我的第一片田

作者: vkzone2002 發表于 2008-4-20 19:37:19
5395 24
自4月12日開始, 這片田就落在我手中4個月了, 看看他會點吧~
那天我們下了莧菜, 甘筍的種子. 蕃茄(成株買回來種的)

評分

查看全部評分

vkzone2002 發表於 2008-4-21 00:33:53 |顯示全部樓層
4月13日, 我們用白膠匙記下已下的種子, 還下了通菜, 南瓜, 節瓜, 豆角, 薯仔等, 就在等等等佢出芽!
到了4月19日, 嘩黑雨來了....... 我們在家中很擔心呢!
今天4月20日, 我們帶備園藝用的木炭加入泥中, 也帶了蘆薈BB來, 希望他快高長大啦, 也拾了很多大風過後折了下來的樹枝......用來......造這個.
出了芽的有:

豆角

豆角

南瓜

南瓜

莧菜

莧菜

通菜

通菜

蘆薈BB

蘆薈BB

可是泥中還出現很多小生物...... 有點嘔心呢!

回復

everydayfan 發表於 2008-4-21 13:34:56 |顯示全部樓層
咁睇落好好似答左件藝術品出黎
回復

貓貓 發表於 2008-4-24 17:14:06 |顯示全部樓層
我剛剛先落了豆角的種子,我主觀覺得豆角唔係應該搭個高棚嗎?豆角咁長,大左咪會點到地爛掉?如果矮欄都得,咁又幫我解決左唔少問題喎。
回復

小暈 發表於 2008-4-25 00:26:23 |顯示全部樓層
我下個月先收田  未種過 而家都唔知有d咩要準備  又唔知想種d咩 ^_^"
回復

igscip 發表於 2008-4-26 09:33:38 |顯示全部樓層
原帖由 小暈 於 2008-4-25 00:26 發表
我下個月先收田  未種過 而家都唔知有d咩要準備  又唔知想種d咩 ^_^"

我都係下個月先收到田, 你喺邊區呀?  我打算種莧菜, 通菜, 南瓜, d南瓜種子發左芽成個星期有多啦, 有幾棵已經出左四塊葉, 其實應該要種落田, 奈何我重未有得種, 我諗住換個大dd既盆種頂住先, 不過都唔知掂唔掂架..

回復

vkzone2002 發表於 2008-4-26 15:00:54 |顯示全部樓層
導師說小苗轉到田, 記得泥土一定要壓得好實好實, 這樣子才會易融合埋一齊, 無咁易死呀! 記得呀!
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-27 16:58:20 |顯示全部樓層
今天我們去噴苦練油防虫和加了一些咖啡渣防蝸牛.
但種子發芽似麻麻, 下星期可能要從新再下過種呢!
DSC03651a.jpg DSC03645a.jpg DSC03649a.jpg
回復

阿四 發表於 2008-4-27 19:12:42 |顯示全部樓層
外賣膠羹可以咁用,你好環保啊!
回復

vkzone2002 發表於 2008-5-5 23:00:55 |顯示全部樓層
一星期後, 生長得最快的是薯仔. 雖然上星期噴了苦鍊油, 但泥中仍有很多小生物 ~~~~~
外賣膠羹的確好好用, 又唔洗錢, 又環保, 可以寫字位置都唔算少, 一流!
DSC03810a.jpg DSC03809a.jpg DSC03801a.jpg DSC03808a.jpg DSC03798a.jpg DSC03807a.jpg DSC03806a.jpg
回復

kitty 發表於 2008-5-5 23:45:17 |顯示全部樓層
你的植物還是小了一點, 照理不用太早落苦鍊油,

真是這樣多虫 ?
回復

vkzone2002 發表於 2008-5-5 23:55:51 |顯示全部樓層
對啊, 看到很多東西行來行去, 好熱鬧! 佢地仲行得鬼死咁開心咁起勁咁落力呀!
好以傳火炬咁, 一隻一隻咁你又行我又行, 又爬高天爬低.

回復

vkzone2002 發表於 2008-5-26 00:40:44 |顯示全部樓層

嘩........好大好亂呀!

沒有去打理2星期, 今天我們一到, 嘩........好大好亂呀!
薯仔生到好高, 那南瓜大的我也沒想過. 就連用來種莧菜和生菜的地盤都俾佢霸埋. 那節瓜很可憐, 因為薯仔和南瓜把陽光蓋住了, 種子外殼還黏在小芽上呢!
不過通菜,莧菜和生菜也可收了, 也沒想過今天竟然要收割, 我們大約有1.5-2斤收成啦. 回到婆婆家, 一大碟金銀蛋雜菜, 好味, 不過老了一些. 因為收割的有些是高齡莧菜 ~ 莧菜婆婆, 莧菜公公啊!

金銀蛋雜菜:
材料:
自己種雜菜(莧菜, 通菜, 生菜)
豬肉$5
咸蛋一只
皮蛋一只
蒜頭少許

調味:
鹽小許
清湯/清水 半杯
油小許
生抽, 糖, 老抽, 粟粉各小許 (豬肉調味用)

作法:
把咸蛋煮熟, 脫殼切粒, 皮蛋也一樣脫殼切粒備用.
把豬肉切片調味備用.
把鑊加入油燒熱, 爆香蒜頭後, 放入豬肉片略炒後 加入已洗淨之雜菜再略炒.
加入清湯/清水, 咸蛋和皮蛋粒, 中火煮約3分鐘, 最後加入鹽調味即可.

不過今天, 我們最主要任務是, 淋從台灣買回來的矽藻素, 佢的好處是:
一份來至神奇的化石∼無毒性、零污染是害蟲的剋星,100%純矽藻化石製成,含高成分二氧化矽(矽結晶體低於0.5%)。
除蟲原理:
矽藻素在高倍數的顯微鏡下,可以看到它帶有玻璃狀的銳利突刺,當昆蟲與其接觸時,昆蟲的表皮將會被刺穿,而逐漸脫水而死。這是以機械方式殺蟲,而非一般農藥以化學方式殺蟲,所以害蟲不會產生抗藥性。
防治對象:紅蜘蛛、銀葉粉蝨、青蟲、夜盜蟲、薊馬、蛞蝓、介殼蟲、擬尺蠖、果實蠅、潛葉蠅等。
DSC04622a.jpg DSC04600a.jpg DSC04581a.jpg DSC04587a.jpg DSC04597a.jpg DSC04590a.jpg DSC04602a.jpg DSC04593a.jpg

回復

maymay靚 發表於 2008-5-26 00:50:07 |顯示全部樓層
請指教: 我種的莧菜 生長得好慢..... 上星期己出芽了至今都係同一個模樣,無乜大過..... 點解呢?????
回復

vkzone2002 發表於 2008-5-26 01:13:17 |顯示全部樓層
我都無乜點理佢呀! 會唔會唔夠光, 唔夠基肥呀?
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-3 23:22:15 |顯示全部樓層
這個夏天實在多雨, 時常下雨, 很悶啊!
上星期日去探望"田田", "田田"今次只長出了2條豆豆. 而南瓜的大葉片有虫蛋, 我們還找到毛毛虫啊! 我們的田很很........亂啊!
回復

小寶 發表於 2008-6-4 00:37:51 |顯示全部樓層
証明生機蓬勃呀
回復

sandy 發表於 2008-6-4 20:13:16 |顯示全部樓層
wa. d莧菜好巨型. 同我地係盆種下玩下果d. 簡直係冇得比. 種得好靚丫. 好新鮮.
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-14 01:57:34 |顯示全部樓層
但係莧菜太大啦, 好老呀!
宜家日日都下大雨, 黃紅黑都出齊, 我片田都係生不逄時!
回復

carmen 發表於 2008-6-14 02:06:24 |顯示全部樓層
基肥要係栽前幾耐落呢? 要落d乜野??
我星期日收田啦~
希望早d知道有咩要做! thx~
回復

12下一頁