花朋貓友吹水幫 (係吳係貓友都歡迎架)

關閉 [複製鏈接]
作者: 土豆貓 發表于 2012-7-13 11:47:08
527861 23879
jose666 發表於 2012-11-16 07:50:45 |顯示全部樓層
雙色眼貓遇上婆婆 幸福!
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121116/18068366

牠,本來是隻流浪貓,天生眼睛一隻黃色、一隻藍色,自從2003年遇上當時79歲、剛喪偶不久的日本婆婆伊原美佐緒,婆婆與貓貓生命也由此改變。婆婆的孫女伊原美代子用鏡頭將這段人貓情紀錄下來,出版的相片集更瘋魔日本以至台灣,最近更登陸美國。
美佐緒的貓貓叫「福丸」,意思是「福神降臨,一切也圓圓滿滿」。牠過去九年一直與美佐緒形影不離,相片可見,無論婆婆吃飯、洗澡甚至外出務農,牠都會乖乖跟在身旁,此情此景,既溫馨又幸福,真的羡煞不少貓癡。
「她們都有聽力障礙,我的嫲嫲和福丸常常深情對望,真的很親密。」美代子拍攝嫲嫲已13個年頭,原本找嫲嫲當模特兒練習攝影技術,但自爺爺過身後她很想把嫲嫲生活點滴紀錄下來,而福丸的出現令嫲嫲常現歡顏,嫲嫲更常對福丸說:「我們永不分開!」
回復

jose666 發表於 2012-11-16 07:52:41 |顯示全部樓層
最聰明雞 啤牌點數都識計
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121116/18068337

不少主人都愛訓練動物玩雜耍或培養獨特技能,英國有一隻雞卻懂得計數,看着紙牌上點數,用喙竟準確啄出數目,因而救了自己一命。
「計數雞」名叫JJ,早前因盆骨破裂,連走路也有困難,主人將牠賣掉。JJ在被屠宰前,跟其他受傷雞隻被送到一個雞場,JJ在新主人瓊斯面前展現出計數的天份,令瓊斯相當驚訝,遂放棄將牠宰殺。瓊斯看過電視一個節目,指雞和雀鳥的視力非常好,於是她想出訓練雞隻。她將啤牌給JJ看,JJ看懂啤牌上的圖案數目,再用雞嘴啄出正確次數,牠目前已學懂1至7,正學習如何數8。
回復

jose666 發表於 2012-11-16 07:54:14 |顯示全部樓層
BBQ場人牛搶食 恐怖牛食牛
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121116/18068464
回復

jose666 發表於 2012-11-16 07:56:40 |顯示全部樓層
貪快走捷徑 索女凌空攝罅嗌唔停
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20121116/18068338

年輕人凡事愛走捷徑,美國羅得島一名女大學生因貪快想穿過大廈間的罅隙,卻被夾在只有20厘米闊(8吋)的空隙,要消防員破牆救出。
22歲的馬洛伊為省時間,嘗試側身穿越大廈間的罅隙越過對面街,卻被夾在大廈之間的牆罅內。她掙扎想脫身,就越夾越緊,身體離地60厘米(2呎)半天吊。消防最初以為她是在屋頂失足墮下被夾在牆罅,及後花了一小時鑿牆才把救她出。
回復

ahhung68 發表於 2012-11-16 09:00:34 |顯示全部樓層
早晨咁多位~ 星期五啦~~ 正~~~

返兩日,放兩日  發表於 2012-11-16 14:45
豬豬你係咪返一日放一日架!咁長時間  發表於 2012-11-16 13:47
午安  發表於 2012-11-16 12:15
Louky 早晨幫主大人,我昕日都要返呀,又係十幾個鐘嗰隻呀!猪猪,你真系做得野  發表於 2012-11-16 12:02
早晨幫主大人,我昕日都要返呀,又係十幾個鐘嗰隻呀!  發表於 2012-11-16 11:36
回復

saolan 發表於 2012-11-16 09:04:23 |顯示全部樓層

早晨,早晨!

土豆貓  早晨秀秀.....我聽日倍你番工呀  發表於 4 分鐘前
Sergio  早晨秀蘭  發表於 10 分鐘前
Workingbee  早晨...  發表於 11 分鐘前
ahhung68  早晨蘭姐, 我明天短週吖 ^^  發表於 半小時前
Juna  早晨, 點解星期六要返? 不過....我有時都要返架
明年初改用即时支付系统要做全日测試

purplestar  早晨呀蘭美人
星星妹呢度好多人见過我架喇,你咁叫我佢地會笑C

Juna  辛苦你喇, 去年我轉系統都係做餐死架
一齐改间间都要返,好多人陪我

Louky  早晨蘭姐  發表於 22 分鐘前
siuhamster  早晨  發表於 半小時前
waiting  靚靚 早晨!
午安!

早晨蘭姐  發表於 2012-11-16 11:37
早晨  發表於 2012-11-16 11:15
靚靚 早晨!  發表於 2012-11-16 10:30
明年初改用即时支付系统要做全日测試<---辛苦你喇, 去年我轉系統都係做餐死架  發表於 2012-11-16 10:11
回復

claudiatang 發表於 2012-11-16 09:16:42 |顯示全部樓層

早晨Claudia  發表於 2012-11-16 11:37
早晨  發表於 2012-11-16 11:14
早晨Claudia~~  發表於 2012-11-16 10:40
早晨 Claudia!  發表於 2012-11-16 10:31
回復

Sergio 發表於 2012-11-16 09:29:50 |顯示全部樓層

Good morning all! Happy Friday!

K. Tiny Red 3-1.jpg K. Tiny Red 2-1.jpg
Achimenes Tiny Red

Workingbee  早晨....一早就紅運當頭  

早晨Bee! 今天是開心星期五o麻!  

Juna  早晨, 靚喎 ^^

早晨花太太!  多謝花太太賞花!

土豆貓  早晨 Sergio.....你盆花巧得喎, 錦多花冧既

早晨女神會長!  期待佢滿開!  不過我影得佢唔靚有D out forcus.  要再影過!

saolan  早晨Sergio妈妈

早晨秀蘭!

purplestar  早晨呀!ceo!你朵花同你一樣咁嬌艷呀!

早晨妹妹!  姐姐老啦!  朵花似你一樣咁嬌艷咁可愛.  

GOODluck20x  早晨呀!仙女!你朵花同你一樣咁嬌艷呀! x 2

公子, 紅花需好都要有綠葉配!

DORA  Sergio 早晨! 好鮮艷呀!

早晨多多!  多謝多多賞花!

小野貓  早晨~Ceo~

早晨呀中山狼! @@

GOODluck20x  K. ?? 長筒花 吾係 Achimenes ??

C~C~C~ @@ 我攪錯了.  多謝公子提點.  已修改好!

GOODluck20x  Achimenes 花需令但葉就...... haha .. 努力丫!! 用吊盆 keep 系好令 ^^

多謝公子提點!  我會努力丫!!

ahhung68  早晨姑姑~~
waiting  Sergio 早晨!
siuhamster  早晨

早晨呀! :)

Louky  早晨Sergio Baby!你好叻呀!

唔掂! 種得一般.  因我放哂佢地係露台唔多理.  點知佢又開花比你睇.  D葉種得好唔靚!

jose666  午安

CC午安!

GOODluck20x  Achimenes 同 xAchimenantha d 花好令 !!! 拍得住花貓 !! ^^

你唔講我識佢tim.  等我上綱找資料先.  

GOODluck20x  又撚化我... =..=

無o的咁o既事.  撚鴨都唔敢撚公子你啦!

N-Blythe  好漂亮 ^^

B女晚安!  多謝賞花!

多謝B女, 雄雄幫主, 孖like, Rio, 多多, Claudia, 鴨公子, 星星妹妹, 女神會長 & 花太太賞分!

好漂亮 ^^  發表於 2012-11-16 17:40
又撚化我... =..=  發表於 2012-11-16 15:33
Achimenes 同 xAchimenantha d 花好令 !!! 拍得住花貓 !! ^^  發表於 2012-11-16 14:26

評分

查看全部評分

回復

Workingbee 發表於 2012-11-16 09:33:06 |顯示全部樓層
各位早晨.....又捱到星期五啦

午安  發表於 2012-11-16 12:16
早晨bee bee  發表於 2012-11-16 11:39
早晨蜂哥~~~  發表於 2012-11-16 10:40
Bee 早晨!  發表於 2012-11-16 10:32
回復

Cora 發表於 2012-11-16 09:43:01 |顯示全部樓層
大家早上好呀:-)

早晨Cora  發表於 2012-11-16 11:39
早晨Cora~  發表於 2012-11-16 10:41
Cora 早晨!  發表於 2012-11-16 10:35
回復

土豆貓 發表於 2012-11-16 09:43:15 |顯示全部樓層
早晨各位, Happy Friday!!!終於等到啦

午安會長!近排好好抽獎運呀你:-)  發表於 2012-11-16 13:42
早晨會長  發表於 2012-11-16 11:40
早晨  發表於 2012-11-16 11:13
回復

purplestar 發表於 2012-11-16 09:45:40 |顯示全部樓層
各位早晨呀!

早晨星星  發表於 2012-11-16 11:40
早晨猩猩姐~  發表於 2012-11-16 10:41
回復

GOODluck20x 發表於 2012-11-16 09:55:09 |顯示全部樓層

各位早晨呀!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

土豆貓  早晨鴨鴨  發表於 23 分鐘前
saolan  早晨得哥  發表於 11 分鐘前
DORA  早晨!  發表於 13 分鐘前
Juna  早晨  發表於 15 分鐘前
早晨美女們

saolan  今日你好风骚  發表於 10 分鐘前
星期5 輕輕鬆鬆又一天 hehe   

Sergio  早晨公子!  發表於 21 分鐘前
早晨仙女 , 食完燉旦今曰系吾同d wo    

purplestar  衰鴨早晨!睇見你個icon招積樣便想打扁你!  發表於 1 分鐘前
星星, 從心底好想比你中鑊 ... 吾好錫住我 wo   

waiting  德兄 早晨!  發表於 1 分鐘前
Miss Goood Morning   

RIO  早啊, 哥~  發表於 1 分鐘前
Morning 妹妹 ~   

ahhung68  早晨Duckching~  發表於 20 秒前
Morning 雄 gor 仔

Louky  早晨鴨哥!仙人掌都有綠花咁靚?!  發表於 11 分鐘前
Morning Louky ^^  Gymnocalycium vatteri 一本剌 d 花係好令

Sergio  早晨仙女 , 食完燉旦今曰系吾同d wo <--- 今晚有嘜o野食呀? 公子種仙人掌都開花真係了不起啊!  發表於 半小時前
今晚未 plan 呀..  唉..仙人掌我種得巧差 ... ><~~~~~~~~~~[color]

Juna  仙人掌花, 又玩剪貼  發表於 半小時前
haha ... Juna 姐姐o力o力

saolan  得哥又放毒  發表於 3 小時前
SaSa 姐姐 午安  ^^

濛瀧的美 ^^  發表於 2012-11-16 17:46
好迷幻 ^^  發表於 2012-11-16 17:42
得哥又放毒  發表於 2012-11-16 13:05
早晨鴨哥!仙人掌都有綠花咁靚?!  發表於 2012-11-16 11:41

評分

查看全部評分

回復

劍狼 發表於 2012-11-16 09:58:55 |顯示全部樓層
各位早晨!

午安  發表於 2012-11-16 12:17
早晨狼哥  發表於 2012-11-16 11:42
早晨  發表於 2012-11-16 11:12
早晨狼哥~~  發表於 2012-11-16 10:42
狼狼早晨!  發表於 2012-11-16 10:39
回復

RIO 發表於 2012-11-16 10:06:50 |顯示全部樓層

早啊,各位, Happy Friday
送各位一朵似puppy love一樣模糊既花

會長, CEO, 貓貓, 秀秀, Juna, 哥, 星妹, miss
早啊

ahhung68  我喜歡佢底下的黃色吖 ^^  發表於 1 分鐘前
佢其實係oxalis first love cross其他酢出來架, 個隻粉紅色好柔和架
遲d等好天, 無咁大風, 影張清楚d既你睇啦~

感謝ceo, 哥, 幫主, Juna賞分

午安!  發表於 2012-11-16 13:35

評分

查看全部評分

回復

小野貓 發表於 2012-11-16 10:08:35 |顯示全部樓層

喵~
又到星期五~~~~
Happy~

Sergio  小喵早晨呀! 今日忙唔忙呀?
今日放工後才忙...有親戚黎同阿婆去食飯~可能晚上無咁早會上黎~

喵喵午安!Happy Friday!  發表於 2012-11-16 13:36
貓貓!我可能出花墟呀!(扮魔鬼聲講)  發表於 2012-11-16 11:44
早晨  發表於 2012-11-16 11:12
早晨野貓~~  發表於 2012-11-16 10:43
回復

waiting 發表於 2012-11-16 10:18:33 |顯示全部樓層
Good morning!

Miss 午安!  發表於 2012-11-16 13:36
老師早晨  發表於 2012-11-16 11:45
早晨  發表於 2012-11-16 11:11
早晨老師~~  發表於 2012-11-16 10:44
回復

GOODluck20x 發表於 2012-11-16 10:53:47 |顯示全部樓層

e道有冇食虫迷o架 ? 我近曰 pat 痕想玩大肉餅呀

係wo ! 上曰 d ping 葉你地插吾插到 ?  我屋企已插到出o左小小葉

siuhamster  早晨。我上次都冇拎到,因為唔知咩係赤玉土  發表於 8 分鐘前
purplestar  土豆貓 我想迷, 不過吳識迷, 上次d小葉禾無拎丫......因為無你講既赤玉土! x2 >.<  發表於 13 分鐘前
土豆貓  我想迷, 不過吳識迷, 上次d小葉禾無拎丫......因為無你講既赤玉土!  發表於 16 分鐘前
omg.... 都係亞叔辦事不犖 ... 早g 準備埋赤玉土la .... 哎o約早d 話我g o麻.  @@''
其實用 AV 泥插葉都ok ! 只係吾長遠 law

waiting  我都想迷, 但連小白兔都畀我玩死...  發表於 10 分鐘前
小白兔吾難keep , 只要注意夏天熱熟就ok  ^^講講o下又pat痕想上 tobo 訂 haha

Sergio  公子, 嘜o野叫大肉餅呀? 上次D PING 葉大部分是小喵分享了, 其次好似尊貴客戶花仙子及會長取了.  發表於 12 分鐘前
大肉餅係 Drosera falconeri  
參考圖

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7%E8%82%89%E9%A4%85

好想 lunch time 鼠去買...haha

Juna  食蟲係咪要好多陽光? 毛氈苔種死左, 係突然死左, 好傷心  發表於 3 分鐘前
食蟲我係初哥 , 都死過幾盆毛氈苔 ,  唯一係小白兔同 ping 較易掌握 .  我只知個別品種要强光 但吾熱得 .

劍狼  我想試下種捕蠅草, d夾好有型.  發表於 9 分鐘前
捕蠅草... 我最弱... @@''

waiting  小白兔吾難keep , 只要注意夏天熱熟就ok ^^講講o下又pat痕想上 tobo 訂 haha------> 佢生青苔... 跟住就c左...  發表於 13 分鐘前
um................ 咁我d 冇生青苔 , 高濕強光 涼涼地應 該 ok ^^

Juna   我只知個別品種要强光 但吾熱得<---可能係熱, 轉左熱天氣無幾耐就死左  發表於 17 分鐘前
Juna  食蟲係咪要好多陽光? 毛氈苔種死左, 係突然死左, 好傷心  發表於 半小時前
Juna 姐姐玩吾玩 Ping 丫?  

Juna  Juna 姐姐玩吾玩 Ping 丫? <---唔識玩, 驚玩死  發表於 4 分鐘前
我 keep 得好粗乍 ... 冇打理

jose666  午安  發表於 14 分鐘前
JoseJose 午安 ^^

Sergio  公子種到Ping Ping 鬼火咁靚. @@  發表於 1 分鐘前
過奖la~ 食蟲e範我只系入门級 ... ^^

purplestar  waiting 我都想迷, 但連小白兔都畀我玩死... <<<<<我都死過一棵小白兔,自此之後唔敢亂領養,知道自己handle到先再種!  發表於 1 分鐘前
死過一棵小白兔...唔敢亂領養.... 咁快打退堂鼓 @@'' 叫 frd 拎多d 比你嘗試先有进步o麻 ^^

Juna  我 keep 得好粗乍 ... 冇打理<---無打理都咁靚, 我個姨甥仔好鐘意食蟲架, 唔係BB戈個  發表於 11 分鐘前
推介姨甥仔玩 ping 丫! 粗生易打理 , 一路腰水系近乎吾洗理 ^^

Juna  推介姨甥仔玩 ping 丫! 粗生易打理 , 一路腰水系近乎吾洗理 ^^<---咁要佢自己搵啦, 過兩三個月佢就去澳洲讀書  發表於 4 分鐘前
同姨甥仔去鯉魚門食歺勁算la ...過兩三個月就去澳洲讀書..點種呀.. haha

Sergio  我棵PING跟你棵一樣近泥的葉變黃. 唔明白點解? 我現在給他日照3~4小時.  發表於 半小時前
底葉變黃系正常 , 新葉變黃吾系正常 . 有冇腰水呀 ? 照12小時好d wo ^^

Sergio  有腰佢1/3水. 由於我放window邊由日放到太陽下山. 不過window是向東, 太陽照只有4小時. 不知道是否足夠?  發表於 2 秒前
若然系天然光有所限制 , 唯有再觀察la~   死左咪 call 我law haha  

有腰佢1/3水. 由於我放window邊由日放到太陽下山. 不過window是向東, 太陽照只有4小時. 不知道是否足夠?  發表於 2012-11-16 14:50
照12小時好d wo ^^<---我無咁多  發表於 2012-11-16 14:36
過兩三個月就去澳洲讀書..點種呀.. haha <---所以咪要佢自己搵囉  發表於 2012-11-16 14:29
推介姨甥仔玩 ping 丫! 粗生易打理 , 一路腰水系近乎吾洗理 ^^<---咁要佢自己搵啦, 過兩三個月佢就去澳洲讀書  發表於 2012-11-16 14:09
我棵PING跟你棵一樣近泥的葉變黃. 唔明白點解? 我現在給他日照3~4小時.  發表於 2012-11-16 13:18

評分

查看全部評分

回復

siuhamster 發表於 2012-11-16 11:09:00 |顯示全部樓層

早晨
琴晚肚痛冇覺好訓喔
出入廁所好多次
係五點幾既時候先停止左。。。
但宜家訓醒又再攪過

Sergio  早晨玉女! 如果唔掂去睇E生啦!
土豆貓  再吳舒服就要睇醫生啦.....
我上次睇醫生開好多止瀉藥係到,只係我唔食姐(好似話D藥冇咩點痌就唔好食)

劍狼  食錯野嗎?
Louky  食過D咩好嘢嚟呀?海鮮?有好嘢食叫埋我食就唔會搞喇!要食返D水呀!
懷疑中..,琴日下晝去完黃金貼MON貼,係後面街食左煎釀三寶.夜晚同朋友係大快活打邊爐..估計前者主兇

Juna  早晨, 保重呀
GOODluck20x  記住保水呀. 頂唔住睇醫生)))))))))))
THANKS

Sergio  如果痾得多飲保擴力補充番. 知道嗎?
得早前為通頂而買既葡萄適...得唔得架?

保礦力好啲喎  發表於 2012-11-16 13:41
take care la  發表於 2012-11-16 12:51
你食錯野呀~小心身體呀~  發表於 2012-11-16 12:19
午安  發表於 2012-11-16 12:18
打邊爐又生又熟, 好易肚痛.  發表於 2012-11-16 11:59
回復

siuhamster 發表於 2012-11-16 11:44:43 |顯示全部樓層

原來真係大得好快架
不過我想問點解我既打斜生既?佢地係咪同AV一樣會追光生架?
仲有點睇有花冧?
又有一粒發芽啦

Sergio 同 purplestar 言之有理 !! ^^  發表於 2012-11-16 14:24
好快呀!  發表於 2012-11-16 13:42
Sergio 所有植物都會追光O架. 你周不時轉下方向便OK. x2  發表於 2012-11-16 12:51
巧可愛 ^^ 鼠鼠o力  發表於 2012-11-16 12:33
你直插架??  發表於 2012-11-16 12:26

評分

查看全部評分

回復