返回列表 發新帖

我的第一片田

作者: vkzone2002 發表于 2008-4-20 19:37:19
5394 24
vkzone2002 發表於 2008-6-14 18:31:53 |顯示全部樓層
基肥要用花生炭和骨粉, 如園圃計劃的田, 約用3磅花生炭和2磅骨粉. 要下係泥下6吋位, 我係即日下種, 也有人等一天至一星期後才下種.
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-17 19:25:17 |顯示全部樓層
連日大雨, 今次的收成了只有.......一條豆!
但田中多了很多黃葉和菌, 又要一一的把他們除去. 還找到一隻大螺呢!
得一條豆都唔知點煮好, 結果來一味豆角炒蛋.

DSC05050a.jpg DSC05055a.jpg DSC05058a.jpg DSC05057a.jpg

豆角炒蛋(攪成蛋漿)
雞蛋2隻
豆角一條(切粒)
油少許
鹽少許

先把鑊燒熱, 加入油再下豆角略炒, 再加入成蛋漿和鹽炒熟即可.

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2008-6-17 19:29:49 |顯示全部樓層
就算得一條豆都好好味
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-30 00:47:47 |顯示全部樓層

謀殺案呀!

近日的"風神" 8號連同黑雨紅雨加天天下雨, 我的青豆慘變黃豆, 仲謀殺了我的南瓜.
哎 ~ 雨呀雨呀, 你為何要帶走我的南瓜呢? 今次小產了~ 嗚 ~

複製 -DSC05262A.JPG 複製 -DSC05257.JPG

回復

vkzone2002 發表於 2008-7-22 01:17:05 |顯示全部樓層
餘下的日子不多, 已經沒有可能再下種子了, 現在我的田只餘下豆角和少少莧菜通菜, 番薯. 不過我見其他人的田都差不多, 有的好彩瓜兒沒有死到, 還再開花, 可是.........相信等不及結果就要還田了.

南瓜乾屍

南瓜乾屍
南瓜乾屍
DSC05890.jpg 虫虫的大餐

回復