乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210568 19848
花園仔 發表於 2009-4-15 21:19:50 |顯示全部樓層
5892# may.sun
老師午安有野請問,厘2日都發現沙律菜d葉c c o下,米抆走佢,發現冇左根嫁(5見千足虫啵,要怎找?係好深泥嗎?)為何的&有d好幼黑色約2mm長的是什麼來的虫呀mint最多,現在菜菜有少少
==================================
你好!
哦!
揾<三益><綠油油>嗰D殺蟲劑噴佢咪<黑蟲怒滾>囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 21:25:47 |顯示全部樓層
5896# littlecuitegirl
我都分享左老師既豆角種子,打算聽日就落種,等過幾日天氣好番d,再落埋莧菜種子先~~~
希望可以種到好似老師果d咁靚靚就好喇
==============================================
呢D普通嘢係<播種等食類>啫! -- 種籽包圖示係個公仔瞓體吊床度!

尖葉莧菜

尖葉莧菜

尖葉莧菜

尖葉莧菜

無架豆角

無架豆角
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 21:35:51 |顯示全部樓層
5896# littlecuitegirl
我都分享左老師既豆角種子,打算聽日就落種,等過幾日天氣好番d,再落埋莧菜種子先~~~
希望可以種到好似老師果d咁靚靚就好喇
==============================================
呢D普通嘢係啫!  ...
花園仔 發表於 2009-4-15 21:25

易種既就岩我哩d新手種喇
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 21:48:39 |顯示全部樓層
5903# littlecuitegirl
====================

今日又種咗沙律生菜呀!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 22:32:49 |顯示全部樓層
5903# littlecuitegirl
====================

今日又種咗沙律生菜呀!
花園仔 發表於 2009-4-15 21:48

老師,而家都仲岩種咩?如果係我又再種喇~~~
回復

fae 發表於 2009-4-15 22:36:59 |顯示全部樓層
5894# bearbear
蕃茄唔使包架,耐心等食啦
=======================

希望承你貴言啦!

去年夏天:
花園仔 發表於 2009-4-15 20:58

OHHH NOOOOOOOO  WTH!!!!???
看來我聽日就要出動....包住d 蕃茄先啦!!!!! 不堪設想呀...
看來都要走一轉元朗了....T_____T
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 22:42:32 |顯示全部樓層
5905# littlecuitegirl
老師,而家都仲岩種咩?如果係我又再種喇~~~
==============================

你睇唔到我而家種緊嘅靚靚沙律生菜咩!(5867#)

種緊留種籽嘅<紅葉萵苣>
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 22:46:39 |顯示全部樓層
咁我又再種咯
回復

may.sun 發表於 2009-4-15 22:54:15 |顯示全部樓層
5892# may.sun
老師午安有野請問,厘2日都發現沙律菜d葉c c o下,米抆走佢,發現冇左根嫁(5見千足虫啵,要怎找?係好深泥嗎?)為何的&有d好幼黑色約2mm長的是什麼來的虫呀mint最多,現在菜菜有少少
===================== ...
花園仔 發表於 2009-4-15 21:19

<黑蟲怒滾>-----係克松露菌就筍囉~
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 22:54:52 |顯示全部樓層
5908# littlecuitegirl
咁我又再種咯
==================

先棑咪留咗棵羅馬生菜種籽嘅.
佢D種籽跌到四圍都係, 仲發曬芽添,
今日挖咗D苗苗種落盆度!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 23:04:13 |顯示全部樓層
5906# fae
OHHH NOOOOOOOO  WTH!!!!???
看來我聽日就要出動....包住d 蕃茄先啦!!!!! 不堪設想呀...
看來都要走一轉元朗了....T_____T
=================================

唔包都得, 不過我就唔博!

圓葉油麥菜
回復

fae 發表於 2009-4-15 23:09:09 |顯示全部樓層
搏唔過呀老師..見到你個張相...引以為鑑
加上呢排多雨水...包左佢就穩陣好多...希望隻蕃茄仲未俾果蠅發現到啦
我得三隻咁多多ja....
噚晚都有諗起包蕃茄既問題....老師..有無一張相可以再睇近d點包 呢?
回復

may.sun 發表於 2009-4-15 23:15:20 |顯示全部樓層
老師..我2棵番茄共13個果果,如不夠陽光會轉紅嗎而家重有花花開緊tim
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 23:16:05 |顯示全部樓層
5912# fae
搏唔過呀老師..見到你個張相...引以為鑑
加上呢排多雨水...包左佢就穩陣好多...希望隻蕃茄仲未俾果蠅發現到啦
我得三隻咁多多ja....
噚晚都有諗起包蕃茄既問題....老師..有無一張相可以再睇近d點包 呢?
==========================================

唔係咁清楚架, 睇住先啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 23:22:09 |顯示全部樓層
琴日人工授粉嘅青瓜仔成功嘞!
點樣先至係成功呢?
如果唔得, 個瓜瓜仔會迅速萎縮架!

如果授粉成功, 朶花慢慢收縮而瓜瓜仔會繼績膨大架!
青瓜仔大得好明顯嘅!
回復

fae 發表於 2009-4-15 23:22:45 |顯示全部樓層
5914# 花園仔
噢~ 總知有理無理~~一網打盡!!!!!
謝謝老師^^
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 23:28:02 |顯示全部樓層
你睇吓已授粉嘅瓜瓜仔, 比對下面嗰個未開花嘅大小相差幾大呀!

比對下面嗰個未開花嘅大小相差幾大呀!

比對下面嗰個未開花嘅大小相差幾大呀!

未開花嘅青瓜瓜!

未開花嘅青瓜瓜!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 23:33:42 |顯示全部樓層
通菜開始大嘞, 體空位發定D<無架豆角>先,
三日就發芽囉!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 23:35:32 |顯示全部樓層
有老師用哩兩張相去比較,我已經完全明白喇,,,,,,,,,,聽日就上去睇吓佢有冇特別大先,希望有好消息啦~~~
回復

yuchungkit 發表於 2009-4-15 23:36:21 |顯示全部樓層
5917# 花園仔

老師:您好!我早前種左幾棵冬瓜苗依家生左四塊葉想分盤,請問冬瓜可吾可以用盤種定系種落地?
回復