乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209866 19822
llaus 發表於 2009-7-30 15:15:54 |顯示全部樓層
我又答埋一份,無錯、就算未燒過既炭都可以做肥架!
muitau 發表於 2009-7-30 14:54

當然啦
炭都從木燒出來o者
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 18:33:25 |顯示全部樓層

8335# farfeifar
老師就好啦, 天氣咁差都咁好收成~
想問老師d茄子多核冇呀?
係咪自己種o既茄子都會比街買o既多核架呢?
我種d茄子勁多核, 就黎多過d肉

8336# llaus
老師請問有冇方法令到佢地多肉少核呢

8337# JicJicmom
我早前收左一隻圓茄都係好多核, 攪到阿娘問我 : "呢隻咩黎架 ??? 食核架 ? "
會唔會又係呢個品種水土不服咁呢 ?

8341# muitau
花花/積媽,
會唔會因為唔夠嫩所以有核呢(唔計泰矮)? 因為我採左幾條食,發覺嫩口(即細條啲)既無核,一過左5寸果啲個底部就開始有核架喇.
阿花你尋晚條白矮好多核呀? 有助開大啵
==============================

大家好!

點解茄子咁多核呢?
主要原因咪
囉!

唔係啵我個茄子仲未夠大喎?
夠唔夠大唔係由你認定架,
係由棵嘢種籽對此時此地嘅適應性及種植環境條件决定嘅!

點知幾時摘得又淋又滑嘅茄子亞?
個茄子顏色亮麗, 停止膨大時就係採摘最佳時間囉!

所以話食物(包括烹調)要講求色香味,
你睇吓吖有D飲食點見得人亞, 顏色暗啞點引起人嘅食慾呢!
第一關都過唔到啦! 食材質量好緊要架!

茄子採摘咪一樣要顏色亮麗, 摸落去彈手有豐富質感先至係好嘢架!
所以千祈唔好死等, 佢唔大就唔大架罅, 等耐D咪顏色變淡, 成肚核囉!

點種先肉多核少?
肉多核
就得, 無論盤種地種夠肥(尤其係鉀肥)咪OK囉!
谷植株長大時多施氮磷肥(薄肥多施), 谷花果時記得加鉀肥呀!(茄茄淋甜好多架!)
回復

小寶 發表於 2009-7-30 18:40:13 |顯示全部樓層
嘩,老師D茄子白雪雪~
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 19:01:33 |顯示全部樓層
8338# 種菜人
另外我想問老師一D o野
草木灰係指草木燒出來o既灰, 有豐富o既鉀
如果我攞BBQ 果D燒烤炭來代替, 得唔得嫁?
因為燒烤炭係木燒出來

8339# llaus
搶答:
燒烤炭來代替  : 是得呀
同時 BBQ 完後,剩下D骨都可做成骨粉啵

8340# muitau
我又答埋一份,無錯, 就算未燒過既炭都可以做肥架!

8342# llaus
當然啦
炭都從木燒出來o者

==========================

無論用燒過或未燒過嘅木炭黎施肥都得嘅!
作鉀肥用控制份量難D囉! -- 你知唔知應該落幾多至啱呢?
原因用草木(含炭)燒成嘅肥料所得鉀含量會因原介質唔同而有所差異嘅.
所以我一般用體比較大型植株類(好似果木, 粟米....).
而小型植物我寧願採用岩鉀肥, 因為佢含鉀量比較穩定, 施放份量控制容易!
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 19:21:11 |顯示全部樓層
8344# 小寶
嘩,老師D茄子白雪雪~
==============

小寶好!
茄子白雪雪原因佢嫩囉! 老咗D核又大, 肉又實掘掘, D皮又韌孖孖....點好食架!

講起食對健康好緊要架! 千祈唔好食咁多劣質食物呀!
煎炸燒焗食少D, 女人尤其要注意唔好食咁多含賀爾蒙飼養嘅食物 -- 蝦, 雞....

我睇見D人食埋曬D高危嘢, 又唔好意思出聲有D難過啫!

食飯囉, 食完飯教你點種<紅梗潺菜>先至靚!
回復

小寶 發表於 2009-7-30 19:50:36 |顯示全部樓層
8344# 小寶
嘩,老師D茄子白雪雪~
==============

小寶好!
茄子白雪雪原因佢嫩囉! 老咗D核又大, 肉又實掘掘, D皮又韌孖孖....點好食架!

煎炸燒焗食少D, 女人尤 ...
花園仔 發表於 2009-7-30 07:21 PM

好呀! 其實我都經常食雞
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 23:18:56 |顯示全部樓層
8347# 小寶
=================
千祈唔好呀! 就算忍唔到口都係食D標榜冇用激素嘅雞(嘉美, 康保....)好嘞!

講翻點樣種<紅梗潺菜>先至靚.

盤種:
用吉吉大盤可以種两棵.
插4枝4呎高竹仔,
等菜藤蔓爬到離竹頂下6吋時摘頂芽.
薄肥多施 -- 氮多磷少就OK,
主要採葉摘嫩芽食,
長食長有!
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 23:22:59 |顯示全部樓層
莧菜都可以摘芯食橫丫架!
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 23:25:26 |顯示全部樓層
你地D番薯葉種成點亞?
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 23:31:16 |顯示全部樓層
脚底瓜之雷公鑿苦瓜
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 23:37:57 |顯示全部樓層
8317# fishinglok
老師~我果O的辣椒葉又係咁O既樣呀, 有冇得救O架, 我已經係放係木瓜樹下, 但係佢都咁O既樣, O的街坊話我O的植物好多都打狗葉. 話巢晒唔夠水喎. 初時我以為係個盆唔夠深, 幫佢換O左個深O的O既盆, 但係都係咁O既樣. 係唔係要剪晒O的巢又唔靚O既葉等佢再生O的靚O既出O黎呀.

椒椒巢葉原因好多, 病菌害, 生理病都有, 我帖子入邊都講過好多啦!
剪剪剪....好D囉!

剪曬D有問題嘅葉而家幾醒神吖!
回復

小寶 發表於 2009-7-30 23:39:04 |顯示全部樓層
8347# 小寶
=================
千祈唔好呀! 就算忍唔到口都係食D標榜冇用激素嘅雞(嘉美, 康保....)好嘞!

講翻點樣種先至靚.

盤種:
用吉吉大盤可以種两棵.
插4枝4呎高竹仔,
等菜藤蔓爬 ...
花園仔 發表於 2009-7-30 11:18 PM

我盡量少食啦, 咁巴西雞翼果D安唔安全呢?
另外潺菜如果出花應該點處理呀?
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 23:41:08 |顯示全部樓層
樣衰但好食嘅青瓜
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 23:52:41 |顯示全部樓層
8353# 小寶
=========================

總之食少D啦!

潺菜出花棵嘢咪老囉, 花後長出黑粒粒種籽咪採收囉!
即種好快就出芽, 用唔曬咪曬乾備用啦!

節瓜花冧

節瓜花冧

今日授粉嘅節瓜花

今日授粉嘅節瓜花
回復

花園仔 發表於 2009-7-30 23:57:49 |顯示全部樓層
花花研究對象<吹波節家>又黎嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-31 00:33:22 |顯示全部樓層
夜囉, 又係講晚安+早晨嘅時候嘞!
咁冷清使我想起有一首被放體角落口,
又冇乜人聽嘅歌連一粒星都冇呀!
  http://www.youtube.com/watch?v=fO0dP5MDcaw
回復

小寶 發表於 2009-7-31 00:51:02 |顯示全部樓層
8353# 小寶
=========================

總之食少D啦!

潺菜出花棵嘢咪老囉, 花後長出黑粒粒種籽咪採收囉!
即種好快就出芽, 用唔曬咪曬乾 ...
花園仔 發表於 2009-7-30 11:52 PM

唔該老師啊, 原來係咁~好彩紅梗潺菜仲未出花
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-31 06:24:56 |顯示全部樓層

煎炸燒焗食少D, 女人尤其要注意唔好食咁多含賀爾蒙飼養嘅食物 -- 蝦, 雞....

我睇見D人食埋曬D高危嘢, 又唔好意思出聲有D難過啫!
花園仔 發表於 2009-7-30 19:21

老師

紅潺菜種得好靚呀~

好難過呀~ 原來蝦都係含賀爾蒙飼養嘅食物~
回復

lamolympia 發表於 2009-7-31 12:33:23 |顯示全部樓層
老師:豬牛又話要食少D,蝦同雞都係我既至愛喎!又係高危食物,咁點算好呀?吾通淨係可以食菜?
回復

muitau 發表於 2009-7-31 13:18:39 |顯示全部樓層
雞翼唔好食咁多,好多婦科醫生都係咁講架,身邊好多女性朋友都有啲戒左,不過我都係唔知蝦都有份...雞香港唔比養,或者我地可以試吓自家養蝦啦掛....
都係唔好牚得太遠,老師鍾意講同種植有關既野多啲架
回復