乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210562 19822
muitau 發表於 2009-4-14 14:26:12 |顯示全部樓層
5832# 花園仔
" 仲有你有種<香艾草>嗎?
<香艾草>好似薄荷咁用黎炒蛋幾好架! 有舒緩經痛效果喎!"

老師,
香艾草的英文是什麼呢?我查不到. 又,種子可以在那裡買呢?
唔該!
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-14 15:57:22 |顯示全部樓層
老師,仙人掌類一d都唔易啊!雖粗生,但忌水多。城巿人種0野,對淋花係好忍唔住手架!
回復

may.sun 發表於 2009-4-14 17:19:11 |顯示全部樓層
講起蕃茄, 我想講吓點解話蕃茄不宜插種嘅原因.
原因係蕃茄發苗容易, 大得又快, 如想種多D大可將預算擴大種多幾棵.
利用側枝翻插點都冇原装種大咁健康及多果嘅!

開緊花嘅大肉蕃茄 ...
花園仔 發表於 2009-4-12 23:10

老師,再多謝你的心意(seeds) 可惜緣慳一面o即

重有一疑問,老師棵茄茄花又係花瓣有d向上反,有d正常開,有特別原因嗎(我棵也是呢,好奇 )
回復

may.sun 發表於 2009-4-14 17:27:36 |顯示全部樓層
5838# 花園仔
仙人掌細個成日種, 種到係咁生仔, 好樣衰,
所以而家唔玩lu~
老師!我會努力除去花花殺手o既稱號的!
summer第一炮就係老師o既無架豆同莧菜, hehe
(今晚下種!) ...
farfeifar 發表於 2009-4-14 13:32

3菲.5驚啵,c左又種過lor,大把種子喎
回復

farfeifar 發表於 2009-4-14 17:32:35 |顯示全部樓層
5844# may.sun
請留意句子:
"我會努力除去花花殺手o既稱號的!"
p.s.其實講比你聽架!hehe
回復

may.sun 發表於 2009-4-14 17:35:29 |顯示全部樓層
5844# may.sun
請留意句子:
"我會努力除去花花殺手o既稱號的!"
p.s.其實講比你聽架!hehe
farfeifar 發表於 2009-4-14 17:32

你一定得o既
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 18:14:18 |顯示全部樓層
5841# muitau
老師,
香艾草的英文是什麼呢?我查不到. 又,種子可以在那裡買呢?
唔該!
=================================

艾葉  (好聽D咪叫香艾草啫)
別名:  大艾葉、杜艾葉、萎蒿、 冰台、醫草、黃草艾蒿
為菊科植物艾Artemisia argyi Levl.et Vant.嘅葉.
英文名: Argy Wormwood Leaf

應該唔難買你查吓啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 18:24:03 |顯示全部樓層

5843# may.sun
重有一疑問,老師棵茄茄花又係花瓣有d向上反,有d正常開,有特別原因嗎(我棵也是呢,好奇 )
==================================
你好!
向上反咪好囉, 反完上再包翻落黎就包住粒茄茄仔啦!

你睇正常嗰D先至眼冤呀!

反完上再包翻落黎就包住粒茄茄仔啦

反完上再包翻落黎就包住粒茄茄仔啦
回復

小寶 發表於 2009-4-14 18:41:00 |顯示全部樓層
我師的番茄仔真係好健康, 我果兩棵三兄買的紅孩兒番茄仔前幾日落完雨後D葉全部垂低哂呀~CUT左咯~
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-14 18:49:05 |顯示全部樓層

係啊!d葉仲好密啊!

小寶,我星期五務必入去你度…因為,要買埋依天得!有白粉啊!
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 19:06:12 |顯示全部樓層
5849# 小寶
我師的番茄仔真係好健康, 我果兩棵三兄買的紅孩兒番茄仔前幾日落完雨後D葉全部垂低哂呀~CUT左咯~
============================
小寳好!
我而家種蕃茄好似上咗引咁, 培緊苗嘅有两種都係細茄黎架,
圓形及橢圓形都係成串嘅.

又睇吓<高大帥>嘅貢獻啦!
日日有得食, 棵樹仲掛住百幾粒架!

今朝摘架

今朝摘架
回復

小寶 發表於 2009-4-14 19:27:53 |顯示全部樓層
係啊!d葉仲好密啊!

小寶,我星期五務必入去你度…因為,要買埋依天得!有白粉啊!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(66).gif
alilovebyj 發表於 2009-4-14 06:49 PM

同意呀! 好密, 不過有一棵d葉突然細左, 好似有病...
點解, 點解小寶d植物成日生病, 係咪因為泥土的問題??
回復

小寶 發表於 2009-4-14 19:28:21 |顯示全部樓層
5849# 小寶
============================
小寳好!
我而家種蕃茄好似上咗引咁, 培緊苗嘅有两種都係細茄黎架,
圓形 ...
花園仔 發表於 2009-4-14 07:06 PM

所以真係唔可以睇外表~
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-14 19:42:15 |顯示全部樓層
老師有種黑茄嗎? (瘀瘀黑黑咁) 農友話好好味架!
回復

farfeifar 發表於 2009-4-14 20:12:18 |顯示全部樓層
老師, 我都有d似樣d o既收成喇!
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 21:00:51 |顯示全部樓層
5849# 小寶
=======================================

蕃茄D葉太大都會垂低曬架, 最緊要D葉唔好軟荏荏或黃岑岑呀!

咁樣唔怕格!

咁樣唔怕格!
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 21:05:03 |顯示全部樓層
5855# farfeifar
老師, 我都有d似樣d o既收成喇!
====================

恭喜你囉!

高大帥嘅同類種咗冇耐之馬, 哈又長果果洛!
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-14 21:07:55 |顯示全部樓層
老師...

本來好地地既盆栽蕃茄
無啦啦d葉"dup"晒..
唔知咩事呢..?

回復

花園仔 發表於 2009-4-14 21:20:03 |顯示全部樓層
5852# 小寶
同意呀! 好密, 不過有一棵d葉突然細左, 好似有病...
點解, 點解小寶d植物成日生病, 係咪因為泥土的問題??
================================

唔係剩係小寳D植物成日生病架, 其實大多都係咁架罅!
泥土都有關架, 呢棑泥土出現咗好多千足蟲物體, 咬爛曬D根, 棵植物咪 C 囉!

今朝整咗煲杰嘢俾佢地嘆吓!

煲杰嘢係用勁辣指天椒及攻暈人嘅蒜頭做嘅!
杜佢唔 C 都整到佢地陀陀令呀!

回復

小寶 發表於 2009-4-14 21:22:16 |顯示全部樓層
嘩,小寶見到都流眼水呀~;p
回復