乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209837 19822
花園仔 發表於 2009-7-24 15:14:54 |顯示全部樓層
8215# coacoa
<馬齒莧>....
可以食的嗎? 要分開種還是由得它自行發揚光大呢?

使乜咁緊張吖, 野草(菜)之馬四圍都係啦! 悉隨尊便囉!

露台的辣椒開花又掉花 (可能是之前落了npk都有的粒粒肥)
又被小鳥吃了很多的葉子 (以後應該不會的)
繼續努力照顧它們就可以了嗎?

開花又掉花睇黎又係天氣太熱, 盤仔太細控制水份及肥料有難度....
努力照顧佢地睇吓點囉!

我嘅<七彩靚椒>而家仲幾好吖!
回復

花園仔 發表於 2009-7-24 15:17:46 |顯示全部樓層
8221# mono
老師飛碟辣椒,辣唔辣㗎?
===================

辣架!

剛剛摘咗幾隻!
回復

mono 發表於 2009-7-24 15:29:05 |顯示全部樓層
好似揪乾水蕃茄仔。
回復

月光光 發表於 2009-7-24 15:33:30 |顯示全部樓層
老師,隻飛碟好得意呀o有無5毫子咁大呀?
回復

milk22 發表於 2009-7-24 17:02:20 |顯示全部樓層
8218# milk22

過去香草版問下好啵
奧勒岡是香草來啵
llaus 發表於 2009-7-23 19:37
我就係以经抓過文也上其他綱找了幾天
也有在香草版問過人
還是找不到怎樣繁殖和種植肯特奧勒岡
才厚着面皮請教老師的
======== ...
花園仔 發表於 2009-7-24 14:50

ok多謝老師
回復

hellokitty_971 發表於 2009-7-24 17:31:49 |顯示全部樓層
8221# mono
老師飛碟辣椒,辣唔辣㗎?
===================

辣架!

剛剛摘咗幾隻!
花園仔 發表於 2009-7-24 15:17

好特別呀
回復

yoyo2002 發表於 2009-7-24 17:42:37 |顯示全部樓層
老師,
你好,之前見你種夜香花都好想種,去花虛揾過好大棵,想由細種起,見老師有些枝分享比花友,唔知還有沒有可以分一支給我呢?謝謝。

另外想請教老師,我買了一個金絲魚翅瓜,切開有好多白色瓜子,係咪就可以用嚟再種的,如果可以的話,種時要注意什麼呢?
回復

金剛 發表於 2009-7-24 18:06:53 |顯示全部樓層
8213# 花園仔
馬齒莧唔同太陽花~~
馬齒莧可食用有藥療功效
http://www.hulu.com.tw/tfd/potulaca_1.htm
馬齒莧:花兩性,較小,黄色,通常3~5朵,從生枝頂葉腋;總苞片4~5枚,三角狀卵形;萼片2,對生,卵形,基部與子房連合;花瓣5,倒心形,先端微凹;雄蕊8~12,葯黄色;雌蕊1,子房半下位,1室,花柱頂端4~6裂,形成綫状柱頭。 蒴果短圓錐形,棕色,盖裂;種子多數,黑褐色,表面具細點。

太陽花不可食~~
馬齒莧

科 名: 馬齒莧科   ( Portulacaceae)  
學 名: Portulaca oleracea L.  
英 名: Common purslane  
俗 名: 豬母乳、豬母菜、馬莧、長命菜、馬子菜
特 徵: 一年生或二年生草本,莖橫臥或斜立,分枝多,長10~20公分,葉腋有短毛,全體光滑無毛,葉互生或對生,長橢圓狀倒卵形,先端圓或鈍形,穗狀,莖、葉肉質肥厚,帶紫紅色,花序頂生,花朵,黃色,花萼2枚,花瓣5枚,雄蕊7~12枚,花柱3~5裂,蒴果,種子多數黑色。

太陽花/松葉牡丹
科 名: 馬齒莧科   ( Portulacaceae)  
學 名: Portulaca grandiflora Hook.  
英 名: Rose-moss.  
俗 名: 萬年草、大花馬齒莧、太陽花
特 徵: 一年生肉質草本,莖橫臥或斜立,分枝多,赤色或綠色。葉散生或集生,線形,近圓柱形,基部有白毛。花單一,上午開放,下午閉合,花萼2片,花瓣單瓣者5片,重瓣者多數,色黃、紅、白或紫色。

回復

花園仔 發表於 2009-7-24 21:32:15 |顯示全部樓層

8226# milk22
唔使客氣!
回復

花園仔 發表於 2009-7-24 21:34:56 |顯示全部樓層

8225# 月光光
老師,隻飛碟好得意呀o有無5毫子咁大呀?
=======================

自己對吓嘞 -- 係一蚊黎架!
回復

mono 發表於 2009-7-24 21:41:24 |顯示全部樓層
比想像中大。
回復

花園仔 發表於 2009-7-24 21:51:21 |顯示全部樓層
8228# yoyo2002
老師,
你好,之前見你種夜香花都好想種,去花虛揾過好大棵,想由細種起,見老師有些枝分享比花友,唔知還有沒有可以分一支給我呢?謝謝。

另外想請教老師,我買了一個金絲魚翅瓜,切開有好多白色瓜子,係咪就可以用嚟再種的,如果可以的話,種時要注意什麼呢?
=========================================

你好!
最後嘅夜香花插枝分享完嘞, 你PM地址黎啦, 枝條會體下星期寄出!

個瓜夠成熟D種籽先可以發芽架! -- 又冇相睇點知乜情況唧!!
魚翅瓜種植及食用帖子有吖, 慢慢睇囉, 你睇到第幾頁亞?  
回復

花園仔 發表於 2009-7-24 22:01:48 |顯示全部樓層

8229# 金剛
你好!
多謝你嘅資料!
不過只要你留意 -- 我嘅帖主要係
實際種植經驗分享啫,
唔係教學帖黎架, 免得我被某D朋友誤會呀!
真係唔好意思嘞!

爛地上到處都見嘅<馬齒莧>

爛地上到處都見嘅<馬齒莧>
回復

花園仔 發表於 2009-7-24 22:24:25 |顯示全部樓層
8227# hellokitty_971
比想像中大。

8232# mono
好特別呀
=====================

咁又唔係好覺啵!
回復

花園仔 發表於 2009-7-24 23:53:53 |顯示全部樓層
呢棑天氣熱影响到植物花開次序亂曬龍,
苦瓜,青瓜等猛出公花, 乸花稀少甚到唔見呢!
而南瓜,節瓜等就啱啱相反乸花多多都冇用, 公花欠奉吖馬,
就算有, 花粉都好弱甚至冇花粉添!
嗰日亞邊個邊個投訴我都唔多信架, 真係要講聲抱歉至得嘞!

咁, 盤嘅大細, 水份, 肥料及陽光嘅配合對植物正常生長影响好大架!

唉! 節瓜冇乜公花啵! 就算有都係冇花粉嘅! 激S!!
回復

花園仔 發表於 2009-7-24 23:56:24 |顯示全部樓層
青瓜就相反乸花好鬼少! 呵呵!
回復

花園仔 發表於 2009-7-25 00:14:40 |顯示全部樓層
個個都話花開花落結唔到果!
慣架喇呢D咁嘅天氣....

花開花落....使我想起一首歌, 聽吓歌詞就舒服D囉: http://www.youtube.com/watch?v=A0A0TwZJGSY
人生不必多憂慮
歲月逝去似水
翻高山歡笑高歌
遠望萬千里路
常見到花開花墜
世事令我歎息
孤清清走到天一方
我唯願踏千里路....

結到果又點唧, 先棑猛落雨跟住狂曬....
紅棗爆曬跌到一地都係, 剩翻冇幾多粒洛!
回復

小寶 發表於 2009-7-25 00:19:23 |顯示全部樓層
聽完首歌咩野都順哂~
我e排都無野出, 只係陸陸逐逐d靚椒, 同靚靚椒成熟,
所以成日都可以用佢來煮野食, 在炎炎夏日用佢來煮餸, 真係正呀!
回復

花園仔 發表於 2009-7-25 00:40:55 |顯示全部樓層
8239# 小寶
聽完首歌咩野都順哂~
我e排都無野出, 只係陸陸逐逐d靚椒, 同靚靚椒成熟,
所以成日都可以用佢來煮野食, 在炎炎夏日用佢來煮餸, 真係正呀!
=============================

小寶好!
咁嘅天氣穩紮穩打咪OK啦, 種多種少冇所謂架!
要注意身體健康呀, 休息有時, 飲食有道, 千祈唔好食埋曬D熱毒食品,
唉! 又唔好意思話人, 算啦....

樹吹爛咗可以再生, 人呢....

樹吹爛咗可以再生, 人呢....
回復

花園仔 發表於 2009-7-25 00:54:04 |顯示全部樓層
聽過<流浪之歌>心情平復好多囉!
但對流浪者而言又靜得幾耐吖, 講晚安前迴腸蕩氣一下都好嘅:

http://www.youtube.com/watch?v=vH1UfIUrMx8&feature=related

晚安!
希望寄明天 -- 日本南瓜兄日會開花嘞!
回復