新手 .......有關種植辣椒仔及薄荷葉 ?

作者: fianfumy 發表于 2008-4-14 23:02:16
9614 20
本人是種植初哥 , 冇乜種植知識 , 我最近買了辣椒仔及薄荷葉 的種子 , 但用了紫羅蘭的泥土去種植 , 請問得唔得嗎 ? 會否唔食用得呀 ?

種籽及肥料我在花墟繽x園藝買 , 是有機肥料
red-dots.com 發表於 2008-4-14 23:10:24 |顯示全部樓層
薄荷唔駛用種子,去街市買番去浸根,10蚊都唔駛.......
辣椒仔都用街市的都可以......
回復

fianfumy 發表於 2008-4-14 23:17:51 |顯示全部樓層
我買了, 仲放入哂在泥土裡面 !
回復

maymay靚 發表於 2008-4-14 23:37:15 |顯示全部樓層
辣椒仔 好粗生, 喜陽光, 都唔駛點理佢, 我幾棵休息左成個冬季 e+生滿花仔啦, 好快就有得食
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-15 12:29:01 |顯示全部樓層
薄荷出芽後多淋水,保持土壤微濕,最好用淺的闊口盆,因會有走徑來分支
辣椒用深一點的盆,我用4.5升蒸餾水樽來種
有6-8對本葉時便摘芯,增加分支令盆栽底型大點,重覆多次摘芯有利分支
成樹型後,喜肥可多施,要曬
回復

fianfumy 發表於 2008-4-15 12:31:28 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

唔該哂你 , 咁我要重新計劃過d盤 !
回復

muitau 發表於 2008-4-15 12:36:15 |顯示全部樓層
辣椒葉中間有一個圓形的 lung,是有虫嗎 ? 該如何處理呢?
回復

maymay靚 發表於 2008-4-15 23:51:25 |顯示全部樓層
辣椒仔 好頑皮呀, 快d揾佢o地出黎

PICT0172 X.JPG
回復

fianfumy 發表於 2008-4-15 23:59:27 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

嘩 ....你顆辣椒仔好大顆 ...........   ...好羨慕 ...唔知我新種的幾時可快高長大呢 ?
回復

草民 發表於 2008-4-16 00:00:05 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-15 23:51 發表
辣椒仔 好頑皮呀, 快d揾佢o地出黎

我淨係見到D箭咀型紅辣椒
回復

maymay靚 發表於 2008-4-16 00:17:43 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-4-15 23:59 發表
嘩 ....你顆辣椒仔好大顆 ...........   ...好羨慕 ...唔知我新種的幾時可快高長大呢 ?

我有 4棵, 冬天已死了一棵, 都係咁大ga..... 好傷心 , 好彩其餘的 春天一到, 佢地又開花結果......
回復

fianfumy 發表於 2008-4-16 00:19:28 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

D 辣椒仔是綠色喎 !
回復

maymay靚 發表於 2008-4-16 00:20:27 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-4-16 00:00 發表

我淨係見到D箭咀型紅辣椒

係好難搵ga, 不過佢地好快就會變紅色, 好靚!!, 又好辣!! 又可派街坊 la
回復

carolc 發表於 2008-4-16 11:25:52 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-4-14 23:02 發表
本人是種植初哥 , 冇乜種植知識 , 我最近買了辣椒仔及薄荷葉 的種子 , 但用了紫羅蘭的泥土去種植 , 請問得唔得嗎 ? 會否唔食用得呀 ?

種籽及肥料我在花墟繽x園藝買 , 是有機肥料 ...

點解會用紫羅蘭的泥?? 係咪都係好似科學泥果D ???
回復

fianfumy 發表於 2008-4-16 11:56:15 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

其實紫羅蘭的泥都是科學泥 , 我因為之前種是紫羅蘭 , 見剩下的泥我就先用哂 , 所以我昨日出去花墟問過幾間店的職員 , 佢哋話冇問題 !
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-16 12:10:48 |顯示全部樓層

紫羅蘭的泥當然無問題

原帖由 fianfumy 於 2008-4-16 11:56 發表
其實紫羅蘭的泥都是科學泥 , 我因為之前種是紫羅蘭 , 見剩下的泥我就先用哂 , 所以我昨日出去花墟問過幾間店的職員 , 佢哋話冇問題 !

其實你擔心既兩樣野都好容易種

不過如果你要用尼食的話唔好用科學泥 (無機泥)
回復

蠍子仔 發表於 2008-4-16 12:19:53 |顯示全部樓層
俾多d肥俾辣椒,好食肥,我有株長身唔太辣的長椒2星期便落一次肥
花開結果連環不斷
食用的落有機粒肥,方便,最好落肥後也覆土,防蚊虫
回復

muitau 發表於 2008-4-16 12:20:14 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-4-15 12:36 發表
辣椒葉中間有一個圓形的 lung,是有虫嗎 ? 該如何處理呢?

請問有lung是不是正常呢?仲有呢兩日我發覺d葉好不規則(d邊好似荷花裙腳咁),是不是有問題呢?
回復

fianfumy 發表於 2008-4-16 12:33:01 |顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

我去問過有冇有機泥 , 花墟的繽x職員介紹我買那種科學泥 ..... 可能我是新仔 ,  請問那裡買到有機泥 ?
回復

maymay靚 發表於 2008-4-16 17:29:05 |顯示全部樓層
燈籠椒 我都有種, 開始有 (冧) 啦......    燈籠椒 001 X.JPG
回復

12下一頁