乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209560 19848
花園仔 發表於 2010-7-29 21:34:51 |顯示全部樓層
剛剛跟帖講咗木瓜嘅嘢, 其實UP過架嘞....

木瓜乸 -- 單乸花 ------- 可以結果
木瓜乸 -- 異花同株(每組花有幾朵公花一朵乸花) ----- 可以結果

木瓜公 -- 每組花都係幾朵公花-- 唔會結果(聽講話可以變性生仔)

回復

小寶 發表於 2010-7-29 22:42:39 |顯示全部樓層

回復 12544# 花園仔

木瓜乸 -- 異花同株(每組花有幾朵公花一朵乸花) ----- 可以結果
====================
老師好!

合掌瓜種子已經收到!謝謝!!!

我隔鄰的木瓜花就係咁, 係矮生品種, 伯伯以為佢變左種, 所以又叫我幫佢打D釘落去樹幹度
回復

花園仔 發表於 2010-7-29 23:06:51 |顯示全部樓層
回復 12545# 小寶

小寶好!

打口釘都好嘅, 我有朋友都係噉而家棵嘢結滿瓜瓜啵! 嘻嘻!
回復

小寶 發表於 2010-7-29 23:16:59 |顯示全部樓層
回復 12546# 花園仔

可能係因為你朋友勤力施肥呢~
回復

giveupaguy 發表於 2010-7-30 08:21:19 |顯示全部樓層
回復 12534# 花園仔

謝謝老師.今次好明白. 唔會再手多多...
回復

muitau 發表於 2010-7-30 10:26:07 |顯示全部樓層
回復 12545# 小寶
我隔鄰的木瓜花就係咁, 係矮生品種, 伯伯以為佢變左種, 所以又叫我幫佢打D釘落去樹幹度
======================================

回復 12546# 花園仔
小寶好!
打口釘都好嘅, 我有朋友都係噉而家棵嘢結滿瓜瓜啵! 嘻嘻!  ...
=======================================

早呀老師,早呀咁多位,
原來阿媽同我講既野係真架,我仲成日懷疑佢添
回復

花園仔 發表於 2010-7-30 20:44:58 |顯示全部樓層
小寶, giveupaguy, 妹頭及大家好!

割咗盤韮菜, 我係噉樣處理嘅:

2010-07-29-4.jpg 2010-07-29-5.jpg 2010-07-29-6.jpg 2010-07-29-6K.jpg 2010-07-29-7.jpg 2010-07-29-7K.jpg 2010-07-29-8.jpg 2010-07-29-8K.jpg
回復

臭皮皮 發表於 2010-7-30 20:50:59 |顯示全部樓層
回復 12550# 花園仔
老師,你尾3張相嗰啲粒粒係咩肥嚟架?
回復

花園仔 發表於 2010-7-30 20:56:37 |顯示全部樓層

回復 12551# 臭皮皮
老師,你尾3張相嗰啲粒粒係咩肥嚟架?
==========================
臭皮皮好!

係荷蘭嘅<雞屎肥>呀!

===========================

我都係用緊呢隻呀,係咪唔好落咁多架?
啲節瓜唔知係咪落得多過頭,而家啲葉黃晒呀,有冇辦法補救呀?

===========================

梗係要按實際情況施放啦, 薄肥多施唔會錯!
節瓜黃葉原因好多, 黃曬咪剪咗佢啦!
回復

臭皮皮 發表於 2010-7-30 21:04:29 |顯示全部樓層
回復 12552# 花園仔
我都係用緊呢隻呀,係咪唔好落咁多架?
啲節瓜唔知係咪落得多過頭,而家啲葉黃晒呀,有冇辦法補救呀?
回復

花園仔 發表於 2010-7-30 21:17:55 |顯示全部樓層
嗱! 今日同<青瓜>摘頂芯(有12對葉洛)
目的係谷下邊嘅橫丫長大, 因為要出花花囉!

2010-07-30-8.jpg 2010-07-30-10.jpg 2010-07-30-9.jpg
回復

小寶 發表於 2010-7-30 23:58:23 |顯示全部樓層
回復 12550# 花園仔
割咗盤韮菜, 我係噉樣處理嘅:
=====================
請問老師最後果張是放沙泥嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-7-31 00:12:23 |顯示全部樓層
回復 12555# 小寶
請問老師最後果張是放沙泥嗎?
==================

小寶好!

係淡水河沙(黃花粗沙)
目的滲入表土層令表面土壤鬆化, 空氣容易進入泥土內,
使帶粘性泥土內膠纏嘅韮菜濃密根鬚冇咁易吽爛!
回復

小寶 發表於 2010-7-31 00:22:07 |顯示全部樓層
回復 12556# 花園仔

係淡水河沙(黃花粗沙)
目的滲入表土層令表面土壤鬆化, 空氣容易進入泥土內,
使帶粘性泥土內膠纏嘅韮菜濃密根鬚冇咁易吽爛!

=========================
可唔可以幫佢換盆呢?因為我宜家用緊果個生到好迫,係咪當球根咁分開佢就可以呢?
回復

花園仔 發表於 2010-7-31 00:34:23 |顯示全部樓層

回復 12557# 小寶

可唔可以幫佢換盆呢?因為我宜家用緊果個生到好迫,係咪當球根咁分開佢就可以呢?
============================================

可以! 當球根咁分開佢就可以, 我帖子度有講架....

迫啲冇問題格, 佢會越生越密, 越剪越粗嘅 -- 夠肥嘅話!

一般換盤或分盤挖出黎細心啲囉, 佢根鬚好長好密嘅,
盡量唔好掹傷主根就得, 始終都要剪短曬再種架嘞!

由灑播到第一次移種

2010-05-27-11.jpg 2010-05-27-12.jpg 2010-05-27-13.jpg 2010-05-27-14.jpg
回復

Donder 發表於 2010-7-31 04:56:38 |顯示全部樓層
回復  Donder
老師,冒昧請問你雛皮瓜開的花有無分公花, 及母花的 ! ?
因我今年用種子試種了西瓜及雛皮瓜, ...
花園仔 發表於 29/7/2010 21:10

謝謝老師, 咁我可放心剪晒D公花去, 希望留力開到一, 兩朵母花啦, 不過, 現在已是好遲了.
回復

muitau 發表於 2010-7-31 11:17:57 |顯示全部樓層
早呀老師同各位,
之前我用心睇都見唔到韭菜盆有粒肥, 以為老師剩係鋪沙 , 照咁睇韭菜都好食肥喎!
回復

花園仔 發表於 2010-7-31 19:34:33 |顯示全部樓層
大家好!

自從上次食埋嗰幾個甜滋滋嘅名種<無花果>後, 棵嘢又開始牙手牙腳嘞!

雖然呢度氣候與原產地有好大落差, 但植株好似都幾適應噉啵!

原想將佢移種體地上嘅, 都係睇多陣穩陣啲嘞!

今日為佢做咗個車仔, 都幾好推架....

手工就差咗啲, 唔好笑呀!

你嗰棵而家點亞?

2010-07-31-3.jpg 2010-07-31-2.jpg 2010-07-31-2K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-7-31 20:12:19 |顯示全部樓層
日日有花開嘅<布袋蓮>

2010-07-21-4.jpg 2010-07-21-2.jpg 2010-07-20-10.jpg 2010-07-20-2.jpg 2010-07-20-2K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-1 14:29:33 |顯示全部樓層
回復 12560# muitau
早呀老師同各位,
之前我用心睇都見唔到韭菜盆有粒肥, 以為老師剩係鋪沙 , 照咁睇韭菜都好食肥喎!
================================================

妹頭及大家好!

韭菜大得好快架好似吹水噉, 所以咪好食肥囉! 薄肥多施就唔會錯!

而且佢係食用頻繁嘅菜菜好快就割食一次, 所以施肥就要細心安棑嘞,

睇住佢爸爸聲噉膨大, 預算割黎整餃子招呼朋友, 噉咪體預期前十日重手啲俾肥囉!

剛剛影嘅嗰盤韭菜, 啲雞屎肥溶緊囉,
完全配合到菜菜嘅膨大期! 幾好吖!

2010-08-01-2.jpg 2010-08-01-3.jpg 2010-08-01-3K.jpg
回復