乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210580 19822
muitau 發表於 2009-4-18 00:03:08 |顯示全部樓層
番薯葉梗係唔會減少嘅!
花園仔 發表於 2009-4-17 23:28

一片花海就見得多, 蓄薯葉海真係好少見
回復

新仔 發表於 2009-4-18 00:11:48 |顯示全部樓層
老師種嘅野样样都咁好靚呀!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-18 00:21:46 |顯示全部樓層
蕃薯好茂盛啊!我的還在努力中。

唔知係咪行花墟的人都老師種得好,將三式生菜籽都買光啦。
回復

Cy321 發表於 2009-4-18 00:33:35 |顯示全部樓層
Y牌嘅青瓜(白色長條)苗苗都幾健康丫!
花園仔 發表於 2009-4-17 23:55

體BBQ分享了老師的Y牌青瓜,當晚落種(4月13日)現在以出牙了... DSC00626 (Small).JPG
回復

kwanyeehui 發表於 2009-4-18 11:43:43 |顯示全部樓層

老師寄來的種子已經收到啦!
有紅潺菜, 白花紫茉莉, 垂茼花同拖鞋蘭.
一個小小的信封原來可以裝上那麼多東西,
我非常喜歡, 謝謝老師的心思心意!

"拖鞋蘭用普通泥就得架罅."
我已經將拖鞋蘭上盆種好, 昨天下了一場雨,
同蘭葉洗塵, 依家好靚啦!
回復

sandylam 發表於 2009-4-18 12:00:31 |顯示全部樓層
老師,我既苦瓜3月1日下種,有三尺幾高啦,但子葉都仲未甩,奀吱吱咁但又想開花,點搞好?
果蠅會唔會針車厘茄?
我既黄色車厘茄一粒粒熟緊,第一粒我加左不織布袋,但未熟果D要加袋嗎?
黄色車厘茄好好味架.
我想留種子添,但種子攞左出黎要唔要消毒先曬乾架?
回復

花園仔 發表於 2009-4-18 16:04:47 |顯示全部樓層
5982# 新仔
老師種嘅野样样都咁好靚呀!
==================

你嗰D夠靚洛, 櫻花好搶鏡啵!
回復

花園仔 發表於 2009-4-18 16:12:06 |顯示全部樓層
5983# alilovebyj
蕃薯好茂盛啊!我的還在努力中。

唔知係咪行花墟的人都老師種得好,將三式生菜籽都買光啦。
===================================

體! 咁西利!
唔怕喎, 我狂留種籽囉!

今日試食咗新嘅番薯葉, 幾好啵, 種得過!
回復

花園仔 發表於 2009-4-18 16:20:05 |顯示全部樓層
5984# Cy321
體BBQ分享了老師的Y牌青瓜,當晚落種(4月13日)現在以出牙了...
=====================================

你好!
幾好丫, 呢隻瓜新出架, 我都未種過,
不過有D怪, 成9吋高仲未出鬚啵!
回復

花園仔 發表於 2009-4-18 16:23:12 |顯示全部樓層
5985# kwanyeehui
老師寄來的種子已經收到啦!
有紅潺菜, 白花紫茉莉, 垂茼花同拖鞋蘭.
一個小小的信封原來可以裝上那麼多東西,
我非常喜歡, 謝謝老師的心思心意!
=============================

鈞哥好!
使乜客氣丫!
拖鞋蘭用普通泥就得架罅.
回復

花園仔 發表於 2009-4-18 17:19:58 |顯示全部樓層
5986# sandylam
老師,我既苦瓜3月1日下種,有三尺幾高啦,但子葉都仲未甩,奀吱吱咁但又想開花,點搞好?
果蠅會唔會針車厘茄?
我既黄色車厘茄一粒粒熟緊,第一粒我加左不織布袋,但未熟果D要加袋嗎?
黄色車厘茄好好味架.
我想留種子添,但種子攞左出黎要唔要消毒先曬乾架?
==========================================
sandy好!
苦瓜初初係好奀架, 慢慢佢儲夠養份先爆橫丫又開花嘅.
子葉未甩有乜問題呢, 佢又冇阻住你.

冇果蠅, 雀仔, 蟲蟲咪唔需要笠袋囉, 自己衡量啦, 就算笠都唔係咁幸苦啫, 使乜煩惱丫.

留種籽好易啫, 將茄茄原個曬乾保存又得(好似辣椒干咁),
將茄茄剝開用水洗走D肉, 留翻種籽曬乾入樽咪OK囉!(我採用呢個方法).
消毒?? 唔識點做喎!

嗱, 我棵苦瓜成4呎幾高D子葉仲未甩啦!
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-18 17:23:48 |顯示全部樓層
老師

午安~你睇下D潺菜橫丫真係生得好快架~
回復

花園仔 發表於 2009-4-18 17:38:23 |顯示全部樓層
5992# BanbieChan
==========================
嘩! 好靚啵, 仲有棑食架!
遲D我寄D紅潺菜種籽俾大家種吓丫, D花幾靚架!
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-18 17:39:21 |顯示全部樓層
5992# BanbieChan
==========================
嘩! 好靚啵, 仲有棑食架!
遲D我寄D紅潺菜種籽俾大家種吓丫, D花幾靚架!
花園仔 發表於 2009-4-18 17:38

好呀~多謝老師
回復

sandylam 發表於 2009-4-18 18:08:33 |顯示全部樓層
5991# 花園仔

咦~係喎~我果棵同老師棵一樣呀
我見積媽佢地果棵咁粗,我以為佢有問題添.
我今日殺左蟲,聽日同佢加少少液肥先.

車厘茄熟到爆開左
想唔整開攞種子都唔得添.
我果棵係舊同事比架,所以我無種子.
但呢棵真係又好種又好味啵,我咪試吓留種再種囉.
我果棵上年七月種,應該都老了吧.
我怕佢瓜左我再無機會種返佢.
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-18 18:46:23 |顯示全部樓層
拖鞋蘭都可用信封寄,太神奇了!add9icon
回復

小寶 發表於 2009-4-18 19:24:23 |顯示全部樓層
5984# Cy321
體BBQ分享了老師的Y牌青瓜,當晚落種(4月13日)現在以出牙了...
=====================================

你好!
幾好丫, 呢隻瓜新出架, 我都未種過,
不過有D怪, 成9吋高仲未出鬚啵! ...
花園仔 發表於 2009-4-18 04:20 PM

老師好,

只是好奇一問, 你果隻青瓜係咪呢款呀?
http://www.yates.com.au/products ... ber-apple-cucumber/
回復

花園仔 發表於 2009-4-18 22:24:00 |顯示全部樓層
5997# 小寶
老師好,
http://www.yates.com.au/products ... ber-apple-cucumber/
=================================
你好!
你指嘅係 apple-cucumber 呀!
apple 啵, 我話係青瓜(白色長條)喎!
請睇:
回復

花園仔 發表於 2009-4-18 22:27:47 |顯示全部樓層
5996# alilovebyj
拖鞋蘭都可用信封寄,太神奇了!
====================
點解唔得呢, 苗苗(其實成年架罅)乍!
回復

小寶 發表於 2009-4-18 22:46:14 |顯示全部樓層
5997# 小寶
老師好,
=================================
你好!
你指嘅係 apple-cucumber 呀!
apple 啵, 我話係 ...
花園仔 發表於 2009-4-18 10:24 PM

老師, 你覺得同我呢隻似唔似呢??
今日摘的~
回復