乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209857 19822
lamolympia 發表於 2009-7-28 00:29:40 |顯示全部樓層
花老師見到你個冬瓜很大,但沒有用網袋.是否長大後可以不需要用呢?
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 00:38:42 |顯示全部樓層

8302# lamolympia
花老師見到你個冬瓜很大,但沒有用網袋.是否長大後可以不需要用呢?
=======================================

個瓜長大後D皮硬到幾乎刀都劈唔入仲駛乜袋亞!

睇吓授粉幾日就食得嘅<節瓜>全記錄啦:
(食咗囉好正呀!)
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 00:47:58 |顯示全部樓層
貓貓話刀豆種極都唔開花就掹咗佢洛!

邊會吖耐心D, 你睇, <紅刀豆>開花啦!
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 01:04:09 |顯示全部樓層
晚安+早晨!

自己種植嘅樂趣:

(記住體張圖上按一下清楚好多架!)
回復

peggykyw 發表於 2009-7-28 11:26:00 |顯示全部樓層
老師好!
個冬瓜咁大, 你地估下老師個大冬瓜可以食幾多餐?
回復

davy 發表於 2009-7-28 21:20:32 |顯示全部樓層
老師..請問木瓜點分高種定矮種?
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 22:15:13 |顯示全部樓層
8307# davy

老師..請問木瓜點分高種定矮種?
=======================

大家好!
davy, 當你體街上睇見一個唔識嘅小朋友時, 又點睇得出佢將來高定矮呢!

呢幾個矮種木瓜過幾日就會成熟摘得嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 22:24:52 |顯示全部樓層
天氣熱令結果唔正常, 青瓜圓潤尾部變尖囉,
而直長嘅茄子尾部却變待混圓呢!
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 22:29:04 |顯示全部樓層
溫馨提示: 呢段時間苦瓜將會出好多乸花架!!
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 22:38:40 |顯示全部樓層
紅刀豆落花情況會減少
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 22:46:11 |顯示全部樓層
花花研究對象<吹波節家>又黎嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-28 23:04:50 |顯示全部樓層
昨日授粉成功及明日會花開嘅節瓜
回復

manytky 發表於 2009-7-28 23:45:15 |顯示全部樓層
哈!花老師你睇下個頭象靚唔靚,我老婆影呀!
回復

fishinglok 發表於 2009-7-29 03:26:42 |顯示全部樓層
8281# 花園仔

老師o的Y牌青瓜好掂呀, 我都有種到呀, 但係唔知點解, O的花唔識大咁, 好細朵, 同埋開極都係公花, 有一朵女花, 花都未開就謝O左. 真係唔知點先可以好似你O的瓜瓜咁叻. 我種O左3款都係Y牌, 清甜青瓜, 壽司青瓜, 同青瓜. 3款開O左花都係好細朵. 而且又唔見有花女.
回復

fishinglok 發表於 2009-7-29 03:36:55 |顯示全部樓層
8297# 花園仔

哈哈~真係O岩晒呀, 上星期有人係日本帶O左個夕張密瓜返來, 我留起晒O的種子, 又發O左幾粒. 見到老師種, 又有得參考喇. 又剛好有街坊送O左6棵哈蜜瓜苗比我種, 兩款蜜瓜同期種. 不過就唔知生長會唔會好勁, 唔知蜜瓜會向上發展, 定係向橫發展呢. 我仲有發緊Y牌BABY西瓜. 又要查定資料做定功課喇.
回復

fishinglok 發表於 2009-7-29 04:15:15 |顯示全部樓層
咁熱嘅天氣好多種類嘅椒椒都種得唔靚架!
花園仔 發表於 22/7/2009 10:32 PM

老師~我果O的辣椒葉又係咁O既樣呀, 有冇得救O架, 我已經係放係木瓜樹下, 但係佢都咁O既樣, O的街坊話我O的植物好多都打狗葉. 話巢晒唔夠水喎. 初時我以為係個盆唔夠深, 幫佢換O左個深O的O既盆, 但係都係咁O既樣. 係唔係要剪晒O的巢又唔靚O既葉等佢再生O的靚O既出O黎呀.
回復

花園仔 發表於 2009-7-29 10:26:33 |顯示全部樓層
8314# manytky
哈!花老師你睇下個頭象靚唔靚,我老婆影呀!
====================

你覺得靚咪OK囉!
外人好難出聲嘅! 嘻嘻!
回復

花園仔 發表於 2009-7-29 10:47:48 |顯示全部樓層
8317# fishinglok

8281# 花園仔

老師o的Y牌青瓜好掂呀, 我都有種到呀, 但係唔知點解, O的花唔識大咁, 好細朵, 同埋開極都係公花, 有一朵女花, 花都未開就謝O左. 真係唔知點先可以好似你O的瓜瓜咁叻. 我種O左3款都係Y牌, 清甜青瓜, 壽司青瓜, 同青瓜. 3款開O左花都係好細朵. 而且又唔見有花女.

你好, 其實我D青瓜都唔係咁靚咋, 原因係天氣太熱, 同時種籽質量都有影响架,
Y牌壽司青瓜舊年8蚊5粒(包), 今年有十幾粒以為執到寶, 點知瓜瓜又少又尖尾....

8297# 花園仔

哈哈~真係O岩晒呀, 上星期有人係日本帶O左個夕張密瓜返來, 我留起晒O的種子, 又發O幾粒. 見到老師種, 又有得參考喇. 又剛好有街坊送O左6棵哈蜜瓜苗比我種, 兩款蜜瓜同期種. 不過就唔知生長會唔會好勁, 唔知蜜瓜會向上發展, 定係向橫發展呢. 我仲有發緊Y牌BABY西瓜. 又要查定資料做定功課喇.

種夕張蜜瓜都係應朋友要求, 明知唔掂都試俾佢睇吓嘅啫, 希望延續吓佢甜蜜蜜嘅夢囉!

咁熱嘅天氣好多種類嘅椒椒都種得唔靚架!
花園仔 發表於 22/7/2009 10:32 PM

老師~我果O的辣椒葉又係咁O既樣呀, 有冇得救O架, 我已經係放係木瓜樹下, 但係佢都咁O既樣, O的街坊話我O的植物好多都打狗葉. 話巢晒唔夠水喎. 初時我以為係個盆唔夠深, 幫佢換O左個深O的O既盆, 但係都係咁O既樣. 係唔係要剪晒O的巢又唔靚O既葉等佢再生O的靚O既出O黎呀.

椒椒巢葉原因好多, 病菌害, 生理病都有, 我帖子入邊都講過好多啦!
剪剪剪....好D囉!

<七彩靚椒>轉緊色囉!

<七彩靚椒>轉緊色囉!
回復

muitau 發表於 2009-7-29 13:23:49 |顯示全部樓層
8305# 花園仔
自己種植嘅樂趣:
========================================

老師午安!!
請問同秋葵一齊採收既係咪辣椒葉呀?
回復

farfeifar 發表於 2009-7-29 13:43:58 |顯示全部樓層
8305# 花園仔
自己種植嘅樂趣:
========================================

老師午安!!
請問同秋葵一齊採收既係咪辣椒葉呀?
muitau 發表於 2009-7-29 13:23

我都想問 仲有呢個仲未開估啊~
回復