"愛心城市種植"活動火熱籌備中, 歡迎大家獻出愛心!

作者: malike 發表于 2012-7-26 13:17:33
33669 207
金剛 發表於 2012-8-10 15:52:29 |顯示全部樓層
fishfish_51 發表於 2012-8-10 14:08
我有兩包種子呀...之前諗住抽康文署D 社區園圃, 點知抽唔中, 你地岩唔岩駛呀?
但請問, 點比你地呀? 有無地 ...

請在帖子寫下分享植物品種及數量

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=2#pid1327480
回復

fishfish_51 發表於 2012-8-11 01:46:31 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-8-10 15:52
請在帖子寫下分享植物品種及數量

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=98682&page=2#pid1 ...

已寫下, THANKS! ;)

^^thanks  發表於 2012-9-1 15:24
回復

小紅楓樹 發表於 2012-8-30 19:14:59 |顯示全部樓層
我可以提供十盆不死鳥 現在有七吋高左右 , 我不出席活動
請PM交收, 吾該晒

http://hkplants.com/home.php?mod ... p;goto=up#pic_block

謝謝支持,請問邊區交收方便?  發表於 2012-8-30 20:20
回復

ABANGEL 發表於 2012-8-30 20:23:12 |顯示全部樓層
我儲佐10零個盒或膠樽,使幫手植苗嗎?

^^29/9活動日需要義工,可以幫手可pm各籌委  發表於 2012-9-1 15:27
回復

tomtomtom 發表於 2012-8-30 20:33:15 |顯示全部樓層
今日收到遠在日本的花友 maijai 寄來分享的種子。

身在異鄉都咁有心,真係萬分感動

多謝支持

^^好有心!讚  發表於 2012-9-1 15:23
GOOD!  發表於 2012-8-31 00:05
嘩... 勁讚!  發表於 2012-8-30 20:39
回復

Christopher 發表於 2012-9-1 21:32:43 |顯示全部樓層
1) 今日已是9月1日, 地方和日期時間有否定好了? 我見很多POST, 但首頁還是沒定好日期時間地點...

2) 能否 WALK IN? 還是要報名? 還是要買門劵?

3) 有剛剛從燈籠椒拿到的種子, 不過我不確定發到芽, 因為是買回來的燈籠椒, 可以捐嗎? 要怎樣處理才可以?

4) 新人, 沒參加過, 也不知道詳細情, 也不知道可以做什麼, 更不知道要怎樣來 (尤其我是 "香港島" 人, 不太知道九龍的路, 何況還不知道舉行地點在那), 請指教!

已PM 回覆  發表於 2012-9-1 22:21
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-4 21:12:06 |顯示全部樓層
今天又收到兩位花友寄來的捐贈,十分感激

花友 yvonnelam 的捐贈,好細心,已分裝好

花友 sheetaada 的分享,好多,這裡只是一部份

多謝支持

評分

查看全部評分

回復

deco 發表於 2012-9-4 22:04:27 |顯示全部樓層
請問我有一些黃色重瓣家樂花的枝條可以捐贈么?

請問是未插枝的嗎?  發表於 2012-9-4 22:24
回復

deco 發表於 2012-9-4 23:39:05 |顯示全部樓層
tomtomtom  請問是未插枝的嗎?

是呀,我無多餘的泥同盆,返工又好忙,如果你D可以幫手種,我就寄比你D,否則我估我無時間參與活動了。

要問吓有冇人幫手先,遲d覆你,謝謝  發表於 2012-9-5 12:36
回復

Christopher 發表於 2012-9-5 12:23:48 |顯示全部樓層
由於證實左E D種子發到芽, 我決定捐 E D 燈籠椒種子, 今日下午寄出... SORRY 新人冇咩好捐

多謝先,不過青椒其實未熟,佢d籽發芽率低好多架  發表於 2012-9-5 12:32
回復

Christopher 發表於 2012-9-5 12:42:26 |顯示全部樓層
" tomtomtom  多謝先,不過青椒其實未熟,佢d籽發芽率低好多架  發表於 7 分鐘前 "

未熟咩? 點睇架? 我買番來都4日, 琴晚食果陣都OK... 咁都睇得出?

唔緊要,你分開包,如果你青椒種子發到芽時通知聲,咪可以分享埋出去囉  發表於 2012-9-5 16:38
吓@@雖然其他色喺由青轉其他色,但甜椒係有青色咖  發表於 2012-9-5 16:24
因為青椒其實是未成熟的彩椒嘛!(黃/紅/紫..etc)  發表於 2012-9-5 15:10
回復

金剛 發表於 2012-9-5 16:28:59 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-5 12:42
" tomtomtom  多謝先,不過青椒其實未熟,佢d籽發芽率低好多架  發表於 7 分鐘前 "

未熟咩? 點睇架? 我買 ...

青椒又稱為甜椒,屬茄科一年生或多年生作物。綠色的青椒是我們常食用的果菜類,大家應該很了解,我們所吃到的青椒,都是綠熟期就採收的果實,所以外表是綠色的,不過青椒成熟後的果實跟辣椒一樣是紅色的,後來許多育種家利用青椒紅熟期茄紅素的變化,育出了不同顏色果實的青椒,後來市場對這些色澤鮮豔的青椒就稱做『彩色甜椒』。。

SORRY 已經交左比大廈管理處寄左啦... 如果唔OK 就請幫我拿走啦 =.=!!!  發表於 2012-9-5 16:49
咁點分?  發表於 2012-9-5 16:36
回復

金剛 發表於 2012-9-5 16:55:45 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-9-5 12:42

甜椒種子發芽條件

(一) 溫度:適溫範圍20~30℃,最高溫為35℃,最低溫10℃,溫度愈低發芽愈慢,一般在恆溫條件下發芽整齊。
(二) 光:甜椒為暗發芽種子,光線下發芽緩慢。
(三) 水份:保持有效水分以上則發芽良好,一般育苗介質水分約9~16 ﹪時,種子發芽率為75~80﹪。水分超過18﹪時發芽率下降,乃因種皮吸收過多水分時阻礙氣體交換,而使胚部缺氧死亡。
(四) 氧氣:種子發芽須充足的氧,介質過濕或通氣不良將使發芽率降低,一般介質含氧量需在10 ﹪以上。
(五) 種子本身條件:甜椒種子無休眠性,黑暗中對GA幾無反應,但在紅外光下則GA可促進發芽。為確保種籽發芽率,貯藏時須保持乾燥,並於低溫中貯藏,一般種子水分10 ﹪時以4.5~10℃貯藏,含水率9﹪時可用21℃貯藏,7﹪時可用26.5℃貯藏。若含水率高,貯藏溫度高,將促使種子呼吸率旺盛而消耗養分,降低種子壽命。

謝謝,學到嘢^^  發表於 2012-9-6 09:10
謝謝分享... 死啦, 冬天點算好? 我屋企夏天好熱, 冬天卻好凍 O.O  發表於 2012-9-5 16:59
回復

金剛 發表於 2012-9-5 17:12:48 |顯示全部樓層

果實之發育成熟大致可分為4期:

(1)未熟期:為果實及種子未完全發育完成時,全果呈淡綠色,一般此一時期之後段即可開始收穫青果上市。
(2)綠熟期:果實及種子完全充分肥大,形態發育完成,果皮部逐漸變硬,顏色呈暗綠色。
(3)紅熟期:果皮逐漸著色,果實中葉綠素逐漸減少,茄紅素 Lycopene 逐漸增加。
(4)完熟期:果皮中葉綠素完全消失,依品種特性全果著色呈黃、紅⋯⋯等各種顏色。而我們可依市場需求之不同可於不同時期採收出售。

==============================================

回覆點評

tomtomtom  原來如此,試吓點分先  

市面賣的甜青椒是綠熟期採收的果實,即種子是發育完成

purplestar  又學到野了!謝謝你
thanks

又學到野了!謝謝你!  發表於 2012-9-5 19:54
原來如此,試吓點分先  發表於 2012-9-5 17:15

評分

查看全部評分

回復

ABANGEL 發表於 2012-9-5 22:02:38 |顯示全部樓層
金剛  ^^29/9活動日需要義工,可以幫手可pm各籌委

果日應該只能到一到交低d野,未必能長時間幫手,同埋未知道當日會搞時間有幾長?如果兩個鐘頭左右可能就可以來幫手.

^^謝謝幫忙,感激!  發表於 2012-9-6 17:42
回復

Christopher 發表於 2012-9-6 17:20:24 |顯示全部樓層
其實我想問, 今日都 6/9 啦, 地址時間定左未? 日期系唔系 29/9?

^^今晚開會會討論落實時間地點,再通知大家.  發表於 2012-9-6 17:44
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-7 00:48:10 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2012-8-30 19:14
我可以提供十盆不死鳥 現在有七吋高左右 , 我不出席活動
請PM交收, 吾該晒

今天交收咗,多謝支持

我好心急呀, 日日睇住個 FORUM 都未見有時間地點公佈 (典床典蓆中)  發表於 2012-9-7 12:52
吾洗客氣 :)  發表於 2012-9-7 11:50

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2012-9-8 22:18:27 |顯示全部樓層
昨天已收到 Christopher 寄來的三色椒種子,今日先得閒post上嚟

多謝支持

同埋個包裝好 cute

@@ I like it^^小女情懐貼紙  發表於 2012-9-10 14:46
因為原本的 LABEL 撕唔出, 一達達好醜怪, 所以我用左我N年前既收藏貼子遮住佢 =.=  發表於 2012-9-8 23:14
回復

金剛 發表於 2012-9-10 14:48:58 |顯示全部樓層

謝謝 purplestar 分享環保器皿
回復

purplestar 發表於 2012-9-10 15:11:23 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-9-10 14:48
謝謝 purplestar 分享環保器皿

不用謝!辛苦你育苗了!個三個小發泡膠箱如有花友有用,活動當日可順道取走作種菜呢!那是很硬的發泡膠箱之前用來放魚的!

謝謝幫手^^  發表於 2012-9-10 15:25
回復