"愛心城市種植"活動火熱籌備中, 歡迎大家獻出愛心!

作者: malike 發表于 2012-7-26 13:17:33
33679 221
tomtomtom 發表於 2012-7-26 19:21:01 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-7-26 18:06
Tom, 多謝input, 你的這個建議令討論可以更全面, 請看個人意見:

1. "可能有花友有大量種子但沒有環保器 ...

我們原則上沒有分岐,只是因為職業病,我希望凡事事先有準備,想先登記一下各種資源,做好配對。當然臨場有變亦是意料中事。

整個安排是否會有兩次聚會?
1. 各位有多種子及器皿的花友攜同出席,想幫手培苗的花友則到埸認領回家栽培。當然想到埸交換種子/枝條或純粹打氣的花友亦無任歡迎。
2. 各位花友攜同已長大的盆栽/植株出席,再送出去?

自家採收種子有。。。。 但沒時間及地方培苗 >.<"  發表於 2012-7-26 19:30
同意! :)  發表於 2012-7-26 19:27
好建議! 細心研究/商量, 我歸家先!  發表於 2012-7-26 19:24
回復

小白 發表於 2012-7-26 19:29:46 |顯示全部樓層

1.   酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2.   紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆) by N-Blythe
3.   怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4.   各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺.
5.   各類辣椒苗, 待認頭...
6.   小麥草  (易種快收成), 待認頭...
7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,會不會太少?)
8.   吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數份  by YLEE
9.   倒手香支條 10-15份 by 2020
10. 金銀花支條 2 份 by Noel_tt
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea / Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目不詳)
12.  碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13.  花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
15.

只能提供風雨蘭球根 (冇盆, 冇泥)

^^謝謝你  發表於 2012-7-26 19:35
無任歡迎!  發表於 2012-7-26 19:31
多謝支持呀~數量可以稍後確定一下嗎?  發表於 2012-7-26 19:31

評分

查看全部評分

回復

小白 發表於 2012-7-26 19:35:04 |顯示全部樓層
hugopoodle  多謝支持呀~數量可以稍後確定一下嗎?

Zephyranthe rosea 考多 .... 因會到時才掘, 數目不詳...

就...當:
Zephyranthe rosea @50棵
Zephyranthes primulina @10棵
Zephyranthes minima @10棵

我地事前可能要打印相片說明牌。  發表於 2012-7-26 19:39
好得人驚~唔怕, 一盆可以定植幾粒的, 對嗎? 可否建議一下定植比例?  發表於 2012-7-26 19:38
風雨蘭是一個好分享,也可義賣^^  發表於 2012-7-26 19:37
回復

小白 發表於 2012-7-26 19:41:03 |顯示全部樓層
金剛  風雨蘭是一個好分享,也可義賣^^

義賣也可以, 你們安排

^^謝謝分享  發表於 2012-7-26 19:49
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-26 19:44:06 |顯示全部樓層
malike  我地事前可能要打印相片說明牌。

即是什麼?
回復

小白 發表於 2012-7-26 19:46:04 |顯示全部樓層
hugopoodle  好得人驚~唔怕, 一盆可以定植幾粒的, 對嗎? 可否建議一下定植比例?

要睇盆大, 小及品種, 3.5吋盆, 中型品種 5 ~ 6 球, 預留空間會生 b
你未種過風雨蘭?

哈哈, 種過, 不過想聽你專業意見啫^^  發表於 2012-7-26 19:47
回復

小白 發表於 2012-7-26 19:47:52 |顯示全部樓層

1.   酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2.   紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆) by N-Blythe
3.   怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4.   各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺.
7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,會不會太少?)
8.   吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數份  by YLEE
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea / Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目不詳)
12.  碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13.  花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
15.  白香岩 @ 5 棵, by 小白

回復

金剛 發表於 2012-7-26 19:56:21 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-26 19:44
即是什麼?

應該是風雨蘭開花照及種植方法

叻叻!  發表於 2012-7-26 23:24
好清楚~  發表於 2012-7-26 20:57
回復

panda8666 發表於 2012-7-26 19:57:25 |顯示全部樓層
我有些PINK PANTNER 的側芽....

有4份.... 可以嗎?

歡迎,多謝支持。我都是什麼都不懂。  發表於 2012-7-26 20:00
^^謝謝分享  發表於 2012-7-26 19:59

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-7-26 19:57:49 |顯示全部樓層
風雨蘭種植方法

整年度的照顧方式..簡述如下....
1.當溫度開始從低溫緩慢上升超過10度..適合生長時..開始補充磷鉀肥和少量的氮肥.. 每個星期用磷鉀肥稀釋1000倍的水..澆灌一次
(養球)...
2.當 高溫期 雨季來臨前1個月..停止澆水... 完全停止喔
這時候盆面上的葉子.有可能都全部乾枯..  正常現象.不用擔心
3. 當雨季開始時..第一次大雨.或第二次大雨..  各位好朋友就可以歡呼.. 風雨蘭的季節到了..
整個雨季中...趁著大雨過後的隔天或是隔一兩天.. 同樣澆灌一次以磷鉀肥為主的稀釋液
每一種風雨蘭開花的次數不一定相同... 我們此次登記的品種.如果照顧妥當.整個雨季可以開花10次以上
4.等待雨季結束後...同樣又恢復 補充磷鉀肥和少量的氮肥.. 每個星期用磷鉀肥稀釋1000倍的水..澆灌一次
5.冬天氣溫降低到10度以下時..不要再給肥料了
6.冬天會結冰下雪的地方..在結冰期來臨前..減少澆水--不澆水..讓整個盆土乾燥..結冰期開始後.放在乾燥的地方
7.溫度回升後.回到從1的方法照顧

回復

ingridhung 發表於 2012-7-26 20:09:32 |顯示全部樓層

我可以扦插約五份薄荷小苗,但無機㗎,ok嗎?

hugopoodle  多謝支持 因為是環保及種植分享活動 我們希望花友盡可能自行找環保容器定植 再在活動當天協助送到會場 ok嗎?  發表於 2 小時前

如果係花墟一帶舉行就冇問題,環保容器就要少少時間儲啦!

哈哈, 可以先在帖中報個名啦~  發表於 2012-7-27 00:10
多謝支持 因為是環保及種植分享活動 我們希望花友盡可能自行找環保容器定植 再在活動當天協助送到會場 ok嗎?:P  發表於 2012-7-26 20:46

評分

查看全部評分

回復

chan1988 發表於 2012-7-26 20:28:03 |顯示全部樓層
我係用執番來既發泡膠箱種,但只可提供苗,盆及泥無法提供

膠樽回收站有很多,泥我也可提供,放心!  發表於 2012-7-27 12:40
回復

小白 發表於 2012-7-26 21:20:37 |顯示全部樓層
白香岩, 只有球根, 冇泥冇盆, 因種植環境有蚯蚓及其他小昆蟲

膠樽回收站有很多,泥我也可提供,放心!  發表於 2012-7-27 12:40
回復

小白 發表於 2012-7-26 21:21:51 |顯示全部樓層
hugopoodle  哈哈, 種過, 不過想聽你專業意見啫^^

我亂來的... 唔死就得嫁啦...
回復

ILoveFlower 發表於 2012-7-26 21:53:14 |顯示全部樓層

16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 20棵 / 海豚花支條/苗 - 20棵 / 不確定是否可食用蘆薈 -  3棵/ 藤三七 - 待定 (要插苗後先知道)  <-- 全部無盆架  (ILoveFlower)

謝謝分享^^  發表於 2012-7-27 12:43
因為分享的品種很多, 可以都定個可分享的數量出來嗎? 方便安排整理^^  發表於 2012-7-27 11:55
多謝晒! :)  發表於 2012-7-26 22:02

評分

查看全部評分

回復

ABANGEL 發表於 2012-7-26 22:08:35 |顯示全部樓層
7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆薈 -  3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架  (ILoveFlower)

謝謝分享^^  發表於 2012-7-27 12:44
mono, 如果覺得有困難, 可以分享幾盆都得, 唔一定要好多的^^  發表於 2012-7-26 22:52
Mono, 盡量啦! 至多用紙杯size啦, 用紙箱分兩層裝住, 都好ok架!  發表於 2012-7-26 22:40
路過~定植後一盆盆帶出嚟,有難度。^^  發表於 2012-7-26 22:35
謝謝呀! 大眾可能初次學習種植, 大家可否走多一步, 幫忙定植呢?  發表於 2012-7-26 22:18
回復

happyjoyjoy 發表於 2012-7-26 22:37:03 |顯示全部樓層

我有幾個衣物柔順劑同漂白水1-2L膠壼有冇用?
好想支持下!^^

唔駛客氣!到時睇下有冇多d!請通知我點交收!我係旺角!

好呀! 多謝先!  發表於 2012-7-26 22:41

評分

查看全部評分

回復

kkhope 發表於 2012-7-27 00:13:18 |顯示全部樓層

我可以提供金魚花(不過從沒開過花 :p),我係朋友種到差唔多要死曬嘅時候,剪咗幾支返黎種,都種咗好耐,佢一直生長但就無開花 !
我應該可以剪到 10 支 8 支 種埋落啲盆仔 ~

chan1988  因為你棵野唔夠光,要開花要多D光

依家放係天台,希望遲點會開花喇

謝謝分享^^  發表於 2012-7-27 12:46
因為你棵野唔夠光,要開花要多D光  發表於 2012-7-27 09:59
因為是環保種植活動, 要種落環保容器先定植出根才送出, 如果冇問題, 請你copy排隊帖加上去, 先謝謝你支持^^  發表於 2012-7-27 00:22

評分

查看全部評分

回復

kkhope 發表於 2012-7-27 00:43:02 |顯示全部樓層
hugopoodle  因為是環保種植活動, 要種落環保容器先定植出根才送出, 如果冇問題, 請你copy排隊帖加上去, 先謝謝你支持^^

無問題,我用啲啫哩膠杯仔同外賣膠杯種 ^^

冇得頂^^  發表於 2012-7-27 00:46
謝謝支持  發表於 2012-7-27 00:45
回復

kkhope 發表於 2012-7-27 00:44:30 |顯示全部樓層

7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆薈 -  3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架  (ILoveFlower)
17. 金魚花 ~ 暫定 10棵 (by kkhope)
回復