乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210651 19822
davy 發表於 2009-5-3 10:45:51 |顯示全部樓層
花園仔老師我想請教一下葉子忽然變軟係乜成因?
回復

jade520 發表於 2009-5-3 11:16:40 |顯示全部樓層
呢D係乜? 有乜嘢用途呢?
花園仔 發表於 2009-5-3 00:06

整客家茶果
回復

Caribbean 發表於 2009-5-3 11:51:29 |顯示全部樓層
花園仔老師:

花 Sir 你好! 幾個月前從 "XX男女" 中知道有香港園藝館, 然後睇到你個貼, 簡直大開眼界, 用了2星期左右爬哂六千幾篇文, 其間一得閒就追 posts, 睇少好多電視, 煮少好多飯, 搞到老公同個女都 'jar'哂形.

從你的貼中真係學到好多好多野, 好感激你無私的心, 咁細心花咁多時間教我地, 畫埋圖影埋相咁細心解釋比我地聽, 完全沒有保留, 我想像唔到我要睇幾多本書, 花幾多倍時間, 先可學到咁多野!
非常感謝! 你的大fan屎
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-3 14:17:30 |顯示全部樓層

我都唔敢肯定老師是阿sir 定係miss。
因為而家又攞鑽,又攞鎚的也不一定是男生啦!
鍾意煮嘢食,心思又細密的也不一定是女生呢!
回復

alilovebyj 發表於 2009-5-3 14:20:21 |顯示全部樓層
呢D係乜? 有乜嘢用途呢?<====老師攞d菜乾出黎吹下???
回復

Caribbean 發表於 2009-5-3 18:34:54 |顯示全部樓層
Allison,

你講又係喎, 真係唔可以肯定? 但係花 Sir 又好. Miss 花又好, 都係咁勁
!
回復

花園仔 發表於 2009-5-3 19:02:03 |顯示全部樓層
大家好!
今日同睡蓮及佢嘅囡囡掉換居庭呀!
大家仲記唔記得我用睡蓮葉發苗種咗盆新睡蓮呢!

而家請欣賞真正名符其實嘅<碗蓮>, 佢真係種咗體隻飯碗咁大嘅盆仔度架!

一些碗蓮和睡蓮

名符其實嘅碗蓮

名符其實嘅碗蓮

魚魚有D新鮮感

魚魚有D新鮮感

由天圓地方搬咗黎大屋

由天圓地方搬咗黎大屋
回復

花園仔 發表於 2009-5-3 19:19:06 |顯示全部樓層
6320# 熊貓太
老師, 你D菜菜好靚呀~~~~~~~
=====================

你好! 嗰D沙律生菜邊個種都會顏色鮮豔架啦!
回復

花園仔 發表於 2009-5-3 19:27:07 |顯示全部樓層
6321# davy
花園仔老師我想請教一下葉子忽然變軟係乜成因?
==============================

你好!
呢個問題好常見架, 但原因就複雜囉!
水多水少, 肥多肥少, 陽光多或少, 蟲害(破壞根莖), 菌害(破壞枝葉)....
所以要睇單獨個案嘅情况先知原因係點架!
回復

花園仔 發表於 2009-5-3 19:32:42 |顯示全部樓層
6322# jade520

jade520 : 整客家茶果

alison: 老師攞d菜乾出黎吹下???
================================

答案係曬<桑葉>, 用黎冲茶或整<夏桑菊>呀!
回復

花園仔 發表於 2009-5-3 19:51:40 |顯示全部樓層
6323# Caribbean
花園仔老師:

花 Sir 你好! 幾個月前從 "XX男女" 中知道有香港園藝館, 然後睇到你個貼, 簡直大開眼界, 用了2星期左右爬哂六千幾篇文, 其間一得閒就追 posts, 睇少好多電視, 煮少好多飯, 搞到老公同個女都 'jar'哂形.

從你的貼中真係學到好多好多野, 好感激你無私的心, 咁細心花咁多時間教我地, 畫埋圖影埋相咁細心解釋比我地聽, 完全沒有保留, 我想像唔到我要睇幾多本書, 花幾多倍時間, 先可學到咁多野!
非常感謝! 你的大fan屎

=================================================
Caribbean好!
多謝你花咁多時間同心機睇曬敝帖, 幾好丫以後唔使再俾你先生及囡囡'jar'形洛!(順便同佢地講聲sorry囉!)
其實我都冇教你地乜嘢啫, 只係借助呢個平台同大家分享吓種植經驗而已, 大家放輕鬆咪OK囉!

嘩! Y牌壽司青瓜種籽三日就全數發芽洛!
回復

花園仔 發表於 2009-5-3 20:03:28 |顯示全部樓層

6324# alilovebyj
我都唔敢肯定老師是阿sir 定係miss。
因為而家又攞鑽,又攞鎚的也不一定是男生啦!
鍾意煮嘢食,心思又細密的也不一定是女生呢!
=============================

唔好猜啦, 都冇所謂嘅, 大家開心咪OK啦!

隨緣便好, 你睇吓雀仔担咗馬齒莧D種籽落茉莉花個盆泥面度發芽成長.
而家長大後日日開花, 令人見到都心情舒暢呀!

(5月4日)中午嘅馬齒莧
回復

davy 發表於 2009-5-3 21:02:20 |顯示全部樓層
花園仔老師你個睡蓮缸0甘多魚又有太陽呀0甘會唔會出髮絲草架?
回復

農夫 發表於 2009-5-4 01:49:26 |顯示全部樓層
6322# jade520

jade520 : 整客家茶果

alison: 老師攞d菜乾出黎吹下???
================================

答案係曬, 用黎冲茶或整呀! ...
花園仔 發表於 2009-5-3 19:32

如果真係整艾棵果就好啦~
回復

sandylam 發表於 2009-5-4 13:36:00 |顯示全部樓層
原來有無架豆角架,好得意呀~
係咪一包包裝既種子黎架?
之前種既豆苗中左紅蜘蛛,我拔光左,上次唔係好光都種得ok啵.
宜家又再種過.
無架豆角係咪可以唔曬咁多陽光都生到架?
回復

farfeifar 發表於 2009-5-4 13:48:34 |顯示全部樓層

老師我返來喇!!!!!!!!!
我種個d babyleaf已經食晒,
個人覺得 babyleaf 2都幾硬, 唔係太好食.

babyleaf 3 好味, 但唔可以種太耐,支莖好快老呢!

babyleaf 1蟲害太勁, 掉o左lu, 再試種先!hehe
回復

熊貓太 發表於 2009-5-4 14:07:46 |顯示全部樓層
救命呀...........老師.............
我d生菜無啦啦有好多洞洞, 1片菜有成10個洞洞呀~~~~~
我檢查過又冇蟲wor, 不過好彩而家得2棵係咁jor............
點解會咁既?????????
回復

小花童 發表於 2009-5-4 17:47:08 |顯示全部樓層
蕃茄苗
西瓜 and 木瓜
沙律菜
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 17:54:21 |顯示全部樓層
6334# 農夫
如果真係整艾棵果就好啦~
======================
你好!
整艾棵果係用<艾草>架, 點會用桑葉丫!
回復

花園仔 發表於 2009-5-4 17:58:19 |顯示全部樓層
6338# 小花童
蕃茄苗
西瓜 and 木瓜
沙律菜
=================
幾好丫, <生菜>奀咗D啫!
回復