乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209836 19822
peggykyw 發表於 2009-7-25 09:59:15 |顯示全部樓層
老師好, 你棵木瓜可以用"百子千孫" 嚟形容。

報告老師, 你送嘅桑枝暫時冇聲冇氣, 是否天氣太熱而影響佢生長得慢呢?
回復

vov 發表於 2009-7-25 12:17:39 |顯示全部樓層
花園仔老師,

有d野想請教請吓你, 我d洛神花葉上經常有一d 細細粒白色物體, 呢d會唔係蟲卵或者蝴蝶卵? 我一見到呢d白色物體就會用膠紙黏走去, 但係黏走完冇幾耐又會起d幼芽到出現, 唔知如果唔理佢會唔會對棵植物有影響?

回復

花園仔 發表於 2009-7-25 13:25:58 |顯示全部樓層
8242# peggykyw
報告老師, 你送嘅桑枝暫時冇聲冇氣, 是否天氣太熱而影響佢生長得慢呢?
======================

耐心D啦! 俾D心機等吓睇吓囉!
而家咁熱跟本上唔適宜插枝架, 不過大家心急洛咪試吓囉!
落多二錢肉緊啦 -- 記住未出芽唔好曬保持泥土濕潤就得嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-25 13:46:09 |顯示全部樓層

8243# vov
花園仔老師,
有d野想請教請吓你, 我d洛神花葉上經常有一d 細細粒白色物體, 呢d會唔係蟲卵或者蝴蝶卵? 我一見到呢d白色物體就會用膠紙黏走去, 但係黏走完冇幾耐又會起d幼芽到出現, 唔知如果唔理佢會唔會對棵植物有影響?
===========================

你好!
哦, 我諗嗰D係不明物體留低嘅卵卵之馬, 我嗰棵都有格, 我又係學你敢用膠紙黏走佢啫!
佢數量唔多嘅, 專揀嫩葉嘅啫, 真係多到頂唔順咪噴<綠油油>囉!

唔理佢!! -- 點解唔理佢亞???!!!

剛剛發覺有蜂蜂體度四圍遊, 嘴郁郁咁好似食嗰D嘢啵, 睇定D先嘞!
回復

kelvinkou 發表於 2009-7-25 14:51:12 |顯示全部樓層
8243# vov
花園仔老師,
有d野想請教請吓你, 我d洛神花葉上經常有一d 細細粒白色物體, 呢d會唔係蟲卵或者蝴蝶卵? 我一見到呢d白色物體就會用膠紙黏走去, 但係黏走完冇幾耐又會起d幼芽到出現, 唔知如果唔理佢會唔會 ...
花園仔 發表於 2009-7-25 01:46 PM

我棵木瓜都有呢D粒粒, 一直無理佢都無任何蟲出世...
有無諗過可能係植物分泌出嚟嘅礦物質呢?
回復

vov 發表於 2009-7-25 16:21:06 |顯示全部樓層
8246# kelvinkou

其實我都有諗過係棵植物分泌出黎架, 因為我其他植物又唔見有呢d白色粒粒.
回復

vov 發表於 2009-7-25 16:27:13 |顯示全部樓層
8245# 花園仔

嘩... 你棵野都好多粒粒喎, 我仲以為我棵野有問題tim.   

你問我點解想唔理佢, 因為有懷疑果呢d粒粒係棵野分泌出黎, 我驚清左去第日可能會冇花出.
hehe....其實, 我都係亂up咋, 唔好當真.
回復

peggykyw 發表於 2009-7-25 18:00:53 |顯示全部樓層
8242# peggykyw
======================
耐心D啦! 俾D心機等吓睇吓囉!
而家咁熱跟本上唔適宜插枝架, 不過大家心急洛咪試吓囉!
落多二錢肉緊啦 -- 記住未出芽唔好曬保持泥土濕潤就得嘞

老師好, 多謝老師提點, 明白+記住: 未出芽要保濕唔晒得
回復

花園仔 發表於 2009-7-25 18:30:15 |顯示全部樓層
8248# vov
嘩... 你棵野都好多粒粒喎, 我仲以為我棵野有問題tim.   

你問我點解想唔理佢, 因為有懷疑果呢d粒粒係棵野分泌出黎, 我驚清左去第日可能會冇花出.
hehe....其實, 我都係亂up咋, 唔好當真.

有乜所謂吖, 各自解讀囉!
我都未搞清楚嗰D粒粒係乜嘢, 當住佢係卵卵先冇蝕底格!
回復

花園仔 發表於 2009-7-25 18:35:25 |顯示全部樓層
8249# peggykyw
老師好, 多謝老師提點, 明白+記住: 未芽要保濕唔晒得
==========================

又唔使咁好禮, 盡心去做咪OK囉!
唔好咁緊張, 唔得又插過之馬!
回復

花園仔 發表於 2009-7-25 18:48:59 |顯示全部樓層
今朝帮日本南瓜做咗人工授粉囉!
希望有10%成功率就開心嘞 -- 千祈唔好似舊年咁全軍覆沒呀!
回復

yoyo2002 發表於 2009-7-25 20:08:26 |顯示全部樓層

8233# 花園仔

老師,我PM咗你了,多謝哂,你啲帖我睇到百幾頁咋,真係追得好氣喘呀。
回復

farfeifar 發表於 2009-7-25 22:13:05 |顯示全部樓層

老師仲有蕃茄呀??
m呢, 我想問下其實蕃茄幾時開始種會好d呢?
我有幾棵由年頭種到而家, 由於條件所限, 由苗苗到結果時間比較長,
所以撞正大熱濕焗天氣先來結果, 結果就爆果唔識大云云...
但我由5月尾開始種o左一棵花皮球蕃茄,
而家生長得又非常之好bor! 應該可以體秋天開花結果了~
但蕃茄其實都唔岩夏播, 但係我個門口仔生得最好同結好果o既都係夏播個幾棵...
搞到我好矛盾呢! 老師有冇咩意見?? 謝謝!

生得好靚仔的花皮球蕃茄~

生得好靚仔的花皮球蕃茄~
回復

Edvlau 發表於 2009-7-26 00:00:22 |顯示全部樓層
8254# farfeifar
回復

Edvlau 發表於 2009-7-26 00:12:15 |顯示全部樓層
老师好:
我是新仔,有事请教。
我正在种南瓜,已有一点成绩,有一个比拳头大一些的小南瓜,原本生长很不错,可是不行的事情发生了,因为我不在家,找人帮忙修整杂草,却不幸剪了南瓜的主干,现在用水把主干浸着,请问有何方法可救救我的小南瓜,老师,please help.
回復

sandylam 發表於 2009-7-26 13:44:26 |顯示全部樓層

老師~
午安~我又來問問題啦~add3icon
我想問莧菜葉皺係咪正常架?
我第一次種,所以唔太清楚應該係點樣.
如果係有問題,咁剪左佢果D葉係咪會重新生過架?

仲有,花花比我既羅勒出左少少問題,葉片有少少淺綠色斑,有時旁邊會有黑點點.
我想問佢係比蟲蟲偷襲定係有病呀?
我幾經辛苦搵到一個日本人既網誌,佢果棵羅勒都有咁既斑,佢都係好多個問號响頭頂.
但棵羅勒暫時都生長正常.
我修剪過有問題既葉片,跟住不久又有同樣問題.
應該點解決好呢?

唔該老師~
回復

mono 發表於 2009-7-26 13:51:47 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/attachments/forumid_20/090725183577fa746141318f45.jpg
老師仲有蕃茄呀??
我有幾棵由年頭種到而家, 由於條件所限, 由苗苗到結果時間比較長,
所 ...
farfeifar 發表於 2009-7-25 22:13

有果結幾好呀!或者佢適應咗熱天呢。
回復

miku 發表於 2009-7-26 14:04:44 |顯示全部樓層
老師~
午安~我又來問問題啦~add3icon
我想問莧菜葉皺係咪正常架?
我第一次種,所以唔太清楚應該係點樣.
如果係有問題,咁剪左佢果D葉係咪會重新生過架?

仲有,花花比我既羅勒出左少少問題,葉片有少少淺綠色斑,有時旁 ...
sandylam 發表於 2009-7-26 13:44

我來搶答先,關於莧菜問題
sandylam,
我之前都問過花老師點解d菜會皺, 因為我d通菜同莧菜都有呢個問題呀
我上次收成食左之後, 跟住之後果dkeep住比多d水比佢地, 呢個情況就好轉左了, 我諗應該係天熱又唔夠水既問題
而家d菜又食得啦.上次cut左之後新生果d會靚番,  好多都無呢個問題了, 只係細盤種果d先有呢個問題. 我諗係唔夠水.
回復

花園仔 發表於 2009-7-26 14:20:10 |顯示全部樓層
8257# sandylam
仲有,花花比我既羅勒出左少少問題,葉片有少少淺綠色斑,有時旁邊會有黑點點.
我想問佢係比蟲蟲偷襲定係有病呀?
我幾經辛苦搵到一個日本人既網誌,佢果棵羅勒都有咁既斑,佢都係好多個問號响頭頂.
但棵羅勒暫時都生長正常.
我修剪過有問題既葉片,跟住不久又有同樣問題.
應該點解決好呢?
============================
sandy及大家午安!
羅勒我都種咗幾種, 而家天氣咁熱好難種得好靚架,
我嗰D通常葉邊彎我諗係生理病黎啫!
你棵葉片有少少淺綠色斑及有時旁邊會有黑點點,
我認為係有菌入侵啵, 但實情係點你最好請教吓<草民兄>嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-26 14:31:49 |顯示全部樓層
8254# farfeifar
老師仲有蕃茄呀??
所以撞正大熱濕焗天氣先來結果, 結果就爆果唔識大云云...
但我由5月尾開始種o左一棵花皮球蕃茄,
而家生長得又非常之好bor! 應該可以體秋天開花結果了~
但蕃茄其實都唔岩夏播, 但係我個門口仔生得最好同結好果o既都係夏播個幾棵...
搞到我好矛盾呢! 老師有冇咩意見?? 謝謝!

花花好,
盤種嘅蕃茄已經完結洛!
剩翻體D牆邊角落嘅仲有好多架,
係蕃茄仔黎嘅, 仲開花結果添! 我冇埋佢架!

而家雖然咁熱但揾到合適嘅品種俾佢適當嘅照顧點解唔得吖!
所以冇矛盾喎! 嘻嘻!
回復