露台上的薄荷... 貓薄荷有第二代喇

作者: lammadick 發表于 2008-4-17 12:14:25
11289 56
lammadick 發表於 2008-4-29 09:34:25 |顯示全部樓層
大約都有八/九寸高了
回復

lammadick 發表於 2008-5-20 17:01:29 |顯示全部樓層

換咗個大點的淺盆

呢棵貓薄荷可能係我種得最好o既野...
可能係最易種及真係唔洗理都種得好啦
睇以上的意見...換咗個大點的淺盆
果然大得又快又靚...真的多謝各位的意見
你地比我的意見令我得到很好的收穫...謝謝

13 May 換咗個大點的淺盆

13 May 換咗個大點的淺盆

20 May 一個星期後又大咗

20 May 一個星期後又大咗
回復

terterwg 發表於 2008-5-21 12:52:42 |顯示全部樓層
請問如果真係要落肥, 可以落d 咩肥落去
謝謝
回復

蠍子仔 發表於 2008-5-22 13:11:52 |顯示全部樓層
剪下佢啦,一半都唔怕
愈剪得多愈生得密架
剪一刀會生2個芽
咁會愈多幼芽
用薄荷葉陰乾入袋,猫猫會入迷架
我隻猫要禽住佢先肯訓
回復

lammadick 發表於 2008-6-20 16:10:23 |顯示全部樓層
落咗好耐雨....露台出面慘不忍睹....死傷無數
貓薄荷好多葉都黃咗....但係就開咗好多花
另外上星期剪咗一支出來插落泥度....未死....唔知可否生長

19 Jun 開花

19 Jun 開花
回復

lammadick 發表於 2008-7-9 15:00:52 |顯示全部樓層
貓薄荷比我剪走咗好多黃葉
之前分枝插落泥的已死了.....再試一次....插了兩支
身邊有幾盆另一種薄荷....係我第一次下種種的....己經種咗四個月了
現在都係細細盆的....近日放近咗在貓薄荷身邊
希望可以好似佢咁....大得快點....剪過些少比仔玩
佢拿來放在鼻子話好香....哈....又叫我再剪比佢

9 Jul 08 剪走好多黃葉

9 Jul 08 剪走好多黃葉

9 Jul 08 另五盆薄荷

9 Jul 08 另五盆薄荷
回復

lammadick 發表於 2008-7-25 15:03:52 |顯示全部樓層

貓薄荷有種子

剪咗兩條貓薄荷的花頂出來
取咗好多種子 , 一條都2 / 3十粒咁多
C08 24jul.JPG
回復

lammadick 發表於 2008-7-25 15:13:07 |顯示全部樓層

貓薄荷的第二代出世喇

一個星期前下咗自已那棵貓薄荷的種子
呢兩日見到出咗幼苗喇.....下一代比世
C09a 25jul.JPG
C09b 25jul.JPG
因為一條都已經有幾多種子下 , 所以如果有人想要種下
我想可以分享給幾個人的....
不過我懶.....所以我應該唔會將花內的種子取出來....要自己取
如果咁都唔介意既話.....就pm我啦.....
回復

Alfphy 發表於 2008-7-26 02:39:55 |顯示全部樓層
薄荷都幾易種,又食得,正啊!
回復

lammadick 發表於 2008-7-26 10:53:15 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-26 02:39 發表
薄荷都幾易種,又食得,正啊!

係呀.....連我呢個新手都種得掂....真係夠易呀
回復

lammadick 發表於 2008-7-29 13:28:38 |顯示全部樓層
第二代正慢慢長大中....真期待
回復

maymay靚 發表於 2008-7-29 14:19:07 |顯示全部樓層
相中既小苗, 經常係我花園其他盆栽中出現, 我就拔掉佢, (唔通我唔識寶)但我無種貓薄荷喎 ????
回復

xelvis 發表於 2008-9-4 17:24:27 |顯示全部樓層

回復 28# lammadick 的帖子

Hihi,
大家好呀, 我係新會員, 因為有養貓, 亦鍾意選擇有機食品, 所以想自己種草俾貓貓食. 咁岩上網俾我search到你地個網, 岩岩睇左一輪, 覺得呢個網d資料好丰富. 同埋我都想要d貓草既種子試下種呀, 唔知得唔得呢?
我想問點解d種子既樣唔似其他網見到o個d咁既? 有時我都撈得好亂, 貓草, catnip, 小麥草, 貓薄荷係咪唔同野黎架, 但其他網成日撈亂黎講既! 我見佢地d貓薄荷種子好似小麥咁架! 不過d葉又唔似薄荷葉, 反而似小麥既平行脈絡既葉.
回復

jolin726 發表於 2008-9-4 19:00:41 |顯示全部樓層
我想要種子呀, 可以嗎?
my email: [email protected]
回復

catcatcat 發表於 2008-9-4 23:19:03 |顯示全部樓層
我都好想要呀,唔知仲有冇呢? 因為我都想種paul俾我啲catcat
回復

lammadick 發表於 2008-9-5 17:29:58 |顯示全部樓層
三位 , 都可以呀 , 我還有
請pm地址比我啦
但要耐心等待 , 因為我會有幾天唔在香港 , 13號先返
回復

terterwg 發表於 2008-9-13 23:37:36 |顯示全部樓層

回復 36# lammadick 的帖子

我都想要喔, 唔知仲有無呢?
謝謝你喔...
回復

dream@free 發表於 2008-9-14 10:13:50 |顯示全部樓層
我又要!!!!
my msn [email protected]
回復

Maggi_131 發表於 2008-9-14 20:11:24 |顯示全部樓層
我又想要, 可唔可以? 我有菜心, 小麥草種子可交換...
[email protected]
回復

piggy2388 發表於 2008-9-14 22:28:25 |顯示全部樓層
不知還有沒有呢???
我也想種種不同類型的薄荷
回復