"愛心城市種植"活動火熱籌備中, 歡迎大家獻出愛心!

作者: malike 發表于 2012-7-26 13:17:33
33664 221
malike 發表於 2012-7-28 08:56:36 |顯示全部樓層

今早, 大x樂的洗碗姨姨, 低調地給了我這些.  
多謝都嚟唔切! 哈哈!

花友有福嘞!

洗碗姨姨好有環保意識呀, 呢隻膠碗質地好好, 掉左真係可惜架...  發表於 2012-7-28 09:37
回復

malike 發表於 2012-7-28 09:43:32 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-7-28 08:56
今早, 大x樂的洗碗姨姨, 低調地給了我這些.  
多謝都嚟唔切! 哈哈!

洗碗姨姨說在外面買, 要$6一個.
回復

malike 發表於 2012-7-28 12:51:16 |顯示全部樓層

剛剛插咗20+棵紫蘇、10+薄荷.

好快手喎~~  發表於 2012-7-28 16:28
回復

金剛 發表於 2012-7-28 13:47:25 |顯示全部樓層

我有三個想法.......

首先!我想各位熱愛種植的花友們幫我一個忙,收集 " 愛心種子 "(植物倒地鈴的種子),讓我可以做一些小手工,

在活動中義賣及分享" 愛心種子 "給普羅大眾, 謝謝您們,感恩!

============================

回覆點評

畢孤單  倒地鈴的種子﹐我一直希望擁有﹐十多年前曾經一遇﹐可惜當時不識寶﹐還有四角豆(翼豆)種子都是我希望擁有的!
呵呵^^今次你有緣再遇,只因你心裡充滿愛心,所以我誠意邀請你加入,成為我們的愛心大使, 透過  " 愛心種子 " 宣揚愛心環保綠色生活^^ 來吧來吧)))

以前有一位monse花友送過俾我,豆子上有一個心,很特別的。  發表於 2012-7-30 23:54
倒地鈴的種子﹐我一直希望擁有﹐十多年前曾經一遇﹐可惜當時不識寶﹐還有四角豆(翼豆)種子都是我希望擁有的!  發表於 2012-7-28 17:47
回復

金剛 發表於 2012-7-28 14:18:20 |顯示全部樓層

========

請問大家有無飲椰子汁咖,我想收集一些椰皇殼,用作活動中分享/義賣

椰子殼做的工藝品

==============================

回覆點評

malike  這些菇菌類應是珊瑚造的吧!?   
貼錯圖,已刪除圖片,抱歉!

畢孤單  哇!實在難以置信這些菇菌類都是由椰皇殼雕成的!

原來有很多椰殼工藝品的!

ABANGEL  咿,呢個創意good呀!我好中意
環保再加創意,就更吸引大眾珍惜再生資源...

hugopoodle  菇菇很精緻, 是否很花工夫的?

貼錯圖,已刪除圖片,抱歉!

purplestar  我留左數個啦,但面蓋掉左,可以嗎?
可以^^謝謝分享!

我都有用椰子殼做咗個花盆,就嚟20年都唔爛,不過樣衰衰,可否教我如何做得咁靚?  發表於 2012-7-30 14:14
我留左數個啦,但面蓋掉左,可以嗎?  發表於 2012-7-29 22:57
菇菇很精緻, 是否很花工夫的?  發表於 2012-7-28 18:31
這些菇菌類應是珊瑚造的吧!? :)  發表於 2012-7-28 18:10
哇!實在難以置信這些菇菌類都是由椰皇殼雕成的!  發表於 2012-7-28 17:52
回復

sandyhf 發表於 2012-7-28 16:06:52 |顯示全部樓層

咁有意義支持支持

我可分享木合10個,

或許到時移植一些當造的植物.

之前我見有人棄置装cd的木箱,很完整的,感到很浪費,所以拿回農場...仲有酒箱,我會好好利用!  發表於 2012-7-28 18:19
用DIY木盒種野? 心痛!  發表於 2012-7-28 18:09

評分

查看全部評分

回復

minmin 發表於 2012-7-28 17:39:34 |顯示全部樓層
絶對支持,晚上會開設新版以方便進行籌備工作.

多謝minmin大人支持  發表於 2012-7-28 18:49
謝謝minmin館長的支持及協助~  發表於 2012-7-28 18:35
非常感激minmin 大人的支持!!謝謝您!!  發表於 2012-7-28 18:12
回復

malike 發表於 2012-7-28 17:52:41 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2012-7-28 17:39
絶對支持,晚上會開設新版以方便進行籌備工作.

多謝版主大大支持!

希望網內所有有心人獻出愛心和毅力, 共同建好香港園藝網,
為花友提供好的免費交流平台, 為社會大眾增強文化生活素質!

所言甚是^^多謝 管理員minmin 的支持,多謝malike 大大的愛,多謝各位花友,感動!!  發表於 2012-7-28 18:14
回復

金剛 發表於 2012-7-28 18:40:38 |顯示全部樓層

仲有好多椰殼工藝品

=====================================

回覆點評

神農侍  西洋菜街/界限街交界都有一間賣呢0的工藝品 0既舖頭﹐大家有興趣 0既不防去參觀 0下!

下次去個頭要留意吓,謝謝通知^^

西洋菜街/界限街交界都有一間賣呢0的工藝品 0既舖頭﹐大家有興趣 0既不防去參觀 0下!  發表於 2012-7-28 20:04
回復

神農侍 發表於 2012-7-28 20:26:30 |顯示全部樓層
sandyhf 發表於 2012-7-28 16:06
咁有意義支持支持

我可分享木合10個,

木箱用 0黎養蜜蜂好比較適 0的 0咼!好似我 0甘﹐仲可自家收集蜂蜜:

hugopoodle     好利害, 有試過俾蜜蜂針嗎?
蜜蜂雖然好善良﹐但係間中都會發神經 0架!(例如你破壞佢 0地 0既巢或者身上有異味)所以被針係在所難免 0既。不過﹐據聞蜂毒對炎症、痛症都有療效﹐所以佢 鍾意針就由得佢 0羅!

sandyhf    唔係木箱,係木合 介意比資料(購買honey)我嗎?
原來只係木合! 0的木質 0甘靚﹐六神合體 0米可以合變箱 0羅!
你想養蜜蜂可以點擊呢度參考我 0既養蜂歷程﹐當中記錄 0左我製作蜂箱、買蜂、捕捉野蜂、蜂群遇到 0既蟲害、疾病、失王、補王......等等

金剛  題外話~~最近我認識了兩位熱愛養蜂者,有機會可交流^^
識多兩個有共同嗜好 0既人都係一件好事! 其實養蜜蜂比養貓、狗輕鬆得多﹐0吾駛點樣打理﹐勤力 0既就每星期修整 0下巢脾﹐如果懶 0既就等到有蜂蜜收成先去搞佢(冇特別情況之下﹐例如失王...)﹐而我養蜂 0既目的 0吾係蜂蜜而係興趣﹐每日抽閒睇 0下佢 0地勤力 0甘工作﹐對自己都有勉勵作用!

暫時養 0左3箱﹐其中兩箱都係廢物利用﹐用被棄置 0既木板做 0既...

暫時養 0左3箱﹐其中兩箱都係廢物利用﹐用被棄置 0既木板做 0既...

收集蜂蜜

收集蜂蜜

左右兩樽係收集其中一箱一半 0既蜜量所得﹐中間係蜂埸100蚊支裝 0既

左右兩樽係收集其中一箱一半 0既蜜量所得﹐中間係蜂埸100蚊支裝 0既

題外話~~最近我認識了兩位熱愛養蜂者,有機會可交流^^  發表於 2012-7-29 16:35
唔係木箱,係木合 :) 介意比資料(購買honey)我嗎?  發表於 2012-7-28 22:40
好利害, 有試過俾蜜蜂針嗎?  發表於 2012-7-28 22:10
回復

sandyhf 發表於 2012-7-28 22:35:49 |顯示全部樓層
回點評
金剛 之前我見有人棄置装cd的木箱,很完整的,感到很浪費,所以拿回農場...仲有酒箱,我會好好利用!  發表於 4 小時前
     金剛,費物利用都好考心思,比個叻你  

malike 用DIY木盒種野? 心痛!  發表於 4 小時前
     malike,實在都係費物利用. 實情係早年沈迷於鬥蟀的兄台購入約1000+個(係1000+)木合放蟀. 約數月前我掉了,吉出間房租比朋友,只留下數十個.

^^明白,謝謝你  發表於 2012-7-29 16:29
回復

khlia 發表於 2012-7-28 23:07:48 |顯示全部樓層

1.   酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2.   紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆) by N-Blythe
3.   怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4.   各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺.
5.   各類辣椒苗, 待認頭...
6.   小麥草  (易種快收成), 待認頭...
7.   水種觀葉植物 (如萬年青...), 待認頭...
8.   吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數份  (by YLEE)
9.   倒手香支條 10-15份 (by 2020)
10. 金銀花支條 2 份 (by Noel_tt)
11. 風雨蘭, 待認頭...
12. 碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13. 花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗 (by chan1988)
15. 白香岩 @ 5 棵, by 小白
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種)-20棵 / 碰碰香支條-好多 / 海豚花支條/苗-好多 / 蘆薈-3棵/ 藤三七 - 待定 -- 全部無盆  (by ILoveFlower)
17. 金魚花 ~ 暫定 10棵  (by kkhope)
18. 碰碰香支條 10 份或以上, E. CHOCOLATE CREAM 走莖 2 份 (by Dora)
19. 蕾絲公主苗~約10-15棵 (by yeliz)
20. 薄荷小苗,暫定5份 (by ingridhung)
21. 水種合果芋約十份 (by ahgeeinheaven)
22. 芸香數棵枝條, 柚子薄荷十數棵有根枝條 (by lola)
23. 油點百合10盆 普通品種虎尾蘭10盆 by khlia
24.
25.

Thank you very much! :)  發表於 2012-7-29 07:34
園藝大師, 衷心感謝你的支持, 對我們來說是一種鼓舞~  發表於 2012-7-28 23:10

評分

查看全部評分

回復

ht333147 發表於 2012-7-29 13:59:11 |顯示全部樓層

1.   酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2.   紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆) by N-Blythe
3.   怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4.   各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺.
5.   各類辣椒苗, 待認頭...
6.   小麥草  (易種快收成), 待認頭...
7.   水種觀葉植物 (如萬年青...), 待認頭...
8.   吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數份  (by YLEE)
9.   倒手香支條 10-15份 (by 2020)
10. 金銀花支條 2 份 (by Noel_tt)
11. 風雨蘭, 2 色 x 15個 by ht333147
12. 碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13. 花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗 (by chan1988)
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種)-20棵 / 碰碰香支條-好多 / 海豚花支條/苗-好多 / 蘆薈-3棵/ 藤三七 - 待定 -- 全部無盆  (by ILoveFlower)
17. 金魚花 ~ 暫定 10棵  (by kkhope)
18. 碰碰香支條 10 份或以上, E. CHOCOLATE CREAM 走莖 2 份 (by Dora)
19. 蕾絲公主苗~約10-15棵 (by yeliz)
20. 薄荷小苗,暫定5份 (by ingridhung)
21. 水種合果芋約十份 (by ahgeeinheaven)
22. 芸香數棵枝條, 柚子薄荷十數棵有根枝條 (by lola)
23. 油點百合10盆 普通品種虎尾蘭10盆 by khlia
24.
25.
這是今早拍照, 開過花後未必有咁快再開

美麗^^謝謝分享!  發表於 2012-7-29 16:31

評分

查看全部評分

回復

tindayun828 發表於 2012-7-29 18:36:33 |顯示全部樓層

以下只是一些小小建議供各位大大兄弟姊妹参考 以下數字只屬假設)

目標: 分享小苗2,000盆,義賣 500盆@40(假設)元=20,000元(假設)
         義賣環保小工藝品100件,@30元=3,000元(假設)
標題: “愛心城市環保種植分享暨義賣”     
     由香港園藝館和xxxxxx(如有)主辨,義賣所得款項将購米糧分
      赠獨居長者或有需要人仕。(闗心弱勢社群)
口號: “讓愛心遍地開花”
日期: 擇日10月21日農九月初七(星期日)
時間: 上午9:30/10:00 – 12:30/1:00

成功與否, 真是有賴各位大大和眾花友的支持程度。 :) 大大可以幫忙育苗麼? 急需花友參與....  發表於 2012-7-29 19:42
回復

malike 發表於 2012-7-29 19:20:54 |顯示全部樓層
tindayun828 發表於 2012-7-29 18:36
以下只是一些小小建議供各位大大兄弟姊妹参考 以下數字只屬假設)

目標: 分享小苗2,000盆,義賣 500盆@40 ...

謝謝 寶貴意見! 我們會好好參考, 由於你的好建議規模較大, 而這次屬於我們的第一次, 可能不能馬上達到。

所謂萬事起頭難, 請容許我們吸收本次經驗, 同時, 等待有更多的義工肯響應號召, 日後便有機會。對不對?

謝謝tindayun828 好友的好提議!malike 大大~~是的!萬事起頭難,但我們只要有毅心,一定可以鐵柱磨成針,我相信有很多有心人會支持的!加油!努力!加油!努力!加油!努力!   發表於 2012-7-30 12:36
全部數字只是假設,参考.....不用理會......  發表於 2012-7-29 19:52
同意,我都希望有如此宏大的發展,但暫時都是集中精搞好苐一次活動為上。  發表於 2012-7-29 19:34
回復

LHS1 發表於 2012-7-29 20:55:37 |顯示全部樓層
如果全部平賣,就會減少有人將它們棄置。。。

建議全數收益捐園藝館,等他們可以繼續營運?多些人認識有機耕作,推廣種植,救救地球。

1. 酢醬草球根(不同品種) (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2. 紫羅蘭小苗 (無名)、花貓 、吊蘭小苗 (N-Blythe 暫 定各5盆) by N-Blythe
3. 怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4. 各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力 育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺
5. 各類辣椒苗, 待認頭...泰國辣椒苗,約二十棵 (lola)
6. 小麥草 (易種快收成), 待認頭...
7. 水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6 份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
8. 吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數 份 by YLEE
9. 倒手香支條 10-15份 by 2020
10. 金銀花支條 2 份 by Noel_tt
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea /Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目 不詳)
13. 花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先 掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆 薈 - 3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架 (ILoveFlower)
17. 金魚花 ~ 暫定 10棵 (by kkhope)
19. 薄荷小苗,暫定5份 (ingridhung)
20. 種於雪糕盒中的兩棵菠蘿 (by LHS1)
21. 芸香數棵枝條, 柚子薄荷十數棵有根枝條 (by lola)
22. 蕾絲公主苗~約10-15棵 (by yeliz)
23. 水種合果芋約十份 (by ahgeeinheaven)
24. 油點百合10盆 普通品種虎尾蘭10盆 by khlia

(發現list 出錯,故加以修改)

Thank you! :)  發表於 2012-7-29 21:07
回復

purplestar 發表於 2012-7-29 22:54:07 |顯示全部樓層
我今日留左椰皇殼數個,已清洗去肉,現浸水清潔中,好似之前看到有花友說要留的,找唔返邊個要!

^^謝謝purplestar 大大的分享!Monk's ^^thanks  發表於 2012-7-30 12:38
多謝支持 :)  發表於 2012-7-29 22:59
金剛  發表於 2012-7-29 22:55
回復

tindayun828 發表於 2012-7-29 23:48:22 |顯示全部樓層

1. 酢醬草球根(不同品種) (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2. 紫羅蘭小苗 (無名)、花貓 、吊蘭小苗 (N-Blythe 暫 定各5盆) by N-Blythe
3. 怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4. 各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力 育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺
5. 各類辣椒苗, 待認頭...泰國辣椒苗,約二十棵 (lola)
6. 小麥草 (易種快收成), 待認頭...
7. 水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6 份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
8. 吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數 份 by YLEE
9. 倒手香支條 10-15份 by 2020
10. 金銀花支條 2 份 by Noel_tt
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea /Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目 不詳)
13. 花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先 掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆 薈 - 3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架 (ILoveFlower)
17. 金魚花 ~ 暫定 10棵 (by kkhope)
19. 薄荷小苗,暫定5份 (ingridhung)
20. 種於雪糕盒中的兩棵菠蘿 (by LHS1)
21. 芸香數棵枝條, 柚子薄荷十數棵有根枝條 (by lola)
22. 蕾絲公主苗~約10-15棵 (by yeliz)
23. 水種合果芋約十份 (by ahgeeinheaven)
24. 油點百合10盆 普通品種虎尾蘭10盆 by khlia
25. 喜蔭花小苗10盆 蘆薈小苗5盆 多肉植物5盆 (全部連盆) 4/8定植 by tindayun828

謝謝大大幫忙! :)  發表於 2012-7-30 09:36
謝謝支持,到時可能要勞煩協助先移盆  發表於 2012-7-30 01:23
回復

purplestar 發表於 2012-7-30 00:16:10 |顯示全部樓層
6.   小麥草  (易種快收成), 待認頭... <<<<<<請問是否有需要?我有一包小麥種子,大約數十克,是否即小麥草,如是,我可全數捐出!

好呀, 多謝先! 我們先徵得育苗高手再交收。:)  發表於 2012-7-30 09:38
再次謝謝支持,小麥種子小麥草要先請教一下各位大師  發表於 2012-7-30 01:25
回復

亨仔媽咪 發表於 2012-7-30 00:36:07 |顯示全部樓層

我可以幫手育苗 ,

會用雞蛋盒育苗方便到時剪開分發 ,

瓜果菜我會比較有信心 ,

花花草草是我的死穴  ,

我暫時有大量大芥菜及娃娃菜種子 (估計每款有超過五百粒) ,

但不肯定有沒有基因改造 ,

可肯定的是雞蛋盒我一定無咁多 ,

要靠大家幫忙收集再轉交比我 ,

如果大家可提供自家製有機泥、基肥給我育苗會更好 (為配合有機耕種題目) ,

因為我在用的是育苗塊 ,

不知道是不是有基產品 ,

另外想問舉辦日期在那一天 ?

大芥菜及娃娃菜大概 40 天 - 50 天左右便可採收 ,

要計算發苗時間 ,

不希望菜苗送出時太接近採收期 ,

抹煞咗收受者享受種植過程嘅樂趣 .

我驚會睇漏此版 ,

如有需要請 pm 我 ,

謝謝 !

malike  多謝聲先, 你的想法很周到! 我們也有顧慮到瓜果菜是否適合的問題, 因到時(9月29日左近)瓜果的尾造收成期已近, 可能不太好!  發表於 15 小時前

我送出的不是瓜果 , 是大芥菜及娃娃菜 , 如用得着就話我知 la

金剛  ~~我們好需要你,謝謝瓜果菜高手無私的分享!  發表於 昨天 13:19

並唔係什麼高手 la , 見個活動咁有意義 , 希望出點棉力而已

多謝聲先, 你的想法很周到! 我們也有顧慮到瓜果菜是否適合的問題, 因到時(9月29日左近)瓜果的尾造收成期已近, 可能不太好!  發表於 2012-7-31 00:37
~~我們好需要你,謝謝瓜果菜高手無私的分享!  發表於 2012-7-30 13:19
謝謝支持,期待你及兩個小朋的參與,詳情稍後會再公佈。因為館方的支持,已為此事另設獨立新版,有關事項會在該版 http://hkplants.com/forum-216-1.html  發表於 2012-7-30 01:18
回復