想問下葡萄糖粉的事宜

作者: 技術之達人 發表于 2012-6-3 23:23:12
4293 7
有冇花友有飲過 Glucolin (一罐) 這個牌子的葡萄糖粉,想知多D關於D-葡萄糖 同埋抵唔抵飲 (我見到價錢呆左一陣,420G/$31.9)  我其實都有D想飲,問下意見先算~  
同埋,葡萄糖的糖份子是否真的如廣告,所說:「直達頭腦...」  ,增加讀書能力(記憶、拼寫之類)?
八王爺 發表於 2012-6-4 00:18:52 |顯示全部樓層
直達血就真。
葡萄糖粉冲水飲,為生病吸收力不佳人仕快速補充糖。運動人仕都啱。
以前小孩都飲,你有冇听過~~美國嘅雞毛掃,由細打到老?

哩句歌詞出自果個牌子嘅廣吿。

美國嘅得力素,由細飮到老。
老人家身子弱,飲下都唔錯。

唔該晒你~  發表於 2012-6-4 13:23
回復

tomtomtom 發表於 2012-6-4 12:41:58 |顯示全部樓層
以前葡萄糖粉係探病送禮佳品,不過十多年前小女出世時發現原來已經唔興,好似係話飲得多爛牙

我都要小心蛀牙先><  發表於 2012-6-4 13:24
回復

Springonions 發表於 2012-6-4 13:04:53 |顯示全部樓層
增強讀書能力的最佳方法, 莫過於有足夠睡眠, 適量運動, 均衡飲食. 我的女兒都係靠這些方法, 把書讀好的.

嗯,I agree with your saying. 不過我主要原因係幾想飲下,因為我未飲過,睇落去好似好好飲咁= =  發表於 2012-6-4 13:25
回復

andyman 發表於 2012-6-4 14:37:27 |顯示全部樓層
得力素其實得個甜字, 外加一點點奇怪的味道, 唔算好飲,但都可接受

好彩未買,問下咁多位花友的意見是好的~ :)  發表於 2012-6-4 22:12
回復

jack872184 發表於 2012-6-4 15:18:09 |顯示全部樓層
葡萄糖glucose is the simple form(monosaccaride) of sugar(carbohydrate)
it can be easily absorbed.
Body cells us it to realease energy by respiration.
=====================
If u simply just want to get energy in a fast way,why don't you drink some sugar solution-.-?XDD
葡萄糖粉not only contain glucose,it also contain other compound(都同葡萄糖有關的)
=====================
It is just sweet.
I drank some long time ago,
I was sent to the hospital because my blood glucose level is too low,
the doctor gave me some glucose solution,
it was soooooooooooooo sweet@@

Roger that~ Majority of the words get clearly understanded.  發表於 2012-6-4 22:12
回復

wendy_choy_hk 發表於 2012-6-6 07:27:29 |顯示全部樓層

簡單d,買包粒裝葡萄糖吃咪得law.亞女個老師教考試前吃一粒會精神一點.

1包糖約HK$6.00-7.00,好過你買一罐糖粉返來.到時唔飲好浪費

嗯,我都有咁諗過。點解我會問葡萄糖粉事宜?因為我想上完體育堂有野飲(想節省$)同埋好似好好飲,葡萄糖楩係有食過,亦想知兩者的比較也。  發表於 2012-6-6 14:40
回復

gunbuster363 發表於 2012-6-6 10:13:08 |顯示全部樓層
得力素好野來........

樓上有花友話得力素得個甜字,咁我想知佢有咩好?  發表於 2012-6-6 14:40
回復