乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210421 19822
isislau 發表於 2009-3-19 14:00:40 |顯示全部樓層
[quote]1.) alilovebyj (老師,不好意思,阻住你添!)
2.) ammonch (我都想試下, thx)
3.)farfeifar (謝謝~~)
4.) Sandylam (THANK YOU)
5.) Muitau (唔好意思 + 多謝)
6.) Eva (十萬個多謝你呀=3=)
7.) Agnes (thx, 仲有嗎?)
8.)may.sun(thanks)
9.) sifenamok (thx, 仲有嗎?)
10) isislau (many many tks!)
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-19 14:49:32 |顯示全部樓層
5143# 花園仔
花園仔老師,
點解石斛又向上, 又向下生既?
係咪生到咁上下就倒轉佢黎掛?
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-19 17:05:17 |顯示全部樓層
老師,你的南瓜是要爬架的嗎?還有,香港這麼熱,日本海棠能過夏天嗎?前年的新年我買了一盆,但過了春天,佢就熱死咗啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 17:37:16 |顯示全部樓層
5162# kwanyeehui
花園仔老師,
點解石斛又向上, 又向下生既?
係咪生到咁上下就倒轉佢黎掛?
========================

鈞哥好!
先向下掛新出嗰D梗係努力向上喇!
向下嗰D老身咪先開花囉!
回復

bearbear 發表於 2009-3-19 17:42:03 |顯示全部樓層
盆種嘅茄子又出咗两塊葉仔嘞!
花園仔 發表於 2009-3-19 00:16

老師好! 請問您個盆有幾大?
我都有用盤種茄子,不過都唔知種唔種得大
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 17:49:11 |顯示全部樓層

5163# alilovebyj
老師,你的南瓜是要爬架的嗎?還有,香港這麼熱,日本海棠能過夏天嗎?前年的新年我買了一盆,但過了春天,佢就熱死咗啦!
================================================

alison好!
都係寄俾你嗰D南瓜啫, 我準備整兩棵爬以前嘅葡萄架, 其他躝地囉!
躝地梗係好過爬架啦, 不過爬架靚丫馬 -- 一個二個揼揼吓....

日本海棠到天熱好似死咁啫, 唔會真係死格, 到春天又盛放洛!

躝地嘅長條南瓜

躝地嘅長條南瓜

躝地嘅長條南瓜

躝地嘅長條南瓜
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 17:58:35 |顯示全部樓層
5158# 小寶
老師好!

Monse俾左紫茉莉種子我, 想請教下種佢有咩野需要注意的地方, 另外可否盆種呢? 謝謝!
====================================

小寶好!
好易種! 唔使點理, 夠水夠肥夠陽光就OK!
點種都得! -- 盆種, 想要鼠鼠多D大D咪個盆大D囉!

紫茉莉與蕃茄仔

紫茉莉與蕃茄仔
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 18:09:58 |顯示全部樓層
5165# bearbear
老師好! 請問您個盆有幾大?
我都有用盤種茄子,不過都唔知種唔種得大

=============================

你好! 個盆係吉吉十蚊店嘅大號盆12吋口直徑9吋高(而家賣廿蚊)
點解種唔到唧! 實得架!

你睇種咗年幾, 個樣咁肉酸仲不停出緊瓜爪呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 18:22:32 |顯示全部樓層
5159# soy
看罷又愛上了嘉多利亞蘭...怎樣? 哈~
唉...我的海豚始終不肯開花,老師請賜教!
老師請問你鄉下是否番禺?  因我回鄉聽好多人都說:"........磨?"
=======================================

怎樣? 哈~
點唧!

老師請問你鄉下是否番禺?  因我回鄉聽好多人都說:"........磨?"
唔知你講乜?

唉...我的海豚始終不肯開花,老師請賜教!
俾D鉀肥佢嘆吓啦!  

當我唔滿意盆嘢俾咁少花我睇時 .....

郁吓手囉, 一陣就OK嘞!

鬆吓表土

鬆吓表土

填少少泥

填少少泥

落DD肥

落DD肥

修剪老枝

修剪老枝
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 18:25:43 |顯示全部樓層
5160# fae
哎呀~唔醒起...總知初初就種苦瓜啦...夏天岩晒呀...
老師,苦瓜大慨要幾耐先結到瓜瓜嫁?
=============================

好快啫, 两個月多D啦!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-19 19:23:27 |顯示全部樓層
冇乜理佢嘅好艷啵!
花園仔 發表於 2009-3-18 23:24

花園仔老師盆日本海棠係咪駁枝架?
上下唔同色既.
花開得好靚!
開完花要剪到咁矮?
等佢休養生息, 唔駛浪費營養?
回復

小寶 發表於 2009-3-19 20:11:44 |顯示全部樓層
5158# 小寶
老師好!

Monse俾左紫茉莉種子我, 想請教下種佢有咩野需要注意的地方, 另外可否盆種呢? 謝謝!
====================================

小寶好!
好易種! 唔使點理, 夠水夠肥夠陽光就OK!
點種都得! -- 盆 ...
花園仔 發表於 2009-3-19 05:58 PM

唔該哂老師!
另, 花老師俾小寶的長型南瓜兩粒都未發芽, 會試埋第三粒~
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-19 20:40:02 |顯示全部樓層
另, 花老師俾小寶的長型南瓜兩粒都未發芽, 會試埋第三粒~===> 我都在努力中!
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 20:54:46 |顯示全部樓層
5171# kwanyeehui

花園仔老師盆日本海棠係咪駁枝架?
上下唔同色既.
花開得好靚!
開完花要剪到咁矮?
等佢休養生息, 唔駛浪費營養?

=================================

係駁枝嘅!
唔想咁大棵啫, 遲D會出好多橫丫架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 21:01:09 |顯示全部樓層
5173# alilovebyj
另, 花老師俾小寶的長型南瓜兩粒都未發芽, 會試埋第三粒~===> 我都在努力中!
===============================================

两位好! 如遲D都唔發芽我再寄過D種籽俾你地啦!(另一個南瓜嘅種籽)!
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 21:04:22 |顯示全部樓層
新種嘅沙律生菜兀翻起身囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 21:09:24 |顯示全部樓層
豬乸菜嘅花花
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 21:11:46 |顯示全部樓層
盆中嘅大肉蕃茄
回復

花園仔 發表於 2009-3-19 21:15:10 |顯示全部樓層
將要採收嘅西芹
回復

小寶 發表於 2009-3-19 21:17:42 |顯示全部樓層
5173# alilovebyj
===============================================

两位好! 如遲D都唔發芽我再寄過D種籽俾你地啦!(另一個南瓜嘅種 ...
花園仔 發表於 2009-3-19 09:01 PM

先謝老師~
"古烈治"就快食得喎
回復