乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210540 19822
花園仔 發表於 2009-4-8 23:50:36 |顯示全部樓層
5737# 月夜貓
嘩!勁呀!   你種咁多嘢咪好辛苦囉,日日都要打理佢地,有咁多收成未食唔晒........咁點算呀?
=========================================

係呀! 都好唔得閒架! 食唔曬你話點算呢?

D桑椹子都唔得閒摘嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-8 23:53:55 |顯示全部樓層

5740# 搞錯阿
花老師,我想問呢我將d未煮的粟米風乾左,甘發吾發到芽架
==================================

D粟米夠老身咪OK囉, 嗰個<豬豬仔>冇風乾揼落水都出芽啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 00:01:38 |顯示全部樓層
5739# muitau

照實講啫! 冇話神唔神性架!

嘩! 睇黎沙律生菜可以種啵:
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 00:20:09 |顯示全部樓層
5738# sandylam
老師,幾耐要噴一次殺蟲劑呀?
我有竹酢夜,勞工梘水,有機美,三益同緑油油,咁應該點輪住用呀?
三益同緑油油係咪都係礦物油一類?
紅蜘蛛又應該點處理?
我已經將成棵受感染既洗左,但我怕又再會起過.
==================================
噴灑殺蟲劑係跟據該藥物說明書指示去做架!
輪住噴嘅意思係以同類藥性同品牌嘅藥物輪次噴灑植物,
被免害蟲對單一藥品產生快速適應引至期次噴灑無效啫!

<三益>係植物油, <綠油油>係礦物油, 但都属於有機農藥類.
紅蜘蛛都係噴藥啫, 洗咗佢都會翻黎格, 佢有脚架馬 -- 仲好多脚添!
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 00:24:13 |顯示全部樓層
今早青瓜開花囉! 可惜剩係得公花開啫!
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 00:27:45 |顯示全部樓層
呵呵! 冬瓜條遠俾雀雀啄成咁....
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 00:30:59 |顯示全部樓層
植物池上嘅大肉蕃茄三呎幾高囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 00:34:31 |顯示全部樓層
地上及盆中嘅大肉蕃茄頂葉

地上種嘅大肉蕃茄

地上種嘅大肉蕃茄

盆中種嘅大肉蕃茄

盆中種嘅大肉蕃茄
回復

farfeifar 發表於 2009-4-9 01:58:29 |顯示全部樓層
老師係咁o既天氣都種到d野咁靚, 勁!
今晚好大風呀, 希望唔會吹斷小苗啦~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-9 09:57:09 |顯示全部樓層
老師早 ~~~ 多謝你0既心意呀~~~ 我尋日收到囉 ~~~
我家大夫好驚訝 : 乜蔥都可以寄架咩 ???? ( 有乜唔得呀 ~ 哼 ~ ) 蝦夷蔥尋日即時下左盤喇 ~
再次多謝老師心意 ~^.^
回復

farfeifar 發表於 2009-4-9 10:01:30 |顯示全部樓層
老師早 ~~~ 多謝你0既心意呀~~~ 我尋日收到囉 ~~~
我家大夫好驚訝 : 乜蔥都可以寄架咩 ???? ( 有乜唔得呀 ~ 哼 ~ ) 蝦夷蔥尋日即時下左盤喇 ~
再次多謝老師心意 ~^.^ ...
JicJicmom 發表於 2009-4-9 09:57

乜蔥都可以寄架咩 ????<----
回復

farfeifar 發表於 2009-4-9 12:17:29 |顯示全部樓層
老師請問你知唔知呢d係咩菜呢?
babyleaf 1

babyleaf 2

babyleaf 3

回復

may.sun 發表於 2009-4-9 15:08:33 |顯示全部樓層
用蕃薯塊吽出黎嘅苗苗!
花園仔 發表於 2009-4-5 22:29

厘隻特別d啵,葉胍紫色o既~~
5737# 月夜貓
嘩!勁呀!   你種咁多嘢咪好辛苦囉,日日都要打理佢地,有咁多收成未食唔晒........咁點算呀?
=========================================

係呀! 都好唔得閒架! 食唔曬你話點算呢?

D桑椹 ...
花園仔 發表於 2009-4-8 23:50

唉..如果我住你隔離就幸福嘞 我好鈡食嫁.街果d就5敢買,一定噴好多藥姐~~
回復

fae 發表於 2009-4-9 15:58:27 |顯示全部樓層
5748# 花園仔
老師~如果見到佢有花lum..但係好快就已經乾晒水謝埋...咁請問其實係差咁d 咩養份呢?
結緊果既時候,水份既控制係唔係要落得平時既少?^^
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 18:17:08 |顯示全部樓層
5751# farfeifar
乜蔥都可以寄架咩 ????<----
===================

用廚房紙濕D水, 再用保鮮紙包住佢, 入落信封咪寄得囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 18:34:12 |顯示全部樓層
5752# farfeifar
老師請問你知唔知呢d係咩菜呢?
=====================

我唔係乜都識架!
不過呢D以彩色為題目嘅菜苗(野菜 -- 日本稱食用嘅瓜豆菜都叫野菜嘅)
有好多種類嘅常見起碼有十幾種....
好似蘿蔔苗, 水菜, 芝麻菜, 菊菜及多種生菜....
都係多採食幼嫩時, 好似西方嘅特式沙律菜咁,
一樣D名多到記唔掂架.
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 18:38:58 |顯示全部樓層
5753# may.sun

唉..如果我住你隔離就幸福嘞 我好鈡食嫁.街果d就5敢買,一定噴好多藥姐~~
====================================

如果我地係街坊咁你都種得可能多過我喇.
話唔定我食你嗰D多呢!
回復

花園仔 發表於 2009-4-9 18:40:59 |顯示全部樓層
5754# fae

老師~如果見到佢有花lum..但係好快就已經乾晒水謝埋...咁請問其實係差咁d 咩養份呢?
結緊果既時候,水份既控制係唔係要落得平時既少?^^
=================================

請教alison喇, 佢嘅大肉蕃茄結果囉!
回復

farfeifar 發表於 2009-4-10 02:04:59 |顯示全部樓層
5756# 花園仔
哦~sor des lei~
老師up得出原來有咁多種類o既菜菜子存在已經好勁喇!
我頭先就咁meet o左一塊babyleaf1食...冇咩味咁
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-10 07:12:44 |顯示全部樓層

哎吔,真係唔係幾好意思!
fae,咁我就答下啦!
第一,你要肯定佢地未必係缺肥。因為若朵花無授粉,咁咪開完就謝囉。我會學呢度d農友,等佢開花時,搖下棵茄,咁通常每房花都結到三四個蕃茄。
其實,我無話特別控制水份。不過,記得老師話過,要結果就要多點鉀肥,所以我會適時加d紅牛(未必一定是紅牛,只要是高鉀肥便可)及肉骨粉。在根部遠小小掘個小洞,我會大約加一湯匙咁上下(十吋盆)後把它和泥混一下,再用小小泥蓋上。淋番水。完成。我會大約兩星期做一次!佢地都幾大食架。
我又會每星期用發過酵0既麩水開淡淋下,等佢地d葉生得靚仔d,咁佢地就開心架啦!!
回復