減壓團(又名:海盜團) ~ 收獲篇

作者: 八王爺 發表于 2012-6-29 19:49:53
19857 258

本人已聯絡dick168, 他說隨時歡迎各位參觀,並且應了Claudia果句:「有乜攞乜」
dick168都話,到時入到農莊,有乜攞乜。參考金句:http://hkplants.com/thread-92738-4-1.html
但各位唔好太期望,因為今年雨水多。

由於本人好日都唔去一次粉嶺,暫時只搵到7月7日星期六這空擋。
如果想參加,請報名和寫人數,方便dick168招待眾花友/農友。

日期:2012年7月7日星期六(即下星期)
時間:下午2時至5時(大約喇,玩得盡興咪食埋晚飯,農家菜。)
地點:dick168農莊

地址:好久以前叫「吳屋村」依家主人叫果度做「開心(無料)小農莊」
      參考資料:http://hkplants.com/thread-92738-2-1.html

報名:
1. 八王爺 (加勒比海盜jack, 我中學時英文名真係叫jack, 英文老師改嘅!)

2. cowslip(1個人,我踩單車去佢村口等,係咪在孔嶺村左近)洗唔洗pm留電話

3. candy
4. candy friend
5. claudia

6. hugopoodle (我想嚟學下點種瓜種菜, 謝謝~)
7. hugopoodle 另一半
8. N-Blythe (Thank)
9. yeahyeah (好期待呢)
10. Springonions       (跟tomtomtom車)
11. Springonions 另一半

12. csw_sylvia                        (從上水入)
13. csw_sylvia 另一半       (從上水入)

14. Teddybear10_10 (好期侍)
15. celiaw  另一半
16. celiaw

17. 菲媽
18. tomtomtom (自駕人仕, 車仍有空位。)

以下(從上水入)
19. 小CON子 (一個大人加兩個小朋友) 青蛙媽媽代報名~
20. 小con子的一個小朋友
21. 小con子的另一個小朋友
22. 青蛙媽媽 (一個大人加一個小朋友) 活動太吸引唔去唔得~
23. 青蛙媽媽的小蝌蚪

已截止。
本人加咗顏色分組。深紅色由上水火車站入,55k小巴。
綠色自駕人仕。tomtomtom 私家車有2個空位,2點粉嶺火車站,先到先得。
COWSLIP 踩單車入。
好似只剩下6人要搭52k ......

以下只限分享和交換。

評分

查看全部評分

cowslip 發表於 2012-6-29 21:28:33 |顯示全部樓層
報名:
1. 八王爺 (加勒比海盜jack, 我中學時英文名真係叫jack, 英文老師改嘅!)
2. cowslip(1個人,我踩單車去佢村口等,係咪在孔嶺村左近)洗唔洗pm留電話
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

可以踩單車直入園嗰到,有代客泊車服務架,重唔駛比貼士tim!  發表於 2012-6-30 10:24
回復

八王爺 發表於 2012-6-29 21:34:22 來自手機 |顯示全部樓層

下星期定咗,我再攞你地手機號。
哩個帖講行程安排。

12時粉嶺火車站打躉,美心快餐(火車站內)
八王爺約定犯罪人仕午飯於火車站附近,
有興趣人仕也可一齊食一餐。
本來粉嶺聯和墟才多好味的食肆,但為了方便大家集合,哩餐要將就一下,粗粗地。
入去DICK168果度先喺正印!

2時在火車站搭52k往坪輋綠色小巴,過聯和墟之後,叫坪輋路口 或 孔嶺村落車。
不用擔心等車問題,因為哩駕小巴在火車站等客好多車,一夠16人坐滿即開走。
小巴路線http://www.16seats.net/chi/gmb/gn_52k.html

下車後可等全部人一齊入,或心急自己入,或打dick168手機佢出來接。
由昌明士多入「開心小農莊」只要10分鐘步程。

防晒及防蚊措施。
各位DIY好農友,記得自己帶防蚊水,防晒油。
淺色衣服,其實透氣純麻衣服,不單防蚊也防晒。

有乜嘢種子,植物想分享,可以在下面列明,有花友想要當日可帶去。
沒有花友報名想要的就不要帶出來,或者送給dick168,都OK!

八王爺
1. 朱頂紅球根 (送給DICK168)
2. 亞馬遜百合植株 (送給DICK168)
3. 黃色蜘蛛蘭植株 (送給DICK168)

Claudia:
DIY 防護品送dick168
分享給花友的(敬請自備有蓋像思樂冰大膠杯):
龍吐珠枝條(5份)
1.
2.
3.
4.
5.
毬蘭枝條(3份)
1. hugopoodle
2. N-Blythe (Thanks)
3. celiaw

海豚花枝條(5份)
1. 八王爺
2.
3.
4.
5.
大天鵝枝條(5份)
1. 八王爺
2. celiaw
3. tomtomtom
4.
5.

Hugopoodle分享給花友的酢醬草球根:
Oxalis Purpurea Deep Rose (4份)
1. N-Blythe (Thanks)
2. tomtomtom
3. candyafr
4.

Oxalis Purpurea Cherry(4份)
1. candyafr
2.
3.
4.

Oxalis Stenorrhyncha (2份)
2. yeahyeah (THX)

小CON子自留種子(10份):
甜茴香種子
1. N-Blythe
2. candyafr
3. hugopoodle
4. csw_sylvia
刺芫茜種子
1. 八王爺1份
2. N-Blythe
3. candyafr
4. hugopoodle
5. csw_sylvia

玉桂羅勒枝條  
1. candyafr,
2. hugopoodle,
3. N-Blythe,

檸檬羅勒枝條
1. candyafr,
2. hugopoodle,
3. N-Blythe,

甜菊種子
1. 八王爺
2. N-Blythe
3. csw_sylvia
4. hugopoodle

勁辣sorreno辣椒仔種子
1. csw_sylvia

COWSLIP送主人家 dick168  1小盆插枝生的粉紅色繁星花(已有根)
分享海盜団的団友們,請自帶盒仔或袋仔
普通秋葵種子,10份(每份10粒)
2. Springonions (Thx)
3.

紫葵種子5份(每份10-15粒)大型觀花植物(盆種可高過1米,種地等同1棵樹咁高),請在園藝館中搜查花樣及種植法,發芽率未知
2.
3.
4.
5.

夜來香2小盆(插枝生,已有根)
1.Claudia(ths)
2. N-Blythe(Thanks)

巴西鳶尾3份(每份2小芽,要自己落盆)
2.
3.

紫色睡蓮有葉芽葉片5片(要自己用水浸出小葉子及根後才可種落泥漿中)
1.tomtomtom
2. N-Blythe (Thanks)
3. yeahyeah (THX)
4. csw_sylvia (thanks a lot)
5. candyafr

teddybear10_10分享給花友的:

K ‘Peridot’s Mango Martini’ 側芽 (四份)
2. 八王爺
3. N-Blythe
4. celiaw

K ‘Clytie’ 側芽 (四份)
2. 八王爺
3. celiaw
4.

tomtomtom 有以下物品分享給團友們,唔知有冇興趣

a. 假期 (懶人) 淋水器 1 pack 2 個 (請參考 : http://hkplants.com/thread-93368-1-1.html)
    hugopoodle (謝謝)

b. 軟身膠小苗盆 3 個 (圓型,高 9cm 直徑 9cm,請填要幾個)

c. 硬身膠小苗盆 8 個 (方型,高 8cm 長/闊約 9cm,請填要幾個)
   1. N-Blythe 4 個 (屋苑園藝花組用, Thanks)
   2. yeahyeah 2 個 (謝)
   3. hugopoodle 2 個

d. 紫色西蘭花種子 4 份 (每份 5 粒)
    1.claudia.1份(THS)
    2. N-Blythe
    3. springonions
    4.

e. 長白茄子種子 10 份 (每份 10 粒)
    1.cowslip(3Q~~)
    2. N-Blythe
    3.
    4.
   5....

f. 超甜粟種子 10 份 (每份 10 粒)
    1.cowslip(3Q~~)
    2. springonions
    3.
    4.
   5.....

g. 糯米粟種子 5 份 (每份 10 粒)
    1. N-Blythe
    2.
    3.
    4.
   5.

csw_sylvia  都有少少植物分享給各位花友, 不知你們是否有興趣 ?

1)  九層塔枝條
   1. 八王爺
     4. candyafr 朋友

2)  Majoram 枝條
   1. 八王爺
     4. N-Blythe
3)  Oregano 枝條
   1. 八王爺
     4. N-Blythe
     5. candyafr 朋友

4)  紫紅色矮牽牛種子
   1. yeahyeah (THX)
   2.
     3.

雖已完事,但都要更正,我分享的是 甜菊枝條, 而辣椒仔 Serrano 不是 勁辣, 而是香甜辣 ^^ 謝謝!  發表於 2012-7-10 12:46
王爺, 是否計少了一個人?celiaw 是 celiaw 及另一半?  發表於 2012-7-3 23:02
請花友自備類似思樂冰那種膠杯,以確保枝條不會折斷。謝謝  發表於 2012-7-2 19:38
王爺,勞煩你將#45個帖貼在適當的位置。THS  發表於 2012-7-2 11:50
回復

lameric 發表於 2012-6-29 22:05:34 |顯示全部樓層
嗰日唔得閒...唯有精神上支持你哋啦!

食埋你果份。  發表於 2012-6-29 22:29
回復

candyafr 發表於 2012-6-29 22:37:06 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
回復

JENWU 發表於 2012-6-29 22:40:32 |顯示全部樓層

可惜! 去唔到...你地攞多d啦...

Sylvia  你朵花好靚  發表於 4 小時前
多謝你賞花

你朵花好靚  發表於 2012-6-30 15:33
回復

claudiatang 發表於 2012-6-29 22:44:09 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5.claudia
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
回復

hugopoodle 發表於 2012-6-29 23:27:30 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5. claudia
6. hugopoodle (我想嚟學下點種瓜種菜, 謝謝~)
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

咁我BYOB  發表於 2012-6-30 08:37
唔駛慌! 有"加勒比海盜"袋錢落你袋 !! 無錢落袋都會有條節瓜啩!!?? ^o^  發表於 2012-6-30 00:20
回復

csw_sylvia 發表於 2012-6-30 10:54:51 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5. claudia
7. N-Blythe (Thank)
8. yeahyeah (好期待呢)
9. Springonions
10. Springonions 另一半
11. csw_sylvia
12. csw_sylvia 另一半
13.
14.
15.
回復

teddybear10_10 發表於 2012-6-30 10:55:20 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5. claudia
11.  Teddybear10_10 (好期侍)
12.
13.
14.
15.
回復

hugopoodle 發表於 2012-6-30 10:57:55 |顯示全部樓層

報名:
3. candy
5. claudia
13. Teddybear10_10 (好期侍)
14. hugopoodle 另一半
15.
回復

hugopoodle 發表於 2012-6-30 11:07:33 |顯示全部樓層
lameric  原來教育咗成廿年, 但係嚴格嚟講係冇改善過!

唔係呀, 我講我唔識, 係唔知嗰幾個英文字母嘅意思咋~
原諒我真係才疏學淺
我一向支持環保, 隨身帶備環保袋~
不過我同意, 我哋相比其他地方實在有很多仍需努力嘅地方

lameric  唔好誤會,我唔係針對你, 只係見有人post咗廿年前嘅宣傳短片,有感而發慨嘆香港人(包括我自己)嘅環保意識太薄弱嗟! 無心冒犯你的. Sorry.  

lameric, 冇問題呀, 環保方面真係要互相提醒, 我們的資源實在是太豐富了, 太隨手可得, 香港人在環保方面有認知, 但真正會堅決實行的人不多, 特別在買東西時, 我也時常要提醒自己, 如果已經有的,仍有可用的, 就不要浪費去買新了; 我發現愛植物的人大都愛大自然, 環保上的觸覺比較高, 很慶幸還有大家一同努力

唔好誤會,我唔係針對你, 只係見有人post咗廿年前嘅宣傳短片,有感而發慨嘆香港人(包括我自己)嘅環保意識太薄弱嗟! 無心冒犯你的. Sorry.  發表於 2012-7-2 11:58
回復

claudiatang 發表於 2012-6-30 11:18:18 |顯示全部樓層
嘩,好踴躍參加喎﹗
菲媽和(阿太)未報名呀...............
回復

celiaw 發表於 2012-6-30 11:11:31 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5. claudia
13. Teddybear10_10 (好期侍)
14. hugopoodle 另一半
15. celiaw  另一半
回復

適少少 發表於 2012-6-30 10:23:58 |顯示全部樓層

哎吔 衝期呀 一早約咗人
錯失 1 次打劫, 好時機添

dick168  你比個電話我,就幾時嚟都得喇!
好 ! 下次有空一定...一定 ^^

你去我又去^^!  發表於 2012-7-3 15:49
我都去唔到,咁下次我地約埋一起去打劫 :p  發表於 2012-6-30 22:40
http://hkplants.com/thread-92738-2-1.html 個電話比咗你喇!  發表於 2012-6-30 11:41
你比個電話我,就幾時嚟都得喇!  發表於 2012-6-30 11:12
回復

Springonions 發表於 2012-6-30 10:41:47 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5. claudia
11.
12.
13.
14.
15.

我已經識左,可以唔使黎  發表於 2012-6-30 15:36
嘩,有機會認識你的另一半啦﹗HOHO  發表於 2012-6-30 10:58
回復

yeahyeah 發表於 2012-6-30 10:07:33 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5. claudia
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
回復

hugopoodle 發表於 2012-6-30 09:08:48 |顯示全部樓層
八王爺  咁我BYOB  

王爺, 唔該解碼吖, 我才疏學淺

多謝dick168解碼, 唔係我個年代, 所以我唔識

原來教育咗成廿年, 但係嚴格嚟講係冇改善過!  發表於 2012-6-30 11:01
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=0mfwWdmy0bk  發表於 2012-6-30 10:28
回復

N-Blythe 發表於 2012-6-30 09:53:51 |顯示全部樓層
報名:
3. candy
5. claudia
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
回復

lameric 發表於 2012-6-30 10:00:35 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-6-30 09:08
王爺, 唔該解碼吖, 我才疏學淺

大家真係要 Bring Your Own Bag 呀! 眼見香港真係太多濫用膠袋喇...

拉車仔,最好﹗^0^  發表於 2012-6-30 11:00
哈哈, 我會識做啦~~ 不過主要想嚟學嘢, 見識見識~~  發表於 2012-6-30 10:34
回復