乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210411 19822
fae 發表於 2009-3-16 22:14:03 |顯示全部樓層

魚翅瓜有瓜了嗎?!!!!!
不過能唔能捱到六月都好成問題呀
上面個個是瓜嗎...用不用囉膠袋包住佢先?!
回復

fae 發表於 2009-3-16 22:19:10 |顯示全部樓層

呢個是魚翅花嗎?....老師~我今日落左d 粗骨粉..平時落海帶水同洗米水
回復

fae 發表於 2009-3-16 22:21:26 |顯示全部樓層
青瓜既葉咁樣樣...其實係唔係差d 咩養份呢? 我已經落足基肥
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 22:23:28 |顯示全部樓層
5057# yannes

我見老師都種左唔少士多啤梨呢~
係唔係好快有得食了~~!!?士多啤梨是不是多年生的??

==================================

唔係瓦?
食咗好多粒喇! 証明你冇乜睇我嘅帖啵!

呢D咁嘅相時時都有上傳啵!
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 22:29:05 |顯示全部樓層
5061# fae
魚翅瓜有瓜了嗎?!!!!!
不過能唔能捱到六月都好成問題呀
上面個個是瓜嗎...用不用囉膠袋包住佢先?!
==============================

嗰個咪有瓜瓜仔嘅乸花囉!
仲未開花啵, 要授咗粉先至笠得防蟲袋架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 22:37:50 |顯示全部樓層
5062# fae
呢個是魚翅花嗎?....老師~我今日落左d 粗骨粉..平時落海帶水同洗米水
========================================

公花啫! 想花果多又靚咪落D鉀肥囉, 海帶水都含鉀肥格!

落咗<紅牛>嘅甜豆好多豆豆呀!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-16 22:41:39 |顯示全部樓層
甜薰衣草D花猛咁開呢!<==== 是食用的嗎?還是,聞起來帶甜味?
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 22:49:40 |顯示全部樓層
5063# fae
青瓜既葉咁樣樣...其實係唔係差d 咩養份呢? 我已經落足基肥

========================================

棵嘢都咁大囉, 發緊育啵!
追肥喇! 自己决定啦:
<追肥>係跟據你種嘅植物特性要求而作出唔同嘅肥份架:
氮 (花生麩等)-- 枝葉
磷 (骨粉等)-- 根莖
鉀 (岩鉀鹼等)-- 花果
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 22:51:55 |顯示全部樓層
5067# alilovebyj
甜薰衣草D花猛咁開呢!<==== 是食用的嗎?還是,聞起來帶甜味?
=======================================

可食用嘅甜薰衣草!
回復

mandm2007 發表於 2009-3-16 22:58:55 |顯示全部樓層
5033# JicJicmom
另外,我睇書見有一隻病叫 "黑腳病" , 係因為植物本身 / 泥土 / 介質有菌感染所致. 我見以前有D植物黑左腳同時有捲葉情況 ...... 唔知黑腳同捲葉係唔係兩兄弟呢 ......
========================== ...
花園仔 發表於 2009-3-15 23:21

咁黑腳同捲葉有無得醫架? 會唔會傳染到其他植物架? 有病既植物需要隔離?
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 23:01:22 |顯示全部樓層
5053# farfeifar
我仲未成功種到生菜...好慘呢~~~~~
=======================

再接再厲囉!
種生菜有乜咁難啫!
夠肥夠陽光水份控制得好(水少會苦澀, 水多會爛頭)就OK啦!

今晚體有限空間種咗D沙律生菜!
回復

fae 發表於 2009-3-16 23:09:08 |顯示全部樓層
明白晒啦老師,立即照做
呵~原來係公花同母.....等我仲以為已經結成果添
咁呢期我咪要時時去睇住,睇住母花幾時開????!!
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 23:11:11 |顯示全部樓層
5070# mandm2007

咁黑腳同捲葉有無得醫架? 會唔會傳染到其他植物架? 有病既植物需要隔離?
============================================

未到病入膏肓就會有得醫嘅(問衫兄啦), 菌啵 -- 你話嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 23:14:31 |顯示全部樓層
日本海棠開花囉!
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 23:26:51 |顯示全部樓層
睇咗有關 -- 斷魂椒(鬼椒), 覺得好搞笑....

佢話:
當你嘗試到它的辣味之後,你可能再也不會有鬼異這種感覺,
因為它會令你舌頭麻痺,甚至連拉大便也會疼痛的辣椒
有人曾經嘗試過,舌頭碰一下它的種子,辣了足足3小時;
甚至用手觸碰一下它,雙手也會感到熾熱好幾天 (即使用水清洗)

咁做乜要種唧!

我嘅長辣椒有花花囉!
回復

may.sun 發表於 2009-3-16 23:45:20 |顯示全部樓層
老師...
去日做野一星期, d乜生物生都瓜晒...
(因為搵o左個靠唔住的人淋水...佢話因為陰天所以冇咩淋水, 我即刻同佢講咁你陰天個日唔好飲水...)
請問而家仲種唔種得呢?
同埋培苗下唔下基肥好呢?又落d咩好呢?
...
farfeifar 發表於 2009-3-16 18:28

因為搵o左個靠唔住的人淋水--------你honey

因為搵o左個靠唔住的人淋水--------我奶奶(恕我冇禮 )一d爆水o候,一d制水~~
回復

花園仔 發表於 2009-3-16 23:59:59 |顯示全部樓層
晚安!

買咗廿蚊種咗四年幾, 終於....
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-17 00:23:31 |顯示全部樓層
不落俗套的君子!呵呵呵!又幾靚仔喎!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-17 01:59:12 |顯示全部樓層
5076# may.sun
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-17 09:42:01 |顯示全部樓層
5033# JicJicmom
另外,我睇書見有一隻病叫 "黑腳病" , 係因為植物本身 / 泥土 / 介質有菌感染所致. 我見以前有D植物黑左腳同時有捲葉情況 ...... 唔知黑腳同捲葉係唔係兩兄弟呢 ......
========================== ...
花園仔 發表於 2009-3-15 23:21

老師早 !!!!
好一條大頭虫 !!!!!!!!!!
有朋友幫我去衫兄度問 , 衫兄介紹左 "依天得" 去對付捲葉 , 我今晚拎到就會試一下再報告架喇 ~~~
回復