乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210642 19822
vincentma 發表於 2009-4-30 08:55:48 |顯示全部樓層
6233# vincentma
老師,請問一個問題,我呢塊葉係牽牛花既葉,點解會有黃斑既?其他葉無事,但久不久就有 D葉變左咁樣,係唔係有病呢?
=====================================
你好!
我冇種牽牛花真係唔知點解,  ...
花園仔 發表於 2009-4-29 22:50

謝謝老師,我去噴下藥先!
回復

donaldyh 發表於 2009-4-30 13:22:13 |顯示全部樓層
6241# 花園仔
謝過老師給我教導!
回復

sandylam 發表於 2009-4-30 13:43:13 |顯示全部樓層
老師,
蕃茄下面既分枝葉葉軟左係咪有病?
我剪左佢,又到另一支分枝軟軟地,但個頂又無事喎.
小寶既都係咁既,點解???????
油麥菜又係咁,外圍既葉軟軟地,但中間既又正常喎.
係咪太多水???定係唔夠水???
暈啦~~@@
回復

小花童 發表於 2009-4-30 14:04:14 |顯示全部樓層

法國生菜終於出芽!
回復

muitau 發表於 2009-4-30 15:39:26 |顯示全部樓層

老師,
舊年開始種野食, 雖然有係你到爬文, 不過舊年種啲野零收成、唔食得、唔敢食, 可能資質差吸收唔晒你教既野, 加上無經驗, 想起都低落!

今年再接再勵, 再重刨你既文, 種左個幾兩個月既日本青瓜今朝有收成, 成7寸長又直筆甩, 真係好開心 , 因為今年跟足你既管理同準備方法去開耕, 果然收成同舊年差好遠! 由下了種子一日一日等, 到今朝為同棵另外3隻瓜仔授粉, 果種滿足感真非筆墨所形容, 好多謝你呀 (其他網友既分享同回應都係要多謝)!!!

雖然得一條咁大把, 但我都會同屋企人分甘同味, 雖然可能一人都唔夠一啖
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-30 20:15:59 |顯示全部樓層
老師,我早排話擔心青瓜授唔到粉,今日收左喇,多謝老師同咁多位既教導,
P1050341 (Medium).JPG
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-30 22:44:48 |顯示全部樓層
老師,跳舞蘭花很美,相片更美,後有質感!
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 23:25:53 |顯示全部樓層

6263# sandylam
老師,
蕃茄下面既分枝葉葉軟左係咪有病?
我剪左佢,又到另一支分枝軟軟地,但個頂又無事喎.
小寶既都係咁既,點解???????
=================================

你好!
一般蕃茄體攝氏24度以上, 唔夠陽光, 唔夠空爽大多百病叢生架罅.
最常見就係你嘅情況嘞, 我嗰D都好唔到去邊啫!
好多朋友都發出求救信號, 冇乎啵!
我種咗幾個品種嘅大細蕃茄體唔同環境度, 都係希望試出彩虹啫!
暫時得着係要從選擇適合本地環境生長嘅種籽為首選!

剪到下面光禿禿嘅大肉蕃茄
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 23:32:48 |顯示全部樓層
6263# sandylam
油麥菜又係咁,外圍既葉軟軟地,但中間既又正常喎.
係咪太多水???定係唔夠水???
暈啦~~@@
================================

油麥菜及羅馬生菜都唔啱造嗱!

我呢隻圓葉油麥菜勉强應付到近來嘅天氣:
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 23:37:14 |顯示全部樓層
6262# donaldyh
謝過老師給我教導!
==================

唔好講教導, 大家分享吓種植經驗同樂趣啫!

笠咗袋嘅苦瓜:
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 23:42:51 |顯示全部樓層
6264# 小花童
法國生菜終於出芽!
==================
你好!
好想知道成熟咗嘅法國生菜個樣係點架?
回復

花園仔 發表於 2009-4-30 23:58:50 |顯示全部樓層
6265# muitau
老師,
舊年開始種野食, 雖然有係你到爬文, 不過舊年種啲野零收成、唔食得、唔敢食, 可能資質差吸收唔晒你教既野, 加上無經驗, 想起都低落!

今年再接再勵, 再重刨你既文, 種左個幾兩個月既日本青瓜今朝有收成, 成7寸長又直筆甩, 真係好開心  , 因為今年跟足你既管理同準備方法去開耕, 果然收成同舊年差好遠! 由下了種子一日一日等, 到今朝為同棵另外3隻瓜仔授粉, 果種滿足感真非筆墨所形容, 好多謝你呀 (其他網友既分享同回應都係要多謝)!!!

雖然得一條咁大把, 但我都會同屋企人分甘同味, 雖然可能一人都唔夠一啖
===========================================

muitau好!
好開心分享與你同家人從種植及收穫中帶黎嘅喜悅!
嗰種樂趣筆盡難以形容, 相信壇中唔少朋友都賞試過嘞.
希望日後仍保持呢種心境同感覺, 把種植興趣延績下去....
回復

花園仔 發表於 2009-5-1 00:06:03 |顯示全部樓層
6266# littlecuitegirl
老師,我早排話擔心青瓜授唔到粉,今日收左喇,多謝老師同咁多位既教導,
=========================================

恭喜你呀!
最開心就係一路睇住佢開花結果, 仲見你食埋添!
感動嘅係你話男友食咗三碗飯呀!

落花生開咗好多花:
回復

花園仔 發表於 2009-5-1 00:17:04 |顯示全部樓層
6267# alilovebyj
老師,跳舞蘭花很美,相片更美,後有質感!
=============================
你好! 行貨黎啫 -- 攝吓位咋!

大葉及細葉嘅两款番薯苗都係好好食架 -- 絕對唔係行貨喎, 你種唔種吖?
回復

花園仔 發表於 2009-5-1 00:21:59 |顯示全部樓層
青瓜(白色長條)開咗第一朶公花:
回復

花園仔 發表於 2009-5-1 00:25:40 |顯示全部樓層
紅棗開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-5-1 00:34:32 |顯示全部樓層
好襟食嘅秋葵:
回復

花園仔 發表於 2009-5-1 00:36:18 |顯示全部樓層
出緊豆嘅無架豆角:
回復

花園仔 發表於 2009-5-1 00:39:09 |顯示全部樓層
開始結果嘅木瓜:
回復

花園仔 發表於 2009-5-1 00:42:22 |顯示全部樓層
紅潺菜濃密到成堆嘢咁....
回復