積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38540 351
farfeifar 發表於 2009-4-2 01:25:51 |顯示全部樓層
請問有冇人知紫so可以插生冇?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 09:16:18 |顯示全部樓層
積媽,你好,見到你個香草園甘靚...再望下我自已的迷迭香....只有唉一聲...我依個超新手想問係唔係響花墟買番黎一定要換過d泥? 因為我盆迷迭香重生存 , 但另一盆薄荷就剩番1/3條命....唉 ...
miharuhk 發表於 2009-4-2 00:48

我自己會覺得響花墟買返來0既植物 , 換左泥 = 同佢沖個靚涼, 洗乾淨D污糟野 / 虫虫 . 而且好多時花墟店家用0既泥未必合0個棵植物用架. 好似以前版友仔教我咁 , D泥最緊要係 :  1. 疏水 2. 疏水3. 都係疏水~
回復

lammadick 發表於 2009-4-2 09:41:01 |顯示全部樓層
很美麗的香草園呀
我都要努力咁做番一個在露台先得
我現在只有三種香草...另出芽有一種...及發芽中兩種
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 09:45:54 |顯示全部樓層
咁打風落雨
怕唔怕會吹走哂D o野?
oneonewe 發表於 2009-4-2 01:18

咁梗要做多少少野架喇 ~ 不過我都係預算左打風0既可能性去放花盤 / 花架, 打風時會做少d工夫.
回復

Jennie 發表於 2009-4-2 09:46:51 |顯示全部樓層
積媽,你D格仔架好靚,係咪用户外木做,用咗幾耐?使唔使成日上油?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 09:48:18 |顯示全部樓層
積積媽個香草花園好多香草啊~~~~~~~~~~~ 而且D香草都好健康下
yunaiyi 發表於 2009-4-2 01:24

多謝呀, 我都係學緊野咋, 好多野都係試試下.  
^.^"
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 09:49:29 |顯示全部樓層
請問有冇人知紫so可以插生冇?
farfeifar 發表於 2009-4-2 01:25

我試緊呀 ~~ 未知得唔得 ~~ 我d九層塔同檸檬羅勒都插得生 , 紫羅勒反而麻麻地.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 09:51:40 |顯示全部樓層
很美麗的香草園呀
我都要努力咁做番一個在露台先得
我現在只有三種香草...另出芽有一種...及發芽中兩種
lammadick 發表於 2009-4-2 09:41

多謝讚賞, 我都係學緊野 , 大家一齊努力喇 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 09:57:15 |顯示全部樓層
積媽,你D格仔架好靚,係咪用户外木做,用咗幾耐?使唔使成日上油?
Jennie 發表於 2009-4-2 09:46

我d格仔架其實係乜都唔識時 , 響香港買 , 好貴 ......
後來響淘寶度都買過一d黎試, 暫時覺得2樣都係無乜分別.
我用呢隻叫炭化杉木 , 無防腐木咁好, 而且有d位係木眼位, 易裂開 + 無咁易鑽到窿. 因為係我第一隻做0既花棚 , 所以當日無斥巨資買防腐木囉 ........ 如果有一日呢套架爛左 , 我會轉用防腐木架 ~~~
至於防腐油我都無用, 因為賣油0既店家話炭化木唔適合上防腐油.
回復

Jennie 發表於 2009-4-2 10:00:15 |顯示全部樓層
我諗我都係要斥巨資喇,唔係玩兩年就要換,到時我而家種D苗先大!add14icon
回復

oneonewe 發表於 2009-4-2 10:01:44 |顯示全部樓層
咁梗要做多少少野架喇 ~ 不過我都係預算左打風0既可能性去放花盤 / 花架, 打風時會做少d工夫.
JicJicmom 發表於 2009-4-2 09:45

咁可唔可以過2招俾我呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 10:27:04 |顯示全部樓層
咁可唔可以過2招俾我呀
oneonewe 發表於 2009-4-2 10:01

都係防風網呀0個d ~~
其實到左風季 , 香草呢d都唔會點郁 ,因為花棚入面 ( 薄荷閣) 唔使郁 ,
響外面花架0既另一d香草 , 花架下面 / 後面 已經用左包膠 wire  索實左 , 打風時響外面圍上防風網就 ok .
響另一邊0既花盤 ( 玫瑰 / 其他花大約 20 盤 ) , 會全部放到冷氣機下面個防空洞度 .
石駁上面放0既酢醬草 , 五六月都收工喇 ~ 另外d風雨蘭呢d , 都係圍防風網.
至於而家仲種緊0既生菜 , 下個月都收工喇 ~ 蕃茄呢d會搬入去另一邊花棚放置 , 青瓜長盤會放響花棚前面擋風 , 再圍上防風網 .
回復

cobie 發表於 2009-4-2 10:40:20 |顯示全部樓層
31# JicJicmom

積媽早晨.上星期家中主人特然叫我買棵狊草(煲綠豆沙用).你有支條可給我嗎?還有金錢簿荷,有支條方便可分享給我嗎?唔該哂.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 10:57:24 |顯示全部樓層
31# JicJicmom

積媽早晨.上星期家中主人特然叫我買棵狊草(煲綠豆沙用).你有支條可給我嗎?還有金錢簿荷,有支條方便可分享給我嗎?唔該哂.
cobie 發表於 2009-4-2 10:40

梗係有喇 ~~~~~
2 樣我都有小苗喎 ~~~~ 快好多架 ~~~
回復

cobie 發表於 2009-4-2 11:01:17 |顯示全部樓層
積媽,多謝你再次幫忙.
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 11:02:23 |顯示全部樓層
積媽,多謝你再次幫忙.
cobie 發表於 2009-4-2 11:01

咪客氣喇你 ~~~ 你幾時想拎小苗呀 ?
回復

oneonewe 發表於 2009-4-2 11:02:56 |顯示全部樓層
梗係有喇 ~~~~~
2 樣我都有小苗喎 ~~~~ 快好多架 ~~~
JicJicmom 發表於 2009-4-2 10:57

臭草
回復

oneonewe 發表於 2009-4-2 11:03:33 |顯示全部樓層
都係防風網呀0個d ~~
其實到左風季 , 香草呢d都唔會點郁 ,因為花棚入面 ( 薄荷閣) 唔使郁 ,
響外面花架0既另一d香草 , 花架下面 / 後面 已經用左包膠 wire  索實左 , 打風時響外面圍上防風網就 ok .
響另一邊0既 ...
JicJicmom 發表於 2009-4-2 10:27

防風網?
好大風都得o架?
邊度有得賣呀?
回復

miharuhk 發表於 2009-4-2 11:07:04 |顯示全部樓層
積媽~唔好意思..再煩下你...甘d泥應該用邊種同比例應該幾多??麻煩晒你~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-2 11:11:03 |顯示全部樓層
防風網?
好大風都得o架?
邊度有得賣呀?
oneonewe 發表於 2009-4-2 11:03

我d防風網響花墟雅x買 , 唔記得幾多$$ 喇 ....唔係貴囉~ 我係上年隻鸚鵡黎時臨急臨忙去買 .
因為我大部份d花架都係拍住牆放 + 索死左響網架 / 地板上面, 所以圍上防風網就 ok 喇 ~~  但個別輕身 / 當風位0既花盤 , 就一定要拎走 ~~
回復