乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209817 19822
miku 發表於 2009-7-22 23:15:28 |顯示全部樓層
8179# 花園仔

你好!
我冇用過<古早肥>, 所以好難講D葉燶邊同埋唔靚係與古早肥有關係架!

葉邊葉尖枯黃嘅部份原因:
淋水太多, 排水不良做成死根或吸收唔到. 缺水又唔得架!
肥多又燒根, 肥少又營養不良!
乾風使葉面水份迅速流失!

謝謝你咁快就答左我了, (我仲搞左一輪先post倒相同埋編輯完添 )
咁我先試下係咪水份問題,
泥面全乾之下再淋水到盤出水
睇下有冇改善,
如果無就同佢地轉過d泥, 因為我係用德國黑色花泥種, 感覺覺得疏水好似唔好咁

另外仲想問下, 我都係用開黑色既花泥種菜, 買果個老闆話種菜無問題,
不過其實呢d泥洗唔洗自己溝其他野比佢, 例如:沙, 或者係其他物質?
回復

花園仔 發表於 2009-7-22 23:33:02 |顯示全部樓層
8182# miku
另外仲想問下, 我都係用開黑色既花泥種菜, 買果個老闆話種菜無問題,
不過其實呢d泥洗唔洗自己溝其他野比佢, 例如:沙, 或者係其他物質?
======================================

嗰D德國花泥初初好鬆化, 用用吓好易壓實曬保唔到水,
淋咗水一陣就乾硬嘞, 所以溝吓其他介質都好架!

花槽上種嘅紅刀豆有花冧囉!

花槽上種嘅紅刀豆有花冧囉!

種體地上嘅都唔執輸架!

種體地上嘅都唔執輸架!
回復

miku 發表於 2009-7-22 23:38:30 |顯示全部樓層
謝謝老師!
回復

花園仔 發表於 2009-7-22 23:50:19 |顯示全部樓層
都好靜啵, 睇吓缸面嘅水栽就想到<萍聚>, 聽隻歌啦.....
http://www.youtube.com/watch?v=kBQG-JYQe3g
回復

花園仔 發表於 2009-7-23 00:04:58 |顯示全部樓層
架上嘅日本南瓜
回復

花園仔 發表於 2009-7-23 00:39:08 |顯示全部樓層
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-23 00:50:35 |顯示全部樓層

8174# 花園仔
靚靚<夕張蜜瓜>D核好粗生啵, 出芽率奇高!
我準備種黎玩吓, 嗰D種籽我寄咗少少俾積媽, 唔知有冇試吓呢!
=======================================
老師好 ! 呢輪積媽忙左d呀~ 剛剛至響天台落黎咋 ~~
老師比我0既夕張蜜瓜尋日已經下左種 ~ 我準備將老師寄比我0既種子同小寶地幾個農友分享呢 ~~家下d種子放哂響雪櫃度~
積媽上一年種臭草 , 種3棵死3棵. 今年再接再勵 , 我係唔信種唔到 !
過多2日積媽再影番d相比老師睇下喇 ~~ ^^
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-23 07:58:42 |顯示全部樓層
8171# 花園仔
好夜嘞! 又係講晚安+早晨嘅時候洛,
讓<夜香花>隨夢好嘞....

===========================
老師你之前寄比我嘅夜香花有一枝出左兩塊葉啦,不過另外嗰枝就係我兩隻狗狗嘅肚裏面啦
回復

i4kai 發表於 2009-7-23 10:39:57 |顯示全部樓層
老師比我嘅夜香花和桑枝都放了在大樹下生長,只有很少陽光
夜香花全部都出左幾塊葉,生得很好!
但桑枝卻全無喜息! 正常媽?
回復

月光光 發表於 2009-7-23 12:13:45 |顯示全部樓層
老師午安,想問種臭草有咩秘缺?我上月買左棵唔夠一個月就全棵乾晒o
仲有夜香花下次寄開比花友仔,可否寄d比我呀?出面唔見有得賣oThanks
回復

farfeifar 發表於 2009-7-23 12:40:26 |顯示全部樓層
老師!青家都有生理病呀!
巢葉, 黃點之餘d新葉全部都好細塊...仲卷tim...
噴o左綠油油幾day都唔掂...
又狂開成百幾朵花仔, 一個女都冇...
係咪即係唔要得喇??
回復

farfeifar 發表於 2009-7-23 15:49:52 |顯示全部樓層
老師~你個"大棵席"個d黑蓋藍身膠桶係元朗邊樹買架?
我又想自製返一個堆肥桶喇!hehe
回復

milk22 發表於 2009-7-23 18:35:38 |顯示全部樓層
老師好.....想請教你知不知道肯特奧勒岡怎麼樣繁殖和種植呢?
我上了2天綱不停查,好像很少人有種這個品種呀
知嗎?麻煩說我知呀
我只知道少水多陽光
回復

llaus 發表於 2009-7-23 19:37:59 |顯示全部樓層
老師好.....想請教你知不知道肯特奧勒岡怎麼樣繁殖和種植呢?
我上了2天綱不停查,好像很少人有種這個品種呀
知嗎?麻煩說我知呀
我只知道少水多陽光 ...
milk22 發表於 2009-7-23 18:35

過去香草版問下好啵
奧勒岡是香草來啵
回復

coacoa 發表於 2009-7-23 19:49:41 |顯示全部樓層
老師老師

琴晚上天台淋水, 瓜瓜番薯佢地都仲好靚好有朝氣
今日再上去....
苦瓜. 南瓜 同番薯好似謝左咁~軟晒~
苦瓜 d葉 深色左好多, 捲捲地, 顏色一達達咁
慘不忍睹呀~~
應該唔係缺水架``今朝先落過雨
回復

花園仔 發表於 2009-7-23 20:05:46 |顯示全部樓層
8194# milk22
你好!
PM你嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-23 20:07:20 |顯示全部樓層
8195# llaus
多謝蛙蛙!
回復

花園仔 發表於 2009-7-23 20:12:04 |顯示全部樓層
8193# farfeifar
老師~你個"大棵席"個d黑蓋藍身膠桶係元朗邊樹買架?
我又想自製返一個堆肥桶喇!hehe
=======================
你好!
PM你嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-7-23 20:14:44 |顯示全部樓層
8190# i4kai
老師比我嘅夜香花和桑枝都放了在大樹下生長,只有很少陽光
夜香花全部都出左幾塊葉,生得很好!
但桑枝卻全無喜息! 正常媽?
========================

你好!
正常! 耐心等吓啦!
唔得咪再插過啫!
回復

chayote 發表於 2009-7-23 20:18:51 |顯示全部樓層
8091# chayote
多謝!
我唔使買吖! 嘻嘻!

玩吓猜猜啦: 唔好浪費網絡資源 -- 帖子內容係可以刪改或增添架!

除咗話俾你聽係食得之外唔會補充資料架罅!

唔係雞屎藤呀!

唔係刀豆啵!

都唔係芒果!

都唔係通菜!

...
花園仔 發表於 2009-7-16 22:58

夜香花?
回復