乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209731 19848
JicJicmom 發表於 2009-7-6 09:18:34 |顯示全部樓層
7853# 花園仔
老師早晨 ~~~
衰左 tim ~~ 我其實響老師同 alison 個帖度都有睇到輔助根呢個問題 ( 積媽好無記性的說 ) , 所以都打消左響天台種南瓜0既念頭 ...........
咁如果唔可以依賴輔助根0既話 , 將佢籐蔓整(剪) 短D有幫助嘛 ? 但又會唔會因為整短而減少囡花出場數量呢 ?
回復

muitau 發表於 2009-7-6 15:22:46 |顯示全部樓層
7835# 花園仔
咁呢隻色又點亞?
================
今日咁晒無得做雨中的戀人們
老師,我一見不死鳥啲"粒粒"就毛管棟,佢地好.....唔得喇, 我既剋星 !!
回復

peggykyw 發表於 2009-7-6 16:12:26 |顯示全部樓層
老師, 你D粒狀花生麩水牛成點呀? 有冇臭味?
用新鮮豆渣吽水是否是氮肥? 你有冇吽過? 或者各路花友有冇呢D經驗可以分享下?
(因我每個禮拜都攪豆漿, 希望物盡其用, 用得唔好晒)
回復

亞實 發表於 2009-7-6 17:13:20 |顯示全部樓層
花老師, 救救我的茄子,
什麼是無效花?
回復

花園仔 發表於 2009-7-6 17:14:20 |顯示全部樓層
7861# chayote
我吾用輔助根wo!由佢上栅wo!上左栅就算有輔助根都吸吾到水wo!
=======================================

大家好!

上得棚都唔會好大棵喇, 使乜要輔助根吖!
回復

花園仔 發表於 2009-7-6 17:27:41 |顯示全部樓層
7862# JicJicmom
咁如果唔可以依賴輔助根0既話 , 將佢籐蔓整(剪) 短D有幫助嘛 ? 但又會唔會因為整短而減少囡花出場數量呢 ?
====================================
積媽好!
如果棵嘢係爬架嘅跟本唔使提輔助根嘅問題.
咁樣就要充份利用主莖傳遞得黎嘅各種養份嘞,
合理修剪多餘側枝使棵嘢順利開花結果係好正確嘅做法格,
可以話囡花出場數量唔會減少, 反而合理數量維持並健康成長呢!
回復

花園仔 發表於 2009-7-6 17:42:20 |顯示全部樓層
7865# sifenamok
什麼是無效花?
======================

使乜救吖,
茄子花梗係有D有效有D無效架喇!
遲D出D有效花咪有茄子囉!

什麼是無效花? -- 先棑先講過之馬!
回復

farfeifar 發表於 2009-7-6 17:45:02 |顯示全部樓層
7865# sifenamok
什麼是無效花?
======================

使乜救吖,
茄子花梗係有D有效有D無效架喇!
遲D出D有效花咪有茄子囉!

什麼是無效花? -- 先棑先講過之馬! ...
花園仔 發表於 2009-7-6 17:42

老師上次係講青家嘛~咁茄子又點睇呢?
回復

花園仔 發表於 2009-7-6 17:54:22 |顯示全部樓層
7864# peggykyw
老師, 你老師, 你D粒狀花生麩水牛成點呀? 有冇臭味?
用新鮮豆渣吽水是否是氮肥? 你有冇吽過? 或者各路花友有冇呢D經驗可以分享下?
(因我每個禮拜都攪豆漿, 希望物盡其用, 用得唔好晒)用新鮮豆渣吽水是否是氮肥? 你有冇吽過? 或者各路花友有冇呢D經驗可以分享下?
==================================

你好!

吽 = 臭!!

我D粒狀花生麩水吽緊囉, 邊有咁快就得吖, 少少臭啦!

我常挖窿將新鮮豆渣only架, 未試過吽水(氮肥)啵!
回復

lamolympia 發表於 2009-7-6 17:59:38 |顯示全部樓層
花老師:請問普羅旺斯式南瓜湯點整架?
回復

花園仔 發表於 2009-7-6 18:00:49 |顯示全部樓層

7869# farfeifar
什麼是無效花? -- 先棑先講過之馬!  ...

==========================

花花!
連你都係咁!

嗱:
http://www.hkplants.com/thread-11235-373-1.html
回復

花園仔 發表於 2009-7-6 18:12:55 |顯示全部樓層

7871# lamolympia
=======================

你好,
好燥牙!
冇乜心機講飲食啵, 抱歉!
回復

llaus 發表於 2009-7-6 18:52:44 |顯示全部樓層
7871# lamolympia
=======================

你好,
好燥牙!
冇乜心機講飲食啵, 抱歉!
花園仔 發表於 2009-7-6 18:12

老師整返碗崩大碗囉
回復

亞實 發表於 2009-7-6 18:54:39 |顯示全部樓層
7869# farfeifar
什麼是無效花? -- 先棑先講過之馬!  ...

==========================

花花!
連你都係咁!
嗱:
http://www.h ...
花園仔 發表於 2009-7-6 18:00

謝謝老師!!
咁洗唔洗CUT左D 無效花?
THANK YOU

今日己加左鉀肥
回復

花園仔 發表於 2009-7-6 19:07:59 |顯示全部樓層
7875# sifenamok
謝謝老師!!
THANK YOU

今日己加左鉀肥
============================

我咳啫! 你使乜CUT亞!

乜嘢係有效花呢? -- 花梗夠粗, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)長. -- 容易結果!
乜嘢係無效花呢? -- 花梗幼細, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)短, 甚至冇凸出. --
甩花跌果!

今日已抱咗佛脚 -- 好吖!
回復

花園仔 發表於 2009-7-6 19:09:41 |顯示全部樓層
7874# llaus
老師整返碗崩大碗囉
==============

要飲两碗呀!
回復

亞實 發表於 2009-7-6 19:20:58 |顯示全部樓層
7875# sifenamok
謝謝老師!!
THANK YOU

今日己加左鉀肥
============================

我咳啫! 你使乜CUT亞!

乜嘢係有效花呢? -- 花梗夠粗, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)長. -- 容易結果!
乜 ...
花園仔 發表於 2009-7-6 19:07

老師小心身體!!!
回復

小寶 發表於 2009-7-6 19:53:16 |顯示全部樓層
7874# llaus
老師整返碗崩大碗囉
==============

要飲两碗呀!
花園仔 發表於 2009-7-6 07:09 PM

(係囉, 咳就唔好飲崩大碗喇~ )

老師文章真係字字珠璣, 真係要記實記實!
回復

chayote 發表於 2009-7-6 21:22:05 |顯示全部樓層
老師飲翻怀二四味最好
回復

muitau 發表於 2009-7-6 23:46:35 |顯示全部樓層
咁大家估吓老師有無種崩大碗丫拿?
回復