乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210569 19848
花園仔 發表於 2009-4-15 23:39:40 |顯示全部樓層
種體圓葉莧菜中間嘅<紅菜頭>好大個囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 23:44:05 |顯示全部樓層
種體防蟲網室植物池上嘅茄子幾靚丫!
佢身邊嘅沙律生菜仲靚啦!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 23:49:03 |顯示全部樓層
我d青瓜都長咗,大咗啊!

係喎,紅菜頭旁邊的空位可以種莧菜喎!播d好唔好呢??
回復

may.sun 發表於 2009-4-15 23:49:16 |顯示全部樓層
重有靚仔牛生tim~~
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 23:54:50 |顯示全部樓層
5920# yuchungkit
老師:您好!我早前種左幾棵冬瓜苗依家生左四塊葉想分盤,請問冬瓜可吾可以用盤種定系種落地?
===========================================
你好! 我都種咗一棵冬瓜呀!
冬瓜用盤種或種落地都得嘅.
用盤種咪用個大D啦, 冬瓜好大棵架馬!
種落地點都係着數D嘅!

雙龍出海架式嘅<長條南瓜>
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-15 23:58:43 |顯示全部樓層
真係雙龍出海喎!

噫,睇d葉,可能我有一棵係老師南瓜喎。因為撈亂咗,都唔知發到芽!但仍未有雌花。要等下添!
不過咁就麻煩,我用一個發泡膠箱種咗兩棵,都係南瓜︳會搶食喎。算啦,最多如能成瓜,細個d囉!!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 23:59:17 |顯示全部樓層
5924# may.sun
重有靚仔牛生tim~~
===================

咁好眼嘅!

晚安!
回復

may.sun 發表於 2009-4-16 00:02:50 |顯示全部樓層
老師..我2棵番茄共13個果果,如不夠陽光會轉紅嗎而家重有花花開緊tim
回復

花園仔 發表於 2009-4-16 00:20:31 |顯示全部樓層
5928# may.sun
老師..我2棵番茄共13個果果,如不夠陽光會轉紅嗎而家重有花花開緊tim
========================================

你趕住食咩?
回復

may.sun 發表於 2009-4-16 00:24:51 |顯示全部樓層
5928# may.sun
========================================

你趕住食咩?
花園仔 發表於 2009-4-16 00:20

米咁la老師 我家真係冇乜陽光,聽聞冇乜陽光5紅吖嘛~~
回復

花園仔 發表於 2009-4-16 00:33:38 |顯示全部樓層

5930# may.sun
================================

成熟嘅綠色蕃茄催佢快紅D反而要揾嘢黎遮光添呀,
邊個話冇乜陽光唔紅架!

方法係:
將七八成熟嘅青色蕃茄摘落黎, 放體紙皮箱入邊, 其中並放一蘋果, 再蓋以報紙體上邊, 好快蕃茄茄就紅曬啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-16 00:36:06 |顯示全部樓層
================================

邊個話冇乜陽光唔紅架! ...
花園仔 發表於 2009-4-16 00:33

!!!!!!!!! 乜有d咁0既樹 ???  哎呀 ...... 我上年就以為想d茄茄快d紅, 就搬左佢出去晒太陽 ....
催佢快紅D反而要揾嘢黎遮光 ----> 又請問老師, 係乜野原理呢 ?
( 我唔排除美新呢個 "晒下就紅" 0既 概念黎自我度架....)
回復

may.sun 發表於 2009-4-16 00:40:02 |顯示全部樓層
!!!!!!!!! 乜有d咁0既樹 ???  哎呀 ...... 我上年就以為想d茄茄快d紅, 就搬左佢出去晒太陽 ....
催佢快紅D反而要揾嘢黎遮光 ----> 又請問老師, 係乜野原理呢 ?
( 我唔排除美新呢個 "晒下就紅" 0既 概念黎自我度架 ...
JicJicmom 發表於 2009-4-16 00:36

thx 老師解答  
真係聽到亂哂tim(都5g邊個打邊個lu)~~
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-16 00:45:28 |顯示全部樓層

邊個話冇乜陽光唔紅架! ...
花園仔 發表於 2009-4-16 00:33

吓...我都以為要夠日照先會快d紅添......原來錯哂~~~~
回復

花園仔 發表於 2009-4-16 01:01:48 |顯示全部樓層

5932# JicJicmom

( 我唔排除美新呢個 "晒下就紅" 0既 概念黎自我度架....)

=================================================

嘩! 大件事!
引度錯誤曬添!

蕃茄喜陽光, 梗係越曬越好喇!
但蕃茄由青轉紅要好耐嘅.
心急想食紅紅蕃茄咪有冇陽光都冇所謂啦!

將七八成熟嘅青色蕃茄摘落黎, 放體紙皮箱入邊, 其中並放一蘋果, 再蓋以報紙體上邊, 好快蕃茄茄就紅曬啦!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-16 01:03:27 |顯示全部樓層
5932# JicJicmom

( 我唔排除美新呢個 "晒下就紅" 0 ...
花園仔 發表於 2009-4-16 01:01

咁點解要放一個蘋果既?
回復

donaldyh 發表於 2009-4-16 17:12:18 |顯示全部樓層
咁點解要放一個蘋果既?
littlecuitegirl 發表於 2009-4-16 01:03

會唔會因為蘋果係紅色比D蕃茄吸晒紅色就會變做紅蕃茄呢?咁蘋果會唔會變左綠色既蘋果呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-4-16 17:15:38 |顯示全部樓層
係咪因為apple澱粉質高, 所以會xxxxxxx跟住就會令d蕃茄紅d呢?
回復

muitau 發表於 2009-4-16 17:46:04 |顯示全部樓層
蕃茄轉紅呢個topic 好得意呀! 我都誤會左之前老師原意.
不過donald你係咪玩野呀?
我估唔係花菲花既澱粉質引致紅,而係熟既生果會放出一隻肉眼見唔到既物質,
可催生(令其他果物成熟),好似芒果放入米缸一樣,
唔知係咪呢?!
回復

花園仔 發表於 2009-4-16 18:40:19 |顯示全部樓層
大家好!
琴晚真係唔好意思嘞, 搞到大家一頭煙添!

Sorry囉!

紅菜頭咁頭大係咪!
回復