乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210561 19822
mandm2007 發表於 2009-4-15 00:03:36 |顯示全部樓層
5877# mandm2007
點解老師種既生菜咁靚架!! 我種極塊葉都係跌落地,頭耷耷咁,我種左好耐啦,有三個幾月,塊葉好大架啦,但好稀疏,食落好嫩好甜!!
==================================
唔係丫 littlecuitegirl 都 ...
花園仔 發表於 2009-4-14 23:42

哈~ 睇黎我仲未學好點控制,我要再比心機先得!!
咁耐無上來,温左陣功課,不過真係都要用D時間先得!!

老師!! 我想問你之前講既"無架豆角"同普通豆角有咩唔同架??
唔駛用架未好方便!? 可以在哪裡買到種子呢?
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 00:14:35 |顯示全部樓層
5881# mandm2007

老師!! 我想問你之前講既"無架豆角"同普通豆角有咩唔同架??
====================================

你又唔去大棠bbq咪有種籽分享囉!
衫兄有得賣呀!

睇圖囉! -- 睇吓我今日嘅两種豆角咪知啦!

普通豆角咪要答架俾佢囉!

普通豆角咪要答架俾佢囉!

無架豆角咪唔使答架俾佢囉!

無架豆角咪唔使答架俾佢囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 00:16:54 |顯示全部樓層
苦瓜大咗好多囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 00:19:02 |顯示全部樓層
蝦夷蔥(細香蔥)開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 00:22:17 |顯示全部樓層
睇黎唔使幾耐就有荷花欣賞囉!
整荷葉飯又大把材料罅!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 00:23:49 |顯示全部樓層
晚安+早晨!
回復

fae 發表於 2009-4-15 00:28:02 |顯示全部樓層
5848# 花園仔

d 蕃茄真係大得好快..只要佢開到花就可以了...只係十日..已經有番咁上吓大個
老師~ 一般大蕃茄由收花到結成大果,大慨要幾耐到呀...我開始見到越黎越多花苞...雖則暫時只係結到三隻果果^^
蕃茄會成為果蠅既點心嗎 因為我都唔知道點樣包住佢
回復

mono 發表於 2009-4-15 00:29:24 |顯示全部樓層
5831# JicJicmom

老師早 ~~~~ 積媽尋日分享到老師0既台東糯米粟 同 黑粟0既種子喇 ~ 多謝哂 ~
如果而家下種仲趕得及嘛 ?
白骨通菜我都下左種喇 ~~~ 上一年我係執阿媽摘出黎0既通菜腳去種, 都可以成功插種 /續種 ...
花園仔 發表於 2009-4-14 11:41

多謝 JicJicmom 及老師回覆。我會再等佢.......
回復

fae 發表於 2009-4-15 01:47:00 |顯示全部樓層
5885# 花園仔

真係睇見都流晒口水...
回復

farfeifar 發表於 2009-4-15 09:57:13 |顯示全部樓層
哎,落肥我仲未識得控制份量,搞到d葉成日都爛邊~
小寶 發表於 2009-4-14 23:34

小寶, 我都係呀, 你送我o既咩甘士多啤梨
到而家都係得3塊葉咋, 唔生唔屎咁...
回復

muitau 發表於 2009-4-15 11:23:43 |顯示全部樓層
啲荷葉好高好大塊呀, 傳來陣陣荷葉飯香!!
回復

may.sun 發表於 2009-4-15 12:27:59 |顯示全部樓層

老師午安有野請問,厘2日都發現沙律菜d葉c c o下,米抆走佢,發現冇左根嫁(5見千足虫啵,要怎找?係好深泥嗎?)為何的&有d好幼黑色約2mm長的是什麼來的虫呀mint最多,現在菜菜有少少
回復

sandylam 發表於 2009-4-15 13:27:56 |顯示全部樓層
5890# farfeifar

小寶上次比我果棵變到好大棵,仲生緊第4條走莖.勁呀~
士多啤啤我唔會再比任何粒肥,我發現每次比都肥傷,二棵死左二棵半死.
我以後只會比液肥或者粒肥開水淋花.
上星期用返液肥,士多啤啤立即靚返有新葉出.
回復

bearbear 發表於 2009-4-15 14:21:59 |顯示全部樓層
5848# 花園仔

d 蕃茄真係大得好快..只要佢開到花就可以了... ...
fae 發表於 2009-4-15 00:28

蕃茄唔使包架,耐心等食啦
回復

mandm2007 發表於 2009-4-15 20:43:24 |顯示全部樓層
5881# mandm2007

====================================

你又唔去大棠bbq咪有種籽分享囉!
衫兄有得賣呀!

...
花園仔 發表於 2009-4-15 00:14

無去呀!! 唔得閒嘛!!
呢排好忙,都好少上來!!
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-15 20:50:05 |顯示全部樓層
我都分享左老師既豆角種子,打算聽日就落種,等過幾日天氣好番d,再落埋莧菜種子先~~~
希望可以種到好似老師果d咁靚靚就好喇
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 20:51:34 |顯示全部樓層
5887# fae
d 蕃茄真係大得好快..只要佢開到花就可以了...只係十日..已經有番咁上吓大個
老師~ 一般大蕃茄由收花到結成大果,大慨要幾耐到呀...我開始見到越黎越多花苞...雖則暫時只係結到三隻果果^^
蕃茄會成為果蠅既點心嗎 因為我都唔知道點樣包住佢
================================

你好!
一般大蕃茄由收花到結成大果要幾耐?
好難講啵, 每隻唔同品種嘅成熟期都唔同,
種植條件及管理方式都會令茄茄成熟期有相當大嘅差異架.
成熟時紅卜卜你咪知囉.
(種籽包大多講整個生長期好少講果品成熟期架 --
一般大概由開花結果到收成約一個半月左右啦!)

蕃茄會成為果蠅既點心嗎?
依家有D轉基因嘅蕃茄係唔怕果蠅針嘅! 但唔係所有丫馬!

所以我仍然會將茄茄笠袋架!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 20:58:46 |顯示全部樓層

5894# bearbear
蕃茄唔使包架,耐心等食啦
=======================

希望承你貴言啦!

去年夏天:
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 21:07:11 |顯示全部樓層
5890# farfeifar
小寶, 我都係呀, 你送我o既咩甘士多啤梨
到而家都係得3塊葉咋, 唔生唔屎咁...
=============================

留心吓嗰隻士多啤梨適唔適合本地生長啦!

我呢隻就肯定得嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-15 21:11:56 |顯示全部樓層
5895# mandm2007
無去呀!! 唔得閒嘛!!
呢排好忙,都好少上來!!
===============

等你得閒種咪寄D俾你囉!
回復