乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209616 19848
Ivana 發表於 2010-6-7 08:45:25 |顯示全部樓層
回復 12177# 花園仔

可以講下個酸甜辣椒醋點做法嗎?這種辣椒辣度如何?thx
回復

Nancy 發表於 2010-6-7 09:15:33 |顯示全部樓層
Nancy及大家晚上好!
種茄子而家落種籽仲可以架!
用盤種嘅茄子而家情況:
=========================

盤種蕃茄如果淋咗幾日雨又遇上猛烈陽光時,
我會將佢放體曬唔到嘅地方一日先放回原地嘅

唔該晒,老師我又算問,你用幾多號盆去d茄子呀??
唉……我d蕃茄就係你之前講既原理,而一棵一棵咁離我而去…..
回復

kittymama 發表於 2010-6-7 13:18:22 |顯示全部樓層
花老師

你個節瓜真係超靚.....完美無瑕 你嗰d尖椒我都想食呀

今日去咗花墟探路, 睇完一輪, 心中已經有打算, 我見d瓜果既播種期都係 18-25度之間, 即係而家都啱時候, 我見佢d價錢都係 $15兩包, 諗住買4款種吓, 番茄, 茄子, 尖椒, 節瓜, 另加一棵木瓜苗 請問肥田料方面, 我買邊隻會啱晒呢d植物既呢? 因為我初種唔想買咁多野住, 想買一隻頂住先
回復

maggieklliu 發表於 2010-6-7 14:25:34 |顯示全部樓層
花老師  , 點解我有一棵西瓜生極都係女仔(花)   有咩方法可以令佢生D男仔(花) KA?
回復

花果山 發表於 2010-6-7 15:17:50 |顯示全部樓層
花老師  , 點解我有一棵西瓜生極都係女仔(花)   有咩方法可以令佢生D男仔(花) KA? ...
maggieklliu 發表於 2010-6-7 14:25

我都有棵節瓜好多女花(之前都有仔花,不過開晒 )好在另外一棵有仔花,可以借嚟用吓
回復

花園仔 發表於 2010-6-7 16:54:50 |顯示全部樓層
回復 12198# leelee
回復 12189# 花園仔
老師似係番鬼荔枝.你棵羅漢結果啦!
=======================

leelee及大家好!

噢! 係番荔枝(釋迦)黎嘅, 係雀雀作, 掹走咗囉!
我種過好多次啦, 結果都唔理想 -- 果細, 皮厚, 肉少, 唔甜....
唔啱本地種嘅, 同百香果(熱情果)一樣都係冇興趣再種嘅植物!

種木瓜好過, 嘻嘻!  

回復

花園仔 發表於 2010-6-7 17:01:25 |顯示全部樓層
回復 12199# JicJicmom
回復 12196# 花園仔
老師好~~ 今日同小寶傾開計, 上星期又落雨又大太陽, 大家好多植物都中左白粉病 , 大家都係搶救中......
==============================================

積媽好!
係呀! 落幾日雨又出大太陽, 天氣濕熱最易滋生蟲害....

番薯葉好啲囉! 都有蟲幫襯架!

回復

JicJicmom 發表於 2010-6-7 17:07:14 |顯示全部樓層
回復 12207# 花園仔

老師好~~~ 講起蕃薯葉, 鷹爪蕃薯葉真係推介來呀~~~ 葉又滑嘟嘟, 蕃薯又甜思思~~~
上星期我蒸左隻小蕃薯來吃, 紅皮黃心 好香甜!!!! 所以我雖然要暫時休耕, 但呢隻蕃薯葉都要種佢4大盤呀~
回復

花園仔 發表於 2010-6-7 17:22:51 |顯示全部樓層
回復 12201# Ivana
回復 12177# 花園仔

可以講下個酸甜辣椒醋點做法嗎?這種辣椒辣度如何?thx
===================================

你好!
好似整一般酸嘢噉囉, 帖內有格!
辣椒嘅辣度點形容唧, 又唔係專家, 更冇儀器可以俾個數字俾你....
不過大多朋友都話好囉!

至於壇上追求嘅辣我就不敢苟同嘞! 就算俾你種到<宇宙第一辣>又如何,
物種到咗異地再生, 所結果品質還原又剩底幾成吖! 徒負虛名啫!
反而樣子靚靚又特別有觀賞價值仲可以接受呢! 哈哈!
回復

花園仔 發表於 2010-6-7 17:27:43 |顯示全部樓層
回復 12202# Nancy
用盤種嘅茄子而家情況:

唉……我d蕃茄就係你之前講既原理,而一棵一棵咁離我而去…..
=============================================

你好!

我係用吉吉12號盤(以上直徑)種一棵茄子嘅!
回復

Ivana 發表於 2010-6-7 17:48:14 |顯示全部樓層
回復 12209# 花園仔

81X幾頁喎,要搵有D難度,集中一個post就有呢個唔好處,搜索功能完全無作用.........
我都唔係瘋狂追求超級辣既辣椒,只係好奇想知多D呢種辣椒既資料O者~
回復

花園仔 發表於 2010-6-7 17:53:38 |顯示全部樓層
回復 12203# kittymama
花老師
你個節瓜真係超靚.....完美無瑕 你嗰d尖椒我都想食呀

今日去咗花墟探路, 睇完一輪, 心中已經有打算, 我見d瓜果既播種期都係 18-25度之間, 即係而家都啱時候,
我見佢d價錢都係 $15兩包, 諗住買4款種吓, 番茄, 茄子, 尖椒, 節瓜, 另加一棵木瓜苗
請問肥田料方面, 我買邊隻會啱晒呢d植物既呢? 因為我初種唔想買咁多野住, 想買一隻頂住先
====================================================

你好!
而家開始到初秋嘅氣溫係介乎25-33度架罅! 細心啲仲可以嘅!
你諗住用單一肥料(均效肥)可以請教壇上嘅朋友架!
回復

花園仔 發表於 2010-6-7 18:03:25 |顯示全部樓層
回復 12204# maggieklliu
回復 12205# 花果山

花老師  , 點解我有一棵西瓜生極都係女仔(花)   有咩方法可以令佢生D男仔(花) KA?
maggieklliu 發表於 2010-6-7 14:25

我都有棵節瓜好多女花(之前都有仔花,不過開晒 )好在另外一棵有仔花,可以借嚟用吓

=================================================

呢個問題真係唔識點答嘞! 建議種瓜起碼兩棵以上就控制易啲囉!

剛剛:

2010-06-07-18.jpg 2010-06-07-21.jpg 2010-06-07-4.jpg 2010-06-07-19.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-6-7 18:49:11 |顯示全部樓層
體<水生>版有網友問水生植物落肥問題....

一兩個月先放一两粒固態插枝肥, 簡單容易又乾淨!

大家都有目共睹我嘅水栽都得得地格, 嘻嘻!

今日:

2010-06-07-2.jpg 2010-06-07-1.jpg 2010-06-07-13.jpg 2010-06-07-12.jpg

(實物原大)

回復

花園仔 發表於 2010-6-8 00:03:47 |顯示全部樓層
用葉芽繁殖嘅睡蓮又有葉芽生出黎嘞! -- 邊種得咁多亞!

2010-05-31-43.jpg 2010-06-07-8.jpg
回復

小寶 發表於 2010-6-8 00:06:12 |顯示全部樓層
回復 12215# 花園仔

用葉芽繁殖嘅睡蓮又有葉芽生出黎嘞! -- 邊種得咁多亞!
==========================
E個係葉芽..生响葉面咁得意嘅? 之後會係點生長架?
回復

Nancy 發表於 2010-6-8 00:29:46 |顯示全部樓層
老師好~~ 今日同小寶傾開計, 上星期又落雨又大太陽, 大家好多植物都中左白粉病 , 大家都係搶救中......
==============================================

積媽好!
係呀! 落幾日雨又出大太陽, 天氣濕熱最易滋生蟲害....  

番薯葉好啲囉! 都有蟲幫襯架!

d蕃薯葉綠油油,好靚呀!
回復

Nancy 發表於 2010-6-8 00:31:50 |顯示全部樓層
用盤種嘅茄子而家情況:

=============================================

你好!

我係用吉吉12號盤(以上直徑)種一棵茄子嘅!

老師好!今日啱啱買左兩個....下一步係買種子!!
回復

花園仔 發表於 2010-6-8 00:39:03 |顯示全部樓層
回復 12216# 小寶
E個係葉芽..生响葉面咁得意嘅? 之後會係點生長架?
=================================

嗱! 你當塊葉係長咗芽胞嘅含掌瓜咪知啦!
芽胞生根長葉, 塊舊葉咪做咗養料囉!

舊資料:

回復

花園仔 發表於 2010-6-8 00:48:06 |顯示全部樓層

回復 12218# Nancy

祝你成功啦!

加拿大四季豆睇黎進入尾聲嘞,
但仲有零星開花結果情況出現架,
至於留種籽嘅豆豆仲係小心啲保護佢好囉!

2010-06-07-14.jpg 2010-06-07-15.jpg
回復