小兒在學校被咬

作者: lammadick 發表于 2008-4-8 23:50:03
2175 16
今日早上十時多...收到小兒學校電話...
主任老師開口第一句就話唔好意思呀...(名字)被一位小朋友咬
咁我就問...有冇流血吖...佢話冇...我就話咁唔緊要啦
跟住就講話已經幫小兒消毒傷口及塗上去瘀膏...
及再一次交代事件經過...跟住佢話會打比我太太話佢知

回到家睇見都唔算緊要...只係有個比五蚊大一點的瘀傷

學校重有一張記錄表給回我們...詳見下文

發生過程 : (名字)在吃茶點,嬸嬸請他喝水的時候,
有位小朋友突然捉著他的手咬了一口,嬸嬸立刻分隔他們

處理方法 : 老師上前安慰及檢查傷口及身體,
並教導該小朋友要愛護小朋友
老師替(名字)消毒傷口及塗上去瘀膏

個人覺得今次的處理方法已經很好...
一兩個老師要睇住一班十幾個三歲小朋友真的不容易
我們亦反安慰老師不用太難過...她真的沒有大錯
但望那小朋友的家長會好好同自己的小朋友講講那問題吧
ayclui 發表於 2008-4-9 10:24:31 |顯示全部樓層
咁奇怪...無端端咬人都有嘅?
仲以為你仔仔o向學校比狗咬添...無諗過係比人咬
回復

tata 發表於 2008-4-9 10:35:34 |顯示全部樓層
我阿囡讀幼班都俾同學仔咬過呀, 個小朋友同佢爭嘢玩, 跟住就一啖咬落去, 有個牙印同埋瘀咗, 但就無事件記錄表
回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 10:37:10 |顯示全部樓層
有d幼兒,係會用咬人來作反應,佢地未必係有惡意,只係太細未識性啫.難得dick你地咁寬容.正面點想:你的小朋友以後都會遇到不可理喻的人,你可以借此事件教他如何保護自己,和告訴他世界上不是個個人都是有善,和就哂你的.我阿女希希好惡,從來冇人蝦到佢,反而佢俾老師投訴太惡,俾人掂下就瓜瓜嘈,又係要教也....
回復

tata 發表於 2008-4-9 10:43:35 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-9 10:37 發表
有d幼兒,係會用咬人來作反應,佢地未必係有惡意,只係太細未識性啫.難得dick你地咁寬容.正面點想:你的小朋友以後都會遇到不可理喻的人,你可以借此事件教他如何保護自己,和告訴他世界上不是個個人都是有善,和就哂你的.我阿女希希好惡,從 ...

我個女喺學校好乖架(扮), 返到屋企就係一個惡人, 屋企成日都好嘈
回復

ayclui 發表於 2008-4-9 10:55:16 |顯示全部樓層
都係 d 媽媽先會明白
回復

tata 發表於 2008-4-9 10:59:05 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-9 10:55 發表
都係 d 媽媽先會明白

想明白咪咩咩囉
回復

lammadick 發表於 2008-4-9 11:27:59 |顯示全部樓層
我的小兒子其實都不是常被人蝦...不過他在班裡是數一數二細粒的
同班的全比他高大...我地有睇過佢幾次上課...見到他都玩得開心的
只見他重來都不同人爭玩具玩...老師都係咁講...話有人爭就會走開
不知他的個性點解係咁...但在家我地想拎開佢d玩具就點都唔得
我諗係在家惡過老虎...回校好似羔羊囉
回復

ayclui 發表於 2008-4-9 11:33:05 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-9 10:59 發表

想明白咪咩咩囉

唔好啦啩...
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 11:43:46 |顯示全部樓層
我個仔細個果時又係成日俾人蝦, 我成日同佢講叫佢dup番人, 佢話佢的性格唔可以咁做..

冇計, 蝦人同俾人蝦係個人性格
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-9 12:41:35 |顯示全部樓層

如此大量的媽媽

原帖由 lammadick 於 2008-4-8 23:50 發表
主任老師開口第一句就話唔好意思呀...(名字)被一位小朋友咬
及再一次交代 ...

真係少有...

再好的家教都不過這樣的身教

懂得原諒別人
體諒別人
給別人改過的機會

如果我有個仔我未必做倒
回復

lammadick 發表於 2008-4-9 14:22:17 |顯示全部樓層
那位小朋友的爸爸已打電話來 "say sorry"
感覺十分好...試想要打電給一個陌生人道歉...真的不容易
回復

八王爺 發表於 2008-4-9 14:42:10 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-4-8 16:50 發表
及再一次交代事件經過...跟住佢話會打比我太太話佢知

回到家睇見都唔算緊要...只係有個比五蚊大一點的瘀傷

學校重有一張記錄表給回我們...詳見下文

發生過程 : (名字)在吃茶點,嬸嬸請他喝水的時候,
有位小朋友突然捉著他的手咬了一口
,嬸嬸立刻分隔他們

處理方法 : 老師上前安慰及檢查傷口及身體,
並教導該小朋友要愛護小朋友
老師替(名字)消毒傷口及塗上去瘀膏

個人覺得今次的處理方法已經很好...
一兩個老師要睇住一班十幾個三歲小朋友真的不容易
我們亦反安慰老師不用太難過...她真的沒有大錯
但望那小朋友的家長會好好同自己的小朋友講講那問題吧

難道 那小朋友 家中的 茶奌是 手指餅?
回復

heiheimama 發表於 2008-4-9 14:51:24 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-9 14:42 發表

難道 那小朋友 家中的 茶奌是 手指餅?

王爺你個gag好爛!
回復

orchids 發表於 2008-4-9 15:47:14 |顯示全部樓層
我識得一位教幼稚園的朋友,聽佢講試過有小朋友,因新入學不習慣而咬人,但這小朋友幾乎每天都咬一人維持約三個月,D老師同佢父母傾,傾到佢父母都喊左出嚟,不過三個月後,果位小朋友就冇再咬人,我朋友話其實哩個小朋友都幾醒目ga.
我朋友話,有時發覺小朋友有D問題,向佢哋父母反映,明理的會唔介意,試過發現小朋友睇野睇到好怪,老師提議帶睇醫生,結果發現這小朋友一隻眼有事(唔記得係唔係隋視眼),要封住正常的眼另這小朋友用多些有事的眼.
又試過發現有小朋友(男孩)經常打同學及有怪異行為(伸手入老師衣服內,摸老師的胸或將手放在老師大腿內側),老師向佢父母反映(有幾次佢父親是親眼睇到),佢父母認為全因老師唔夠錫佢個仔.
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-9 16:58:56 |顯示全部樓層
我覺得可能或者全因是那個父親有同種的"怪異"行為......
回復

orchids 發表於 2008-4-9 18:20:36 |顯示全部樓層
佢阿爸話可能小朋友混淆左老師係媽媽,但唔通哩個小朋友未戒奶.或小朋友在家看到不應看的事.
回復