子亞?
個茄子顏色亮麗, 停止膨大時就係採摘最佳時間囉!

所以話食物(包括烹調)要講求色香味,
你睇吓吖有D飲食點見得人亞, 顏色暗啞點引起人嘅食慾呢!
第一關都過唔到啦! 食材質量好緊要架!

茄子採摘咪一樣要顏色亮麗, 摸落去彈手有豐富質感先至係好嘢架!
所以千祈唔好死等, 佢唔大就唔大架罅, 等耐D咪顏色變淡, 成肚核囉!

點種先肉多核少?
肉多核小就得, 無論盤種地種夠肥(尤其係鉀肥)咪OK囉!
谷植株長大時多施氮磷肥(薄肥多施), 谷花果時記得加鉀肥呀!(茄茄淋甜好多架!)
明白晒!唯有下次等佢未成年就dap o左佢囉!
回復

日日花 發表於 2009-7-31 21:06:06 |顯示全部樓層

請問老師我呢棵蕃茄開始有花冧,不過好瘦弱咁,
應該點種呀?唔該
回復

日日花 發表於 2009-7-31 21:10:26 |顯示全部樓層
回復

日日花 發表於 2009-7-31 21:10:58 |顯示全部樓層
SORRY,整唔到相,請問點整架
回復

日日花 發表於 2009-7-31 21:17:35 |顯示全部樓層
[

唔好意思
回復

日日花 發表於 2009-7-31 21:18:32 |顯示全部樓層

仲有呢張
回復

月光光 發表於 2009-7-31 22:01:50 |顯示全部樓層
老師,收到夜香花枝條喇,多謝你,依家正浸水中,明天落盆o
回復

花園仔 發表於 2009-7-31 23:06:50 |顯示全部樓層
8368# farfeifar
明白晒!唯有下次等佢未成年就dap o左佢囉!

花花及大家晚上好!

咁又唔使刻意嘅, 成熟咪摘得囉!
未成年就嘥咗D, 老過頭又滿口核架!
回復

花園仔 發表於 2009-7-31 23:32:21 |顯示全部樓層
8369# 日日花
請問老師我呢棵蕃茄開始有花冧,不過好瘦弱咁,
應該點種呀?唔該

你好!
棵野咁奀瘦唔適宜做大動作架!
將來再種注意: 盤大D, 泥多D, 肥足D, 陽光多D....就OK囉!

我喜歡版面乾淨企理架!
請大家做個負責任嘅好網友,
將發錯或重復總之唔企理嘅帖子順手刪除咗佢走!

刪除帖子方法:

首先將要刪除嘅帖子體左下角按
<編輯>
跟住體右上角按<刪? >
跟住體左下角按<編輯帖子>
回復

花園仔 發表於 2009-7-31 23:40:13 |顯示全部樓層
8367# alilovebyj
大家好,很久沒上來了。明天終於可以回家睇下d植物啦!
=================================

alison好!
多D上黎玩啦!

<夕張蜜瓜>開始長大囉(長鬚嘞!)
回復

花園仔 發表於 2009-7-31 23:43:25 |顯示全部樓層
8374# 月光光
老師,收到夜香花枝條喇,多謝你,依家正浸水中,明天落盆o
==============================

俾心機, 實得架!

茄子嘅花
回復

花園仔 發表於 2009-7-31 23:48:32 |顯示全部樓層
8366# muitau
朵花大得好誇張,我估都有手掌咁大! 今日咁好天一定成功
===========================

望就咁望啦!
大係冇用架, 最緊要得啫! 千祈唔好學舊年呀!

Y牌南瓜爸爸聲爬緊上囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-1 08:18:53 |顯示全部樓層
<夕張蜜瓜>開始長大囉(長鬚嘞!)

==========================================
哎乜,激死,吃了夕張,味道太好,全忘了取種子!

種夕張,香港天氣不會太熱嗎?
回復

sandylam 發表於 2009-8-1 11:11:44 |顯示全部樓層
老師,
我想問吓你既藍莓種成點呀?
我果棵仲係得幾厘米大咋.
每塊葉得1CM左右.
係咪咁迷你架?
回復