"愛心城市種植"活動火熱籌備中, 歡迎大家獻出愛心!

作者: malike 發表于 2012-7-26 13:17:33
34044 207
malike 發表於 2012-7-26 16:26:02 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-26 16:19
有花友提議種子盆栽, 一定很吸引新手試種的~

種子盆栽 自己種

咁種子盆栽長高之後點處理呢? 殺死大部份多餘嘅?
我試過百香果和橙渣吽肥, 無意種出來, 幾拾棵, 種唔晒, 搞到頭都痕!!!

我明白金剛的用心和堅持的~  發表於 2012-7-26 17:31
同意金剛ge看法,我鐘意睇住看d植物由種子長大到開花結子甚至淍謝,這過程是很重要的,即如要令孩子知道生菜是在田中種出來的, 和生命的循環等!  發表於 2012-7-26 17:10
我未種過, 要種幾耐先會面對你所講的情況呀?  發表於 2012-7-26 16:50
依個係盆景植物,觀賞性質~~唔需要加肥,令佢永遠長唔大,不太適合用作大眾分享  發表於 2012-7-26 16:49
回復

Juna 發表於 2012-7-26 16:45:26 |顯示全部樓層
支持
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 16:54:56 |顯示全部樓層
金剛  依個係盆景植物,觀賞性質~~唔需要加肥,令佢永遠長唔大,不太適合用作大眾分享

有些人喜歡種植一些盆景擺設
好過食完生果掉哂啲核
一樣都係浪費
有啲人冇環境種果樹
可以咁樣種又可能已經好滿足

同有關花友傾過, 今次準備會太急
可能下次再考慮

又係喎! 城市人食好多橙, D核都係丟棄, 種成盆裁又幾趣緻喎!  發表於 2012-7-26 16:59
回復

ABANGEL 發表於 2012-7-26 17:07:41 |顯示全部樓層

1.   酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2.   紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆) by N-Blythe
3.   怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4.   各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺.
5.   各類辣椒苗, 待認頭...
6.   小麥草  (易種快收成), 待認頭...
7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,另有非水生植物松針牡丹太陽花重瓣紫色6份。)
8.   吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數份  by YLEE
9.   倒手香支條 10-15份 by 2020
10. 金銀花支條 2 份 by Noel_tt
11. 風雨蘭, 待認頭...
12.
13.
14.
15.

點會太少呢, 就是要大家出一分力, 就可以積少成多, 沒有最低要求, 沒有壓力的, 只要出於願意就可以了, 先謝謝你喇^^  發表於 2012-7-26 17:28

評分

查看全部評分

回復

Cora 發表於 2012-7-26 17:11:53 |顯示全部樓層
malike  又係喎! 城市人食好多橙, D核都係丟棄, 種成盆裁又幾趣緻喎!

依家d橙都好少有核啦...

搵D有核的如: 柚子 ^^ 中秋節又來啦,有好多柚食呀,又如火龍果啦,牛油果啦,都可以發來做盆景  發表於 2012-7-26 21:24
~~我都想講依點,我想種橙無核想種西瓜無核想種提子無核,指想要個d品種都喺無核種  發表於 2012-7-26 17:27
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 17:12:29 |顯示全部樓層
小Con子 發表於 2012-7-26 17:09
發芽菜得唔得?;p
http://hkplants.com/thread-80112-1-1.html

呢個我唔曉, 易發嗎? 實行起來可以點呢?
先做 sample 睇到發咗個樣, 然後提供容器同豆?
俾種植指引叫佢哋自己發?

可示範,我有專業發芽菜容器,發芽天數視乎氣溫而定,約3至7天,要經常換水,要用過慮水或山水最好  發表於 2012-7-26 17:37
發到,小女幼稚園時功課之一,不過發芽要好耐  發表於 2012-7-26 17:20
回復

malike 發表於 2012-7-26 17:13:14 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-7-26 17:11
malike  又係喎! 城市人食好多橙, D核都係丟棄, 種成盆裁又幾趣緻喎!

依家d橙都好少有核啦... ...

大陸甜橙好多核.

依d盆景多數不用泥種,用麥飯石多,以達視覺擺設效果  發表於 2012-7-26 17:40
咁都俾你諗到, 嘻嘻^^  發表於 2012-7-26 17:20
係呀!不過好耐無食大陸甜橙lor...  發表於 2012-7-26 17:16
中秋食好多柚呀,有d好多核 ^^  發表於 2012-7-26 17:15
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-26 17:17:11 |顯示全部樓層
今次活動性質與一般分享不同,收集種子及用品後要培苗一段時間再送出去。

樓主,是否除了提供種子/枝條及用品的2個名單,要增加一個報名接收贈品負責裁培的名單?

Tom, 請提供詳細解釋/建議, thx.  發表於 2012-7-26 17:45
我見到咁多人分享,都開始有壓力,就係擔心依個問題......  發表於 2012-7-26 17:43
說你幹實事真係幹實事, 要俾啲掌聲你至得^^  發表於 2012-7-26 17:21

評分

查看全部評分

回復

malike 發表於 2012-7-26 17:20:41 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-7-26 17:17
今次活動性質與一般分享不同,收集種子及用品後要培苗一段時間再送出去。

樓主,是否除了提供種子/枝條及 ...

Tom, 請解釋"接收贈品負責裁培"?

希望大家幫手同時育苗連環保盆(碗、杯)一齊送出。

>>金剛, 今次送出的對象是普羅大眾&花友交換分享!

今次送出的對象是普羅大眾嗎?  發表於 2012-7-26 17:45
回復

csw_sylvia 發表於 2012-7-26 17:27:32 |顯示全部樓層

1.   酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2.   紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆) by N-Blythe
3.   怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4.   各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺.
7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,會不會太少?)
8.   吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數份  by YLEE
12.  碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13.
14.
15.

多謝你支持呀, 仲咁快手回帖添, 真乖^^  發表於 2012-7-26 17:30

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-7-26 17:33:08 |顯示全部樓層

3 月去花展時見到的一些廢物利用作品 :
20120319-37 (Small).JPG
20120319-32 (Small).JPG
20120319-33 (Small).JPG
20120319-34 (Small).JPG
20120319-35 (Small).JPG
20120319-36 (Small).JPG
20120319-42 (Small).JPG
20120319-43 (Small).JPG
20120319-51 (Small).JPG
20120319-52 (Small).JPG
20120319-58 (Small).JPG

我自己都有做緊
20120710-01 (Small).JPG
2011-12-24 14.32.05 (Small).jpg

有野學, 等我吸吸先~  發表於 2012-7-26 18:24
洗晒D錢la,欠住先^^  發表於 2012-7-26 17:57
靚到震! :)  發表於 2012-7-26 17:38
Sylvia 也有影底。我不用發上來了。真系好GOOD 架!  發表於 2012-7-26 17:35
嘩, 好得呀~ 好鼓舞~  發表於 2012-7-26 17:34

評分

查看全部評分

回復

chan1988 發表於 2012-7-26 17:49:26 |顯示全部樓層
剛剛睇左朋友比我D種子,係天星牌同花仙子,應該唔係有機 咁仲要唔要?
另我可大量培苗,如墨西哥萬壽菊,牽牛,大波斯菊,苜蓿草
少量或現成植物:茶花鳳仙,大岩桐,喜蔭,仙人掌
種子盆栽方面,火龍果是可以考慮的,花墟都有賣,都幾好睇,大左會好似吊盆咁

你可以選定一些適合秋植又易種的品種, 自行用環保容器培苗, 數量以你可應付及運送為佳^^  發表於 2012-7-26 18:57
~~花X子,太雜了~~食用的唔好要,觀賞花還可以  發表於 2012-7-26 18:29

評分

查看全部評分

回復

malike 發表於 2012-7-26 17:53:50 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2012-7-26 17:49
剛剛睇左朋友比我D種子,係天星牌同花仙子,應該唔係有機 咁仲要唔要?
另我可大量培苗,如墨西哥萬壽菊,牽牛 ...

"天星牌同花仙子,應該唔係有機"? 這個我都唔認識, 有花友知道麼?

你的其他花種建議都歡迎喎! 祇係要考慮到時自己運去會唔會太辛苦?!! 多謝 您!
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-26 17:54:22 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-7-26 17:20
Tom, 請解釋"接收贈品負責裁培"?

希望大家幫手同時育苗連環保盆(碗、杯)一齊送出。 ...

因為不同花友手上資源不同,經驗不同,可付出的時間不同,可能有花友有大量種子但沒有環保器皿,可能有花友沒有時間地方培苗,可能有花友沒有東西分享但想參與。

所以我的想法是將種子/枝條/環保器皿(贈品)集中,再交由想栽種的花友發芽/培苗,到中秋時就可再送出去,希望可以將各位的捐贈及愛心儘量發揮。

當然,想一腳踢,在中秋時才分享小植物/小盆栽的花友亦是無任歡迎。

不知這個提議是否合適可行。

我都有諗過, 可能要以上兩個方法並用^^  發表於 2012-7-26 17:56
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-26 18:01:26 |顯示全部樓層
hugopoodle  我都有諗過, 可能要以上兩個方法並用^^  發表於 35 秒前

冇錯。
所以最好收集一下各位可提供的資源(包括時間/人力/地方),才可以找出最合適的方法。
回復

malike 發表於 2012-7-26 18:06:09 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-7-26 17:54
因為不同花友手上資源不同,經驗不同,可付出的時間不同,可能有花友有大量種子但沒有環保器皿,可能有花 ...

Tom, 多謝input, 你的這個建議令討論可以更全面, 請看個人意見:

1. "可能有花友有大量種子但沒有環保器皿" --- 花友有種子無環保"回收"器皿的, 祇需分享種子就OK(臨場分享或寄給花友到時分享亦可.
2. "可能有花友沒有時間地方培苗" --- 祇需分享種子就OK(臨場分享或寄給花友到時分享亦可.
3. "可能有花友沒有東西分享但想參與" --- 祇需到時來取人家分享出來的就OK, 相信大家樂意.

不知這個意見是否簡單明白。其他花友請建議, 謝謝!

現在已登記分享的花友可能只可以分享植物, 幫唔到手定植怎麼辦?  發表於 2012-7-26 18:37
所有要分享的花種到社區分享嗰日應該已落盆成小苗狀態, 不是嗎?  發表於 2012-7-26 18:32
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-26 18:22:06 |顯示全部樓層

7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,會不會太少?)
12.  碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13.  花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14.
15.

青蛙媽媽, 不是"到時先掘佢地出來", 係要搵自己回收的盛載器皿培苗, 到時連盆送出. :)  發表於 2012-7-26 18:27
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-26 18:30:51 |顯示全部樓層

malike  青蛙媽媽, 不是"到時先掘佢地出來", 係要搵自己回收的盛載器皿培苗, 到時連盆送出.

回覆 : OK! 無問題~

多謝支持, 分享時要種出小苗來呀^^  發表於 2012-7-26 18:41
謝謝! :)  發表於 2012-7-26 18:41
回復

chan1988 發表於 2012-7-26 18:54:18 |顯示全部樓層
13.  花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
15.

因為要製作種植小貼士單張, 可以的話請稍後確定品種名稱及數量, 謝謝支持~~  發表於 2012-7-26 19:09
勁! 多謝!  發表於 2012-7-26 18:55
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-26 19:21:01 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-7-26 18:06
Tom, 多謝input, 你的這個建議令討論可以更全面, 請看個人意見:

1. "可能有花友有大量種子但沒有環保器 ...

我們原則上沒有分岐,只是因為職業病,我希望凡事事先有準備,想先登記一下各種資源,做好配對。當然臨場有變亦是意料中事。

整個安排是否會有兩次聚會?
1. 各位有多種子及器皿的花友攜同出席,想幫手培苗的花友則到埸認領回家栽培。當然想到埸交換種子/枝條或純粹打氣的花友亦無任歡迎。
2. 各位花友攜同已長大的盆栽/植株出席,再送出去?
回復