減壓團(又名:海盜團) ~ 收獲篇

作者: 八王爺 發表于 2012-6-29 19:49:53
19915 257
tomtomtom 發表於 2012-7-3 20:01:30 |顯示全部樓層
Claudia
龍吐珠枝條(5份)
1.
2.
3.
4.
5.
毬蘭枝條(3份)
1. hugopoodle
2. N-Blythe (Thanks)
3. celiaw (Thanks!!!)

海豚花枝條(5份)
1. 八王爺
2.
3.
4.
5.
大天鵝枝條(5份)
1. 八王爺
2. celiaw
3. tomtomtom (thanks)
4.
5.

Hugopoodle分享給花友的酢醬草球根:
Oxalis Purpurea Deep Rose (4份)
1. N-Blythe (Thanks)
2. tomtomtom (thanks)
3.
4.

Oxalis Purpurea Cherry(4份)
1.
2.
3.
4.

Oxalis Stenorrhyncha (2份)
2. yeahyeah (THX)
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-3 20:08:53 |顯示全部樓層
報名:
1. 八王爺 (加勒比海盜jack, 我中學時英文名真係叫jack, 英文老師改嘅!)
2. cowslip(1個人,我踩單車去佢村口等,係咪在孔嶺村左近)洗唔洗pm留電話
3. candy
4. candy friend
5. claudia
6. hugopoodle (我想嚟學下點種瓜種菜, 謝謝~)
7. N-Blythe (Thank)
8. yeahyeah (好期待呢)
9. Springonions
10. Springonions 另一半
11. csw_sylvia
12. csw_sylvia 另一半
13. Teddybear10_10 (好期侍)
14. hugopoodle 另一半
15. celiaw  另一半
16. 菲媽
17. tomtomtom (一家三口)
18. 小CON子 (一個大人加兩個小朋友) 青蛙媽媽代報名~
19. 青蛙媽媽 (一個大人加一個小朋友) 活動太吸引唔去唔得~
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-3 21:04:48 |顯示全部樓層
八王爺  第一和第二是相同品種?

傻咗, 寫咗兩個purpurea deep rose, 已更改, 另一個應該是Purpurea Cherry~

請問要唔要帯硬盒嚟裝?  發表於 2012-7-3 21:14
回復

candyafr 發表於 2012-7-3 21:09:10 |顯示全部樓層
我想要purpurea deep rose 和cherry各1可以嗎?我用手機copy唔到,thanks

當然可以啦^^  發表於 2012-7-3 21:14
已代 copy  發表於 2012-7-3 21:11
回復

tomtomtom 發表於 2012-7-3 21:11:01 |顯示全部樓層
Claudia
龍吐珠枝條(5份)
1.
2.
3.
4.
5.
毬蘭枝條(3份)
1. hugopoodle
3. celiaw (Thanks!!!)

海豚花枝條(5份)
1. 八王爺
2.
3.
4.
5.
大天鵝枝條(5份)
1. 八王爺
2. celiaw
3. tomtomtom (thanks)
4.
5.

Hugopoodle分享給花友的酢醬草球根:
Oxalis Purpurea Deep Rose (4份)
2. tomtomtom (thanks)
3. candyafr
4.

Oxalis Purpurea Cherry(4份)
1. candyafr
2.
3.
4.

Oxalis Stenorrhyncha (2份)
2. yeahyeah (THX)
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-3 21:23:36 |顯示全部樓層
tomtomtom  請問要唔要帯硬盒嚟裝?

酢醬草的球根很細的, 本來諗住分開用袋裝俾大家,
環保啲不如大家帶個細硬盒
如果要多過一個品種可以帶個有分格的小藥盒
或自己想辦法啦
帶個袋仔入住唔壓住都ok
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-7-3 23:19:10 |顯示全部樓層
好彩來得及參加~Thanks~
回復

小Con子 發表於 2012-7-4 10:03:19 |顯示全部樓層

有無人要我的自留種子: 我將佢地各分10份,到時自己攞啦
甜茴香種子
刺芫茜種子

csw_sylvia >>甜茴香係人地比小苗我種咋,要涼d先好種喎

兩樣都想要, 甜茴香種過幾次都發唔到, 有什麼要留意嗎 ?  發表於 2012-7-4 12:53
我要每樣各一份啦, thx~  發表於 2012-7-4 12:36
每樣都要各1,thx  發表於 2012-7-4 12:10
報名要甜茴香、刺芫茜種子名一,謝謝 ^^  發表於 2012-7-4 10:43
我想要刺芫茜。之前見到花墟有盆栽,貴到死。  發表於 2012-7-4 10:05
回復

八王爺 發表於 2012-7-4 10:18:34 |顯示全部樓層

請各位留意星期六天氣。晴中有陰,陰又有微兩。算唔算揀到好日子?

7/7 (SATURDAY)
Sunny periods and one or two showers
Temp 28-32
Humi 70-90

回小CON子:南風force3-4 都OK。

當日晴時多雲偶陣雨。  發表於 2012-7-4 14:54
Good 啦,一傘2用 , 唔駛曬到 @@ ,有無風呀?  發表於 2012-7-4 10:31
回復

小Con子 發表於 2012-7-4 11:47:08 |顯示全部樓層

玉桂羅勒枝條  ( candyafr , hugopoodle , N-Blythe , csw_sylvia , celiaw )
檸檬羅勒枝條  ( candyafr , hugopoodle , N-Blythe , csw_sylvia , celiaw )

係咁多啦
如有貨不對辦,本人恕不負責
要剪幾大枝好d呢?

分配完成,以上5位得條者,7/7見

八王爺 ....... 我盡量帶多d去啦, 後來者就 七月七 手快有手慢無囉

哩個分享好似超額認货。樓住。幫幫手,分享多D!  發表於 2012-7-4 15:14
玉桂羅勒、檸檬羅勒枝條各要一份, 謝謝!  發表於 2012-7-4 14:24
還有枝條多嗎 ? thx.  發表於 2012-7-4 13:03
玉桂羅勒、檸檬羅勒枝條各一,謝謝  發表於 2012-7-4 12:44
我想要玉桂羅勒枝條 同 檸檬羅勒枝條 各一, 謝謝  發表於 2012-7-4 12:35
回復

cowslip 發表於 2012-7-4 13:32:01 |顯示全部樓層

送主人家 dick168  1小盆插枝生的粉紅色繁星花(已有根)
分享海盜団的団友們,請自帶盒仔或袋仔
普通秋葵種子,10份(每份10粒)
1.N-Blythe
2.Springonions
3.

紫葵種子5份(每份10-15粒)大型觀花植物(盆種可高過1米,種地等同1棵樹咁高),請在園藝館中搜查花樣及種植法,發芽率未知
重點--->唔食得,佢系花花,結d果無肉只系得種子架
1.N-Blythe
2.
3.
4.
5.

夜來香2小盆(插枝生,已有根)
1.Claudia
2.N-Blythe

巴西鳶尾3份(每份2小芽,要自己落盆)
1.hugopoodle
2.
3.

紫色睡蓮有葉芽葉片5片(要自己用水浸出小葉子及根後才可種落泥漿中)
1.tomtomtom
2.N-Blythe
3.yeahyeah
4. csw_sylvia
5. candy

請問紫葵可以食嗎?  發表於 2012-7-4 16:09
手機上網不能copy,先報名留睡蓮,謝謝  發表於 2012-7-4 14:18
嘩.....哩個利害,連睡蓮都有得分!! 可惜我沒有足夠陽光。  發表於 2012-7-4 14:11
回復

N-Blythe 發表於 2012-7-4 14:50:35 |顯示全部樓層
2.
3.

紫葵種子5份(每份10-15粒)大型觀花植物(盆種可高過1米,種地等同1棵樹咁高),請在園藝館中搜查花樣及種植法,發芽率未知
2.
3.
4.
5.

1.
2.

1.
2.
3.

紫色睡蓮有葉芽葉片5片(要自己用水浸出小葉子及根後才可種落泥漿中)
1.tomtomtom
3.
4.
5.
回復

claudiatang 發表於 2012-7-4 14:52:26 |顯示全部樓層
送主人家 dick168  1小盆插枝生的粉紅色繁星花(已有根)
1.
2.
3.

1.
2.
3.
4.
5.

1.Claudia(ths)
2.

1.
2.
3.

1.tomtomtom
2.
3.
4.
5.
回復

yeahyeah 發表於 2012-7-4 15:37:53 |顯示全部樓層
2.
3.

2.
3.
4.
5.

2.

1.
2.
3.

1.tomtomtom
3. yeahyeah (THX)
4.
5.

睡蓮x1,唔该  發表於 2012-7-4 15:40
回復

csw_sylvia 發表於 2012-7-4 15:42:36 |顯示全部樓層
2.
3.

2.
3.
4.
5.

2.

1.
2.
3.

1.tomtomtom
4. csw_sylvia (thanks a lot)
5.
回復

yeahyeah 發表於 2012-7-4 15:53:52 |顯示全部樓層
2.
3.

2.
3.
4.
5.

2.

1.
2.
3.

1.tomtomtom
5. candyafr
   (以上代CANDY報名, 我林佢系咁意思)

thanks, yeahyeah  發表於 2012-7-4 22:25
回復

N-Blythe 發表於 2012-7-4 15:56:29 |顯示全部樓層
2.
3.

2.
3.
4.
5.

2. N-Blythe(Thanks)

1.
2.
3.

1.tomtomtom
5. candy
回復

Springonions 發表於 2012-7-4 16:08:30 |顯示全部樓層
2. Springonions (Thx)
3.

2.
3.
4.
5.

1.
2.
3.

1.tomtomtom
5. candy
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-4 17:05:57 |顯示全部樓層
2. Springonions (Thx)
3.

2.
3.
4.
5.

1. hugopoodle (thx)
2.
3.

1.tomtomtom
5. candy

回復

teddybear10_10 發表於 2012-7-4 18:00:50 |顯示全部樓層
花友們喜歡花貓嗎? 我有K ‘Peridot’s Mango Martini’ & K ‘Clytie’ 側芽各4份可以分享

嘩, 好吸引, 我想要每樣一份, 謝謝  發表於 2012-7-4 18:26
回復