乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210553 19822
花園仔 發表於 2009-4-13 21:55:59 |顯示全部樓層
5817# 軒軒
老師,唔記得喱樣係乜東東?
=================
又係似曾相識, 又係唔記得呀!
回復

軒軒 發表於 2009-4-13 21:59:34 |顯示全部樓層
唔緊要,慢慢就會記得架啦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-13 22:01:04 |顯示全部樓層
呢棑種莧菜好呀!

尖葉莧菜

尖葉莧菜

尖葉莧菜

尖葉莧菜
回復

花園仔 發表於 2009-4-13 22:03:09 |顯示全部樓層
金色馬齒莧都食咗好多嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-4-13 22:10:13 |顯示全部樓層
茄子及旁邊嘅各種沙律生菜
回復

花園仔 發表於 2009-4-13 22:12:52 |顯示全部樓層
沙律生菜可以種呀! 快D落種籽啦!
回復

mono 發表於 2009-4-13 22:16:58 |顯示全部樓層
老師!我啲芝麻菜向田好多蟲蛀,睇怕都.........。
艷姐佢話種過芝麻菜,但好苦!何解?是制水關係?add3icon
回復

花園仔 發表於 2009-4-13 22:26:28 |顯示全部樓層
5827# mono
老師!我啲芝麻菜向田好多蟲蛀,睇怕都.........。
艷姐佢話種過芝麻菜,但好苦!何解?是制水關係?
==============================

你嘅芝麻菜好多狗蚤仔啵! 十字花科都係咁惹蟲蟲架!

芝麻菜常體沙律中食得到嘅, 味小澀(微甘苦)帶芝麻香味.-- 同火箭菜差唔多!
回復

mono 發表於 2009-4-13 22:34:28 |顯示全部樓層
哦!明白。
老師我又想問。我落咗厚肉甜椒成個星期都未出芽,是否巳.....拉....柴。
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 11:15:45 |顯示全部樓層
哦!明白。
老師我又想問。我落咗厚肉甜椒成個星期都未出芽,是否巳.....拉....柴。
mono 發表於 2009-4-13 22:34

我又代下老師答先 .....
我發親D椒類 ( 辣椒 / 燈籠椒 / 小甜椒) 通常都會10-14日左右至會有野睇架 , 你比多少少時間佢喇 ~~~
比起蕃茄 / 香草類 , 佢叫做發芽發得比較耐架~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 11:19:43 |顯示全部樓層
老師早 ~~~~ 積媽尋日分享到老師0既台東糯米粟 同 黑粟0既種子喇 ~ 多謝哂 ~
如果而家下種仲趕得及嘛 ?
白骨通菜我都下左種喇 ~~~ 上一年我係執阿媽摘出黎0既通菜腳去種, 都可以成功插種 /續種到 ~ 今年我學識點樣攪D泥同肥 , 一定會好收成過上一年架 ~
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 11:41:03 |顯示全部樓層

5831# JicJicmom

老師早 ~~~~ 積媽尋日分享到老師0既台東糯米粟 同 黑粟0既種子喇 ~ 多謝哂 ~
白骨通菜我都下左種喇 ~~~ 上一年我係執阿媽摘出黎0既通菜腳去種, 都可以成功插種 /續種到 ~ 今年我學識點樣攪D泥同肥 , 一定會好收成過上一年架 ~
====================================

積積媽好!
多謝代答mill嘅提問, 種籽呢樣嘢靚D劣D新D舊D嘅出芽時間快慢都相差好遠架!

粟米可以種! 怕打風啫!

白骨通菜係水蕹要水多D架, 青骨通菜係旱蕹比較易種!
白骨通菜(脆脆)好食過青骨通菜(韌少少)嘅, 所以咪多人種囉!

仲有你有種<香艾草>嗎?
<香艾草>好似薄荷咁用黎炒蛋幾好架! 有舒緩經痛效果喎!

<香艾草>與<通菜>
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 12:04:53 |顯示全部樓層
好野 ~~ 咁D粟米我喇喇林下種喇 ~~~ 早2日比衰仔寶咬左去0既粟米葉又長番出來 , 好彩者~
老師想問一下 , 粟米0既根系深唔深呢 ? 我要種盤 , 10號盤可以嘛 ? 我種野另一敗筆就係用唔0岩盤 ..... D根成日出哂盤底 ..... 有時出哂花 / 果, 都唔知轉唔轉盤好...
白骨通好似好好味咁呀 ~~~ 咁我上年種0既係青蕹黎喇 ~~~ 上年又熱又焗0既天都死唔去 .......
咦~~ 香艾草我未聽過呀 ~~  可以食得0既又幾好呀 ~~ 佢係唔係多年生 ?
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 12:05:55 |顯示全部樓層
今朝撿查琴日早上<人工授粉>嘅青瓜仔 -- 成功嗱!

點解要人工授粉? --
唔係個個都似卡路叔叔咁好彩架!
費事倚賴蜂蜂又睇唔到效果呈現, 為咗避免長時間曝露引至果蠅搞破壞....

採用方法:
將公花摘下, 搣咗花瓣留翻花柱,
用公花嘅花柱揩擦剛開花乸花嘅花芯.
搞掂咪用防蟲網袋小心笠住乸花瓜瓜仔囉!
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 12:15:57 |顯示全部樓層
5833# JicJicmom
好野 ~~ 咁D粟米我喇喇林下種喇 ~~~ 早2日比衰仔寶咬左去0既粟米葉又長番出來 , 好彩者~
老師想問一下 , 粟米0既根系深唔深呢 ? 我要種盤 , 10號盤可以嘛 ? 我種野另一敗筆就係用唔0岩盤 ..... D根成日出哂盤底 ..... 有時出哂花 / 果, 都唔知轉唔轉盤好...
白骨通好似好好味咁呀 ~~~ 咁我上年種0既係青蕹黎喇 ~~~ 上年又熱又焗0既天都死唔去 .......
咦~~ 香艾草我未聽過呀 ~~  可以食得0既又幾好呀 ~~ 佢係唔係多年生 ?
===========================================

10號盤種1棵囉! 粟米深根架, 又好食肥嘅!

<香艾草> 體香草嗰邊都有個帖格,
好似薄荷咁種少少就生到四圍都係囉!
回復

farfeifar 發表於 2009-4-14 12:33:39 |顯示全部樓層
5833# JicJicmom
老師想問一下 , 粟米0既根系深唔深呢 ? 我要種盤 , 10號盤可以嘛 ? 我種野另一敗筆就係用唔0岩盤 ..... D ...
花園仔 發表於 2009-4-14 12:15

香艾草我都仲過, d苗又係好似條毛咁...毛毛下就死, 種極都唔大
回復

nuage 發表於 2009-4-14 12:41:28 |顯示全部樓層
5831# JicJicmom

白骨通菜我都下左種喇 ~~~ 上一年我係執阿媽摘出黎0既通菜腳去種, 都可以成功插種 /續種 ...
花園仔 發表於 2009-4-14 11:41

老師請問我有香艾草種子﹗依家可以種嗎?
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 12:43:49 |顯示全部樓層
5836# farfeifar
香艾草我都仲過, d苗又係好似條毛咁...毛毛下就死, 種極都唔大
=====================================
真係老虎都俾你玩死呀!

仙人掌類我睇你玩唔死罅卦!
回復

花園仔 發表於 2009-4-14 12:47:40 |顯示全部樓層
5837# nuage

老師請問我有香艾草種子﹗依家可以種嗎?
=======================

得! 粗嘢黎啫! -- 不過幾有益架!
回復

farfeifar 發表於 2009-4-14 13:32:33 |顯示全部樓層
5838# 花園仔
仙人掌細個成日種, 種到係咁生仔, 好樣衰,
所以而家唔玩lu~
老師!我會努力除去花花殺手o既稱號的!
summer第一炮就係老師o既無架豆同莧菜, hehe
(今晚下種!)
回復