返回列表 發新帖

我好唔好拎3000幾蚊報個課程?

作者: 031504 發表于 2012-5-18 22:27:34
2953 29
031504 發表於 2012-5-23 00:26:43 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-5-22 00:54
基本功做好先。modeling 到入迷再學。

我就係想學左平面先
回復

031504 發表於 2012-5-23 00:27:06 |顯示全部樓層
lam19870811 發表於 2012-5-22 03:17
因為三千幾蚊小數目比得起所以驚浪費..如果三萬幾蚊你一定的起心肝

未必,,,
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-23 11:51:09 |顯示全部樓層
先不要諗學左對前途有無用,一定要問自己係咪有興趣,決定去學了,就要好好去學,錢係自己的,自己最後get 到d乜,都全由自己負責.

不過呢,我覺得你三千元小小錢上一個初班要諗咁耐,好懷疑你唔係好大興趣囉~ 
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-5-23 11:44:38 |顯示全部樓層
我就有理冇理,想讀又有鬆動錢的話就一定去讀,人生真係冇幾多個十年,襯後生,記憶力尚好時就盡快去馬啦~

我都覺得襯後生好去學  發表於 2012-5-24 01:26
回復

獅頭魚 發表於 2012-5-23 16:31:22 |顯示全部樓層
想出自家品牌芝嗎! 唔使自己出紙樣架!
比個sketch + size spec廠,廠有師傅做啦,人地經驗豐富,你都係用flat-pattern姐!你唔係想一條龍嗎?Design + pattern making + production自己一手包辦?點做呀?

就算比賽也不需要自己親手出紙樣啦!

$3000!不是錢問,免費都無用,你根本對pattern making 無興趣,未上堂就”驚上堂果陣訓覺”;如對pattern making 有passion有heart!就算返咗成日工,好倦!上堂時都會精神哂!

先前學過都覺得難?.... 點學落去呀?flat-pattern 已經是很易,step by step 無難度,用flat-pattern要出個靚fitting就難d!

學完紙樣!接下來又知唔知要做mug?
自家制!比自己?算吧啦!

回復

031504 發表於 2012-5-24 01:24:41 |顯示全部樓層
獅頭魚 發表於 2012-5-23 16:31
想出自家品牌芝嗎! 唔使自己出紙樣架!
比個sketch + size spec廠,廠有師傅做啦,人地經驗豐富,你都係用fl ...

咁又唔駛咁大盆冷水淋落黎
我只係覺得對手工藝有興趣,特別係時裝方面的手工,所以前題還是手工為主

唔知呢,之前去上堂,基本上成班好多同學仔都唔明,,,,可能啊sir教得太快掛
回復

031504 發表於 2012-5-24 01:25:49 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-23 11:51
先不要諗學左對前途有無用,一定要問自己係咪有興趣,決定去學了,就要好好去學,錢係自己的,自己最後get  ...

我驚我學唔黎姐
回復

八王爺 發表於 2012-5-24 06:28:41 |顯示全部樓層
做個對自己的簡單測試。

先做一件衫俾自己,睇吓做成怎樣?
在過程中能否享受樂趣?還是先做其它事,把做衫放到最後?
用多少時間完成? 還是中途停下? 最終放棄?

我做第一件衫是為女兒參加學校動物服裝CAT WALK。
當時冧去買太普通,自己都識少少,咪做咯。
那時連衣車都無,一針一針縫。
每日放咗工,煮飯清潔之後,全部時間用晒,三天內完成。
果時都唔知自己點有咁大嘅熱情同魄力!
依家阿女上學校縫糿班,有問題都要我教架。

相反,如果學得ENJOY唔到,只是想象自己對這方面「有興趣」
其實只是三分鐘熱度,咁試過一次自己知咩事。

你真係香港裡少有的好男人好老豆~~~ 我都想認你做老豆呀~~~  發表於 2012-5-24 08:55
回復

獅頭魚 發表於 2012-5-24 18:56:26 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-5-24 01:24
咁又唔駛咁大盆冷水淋落黎
我只係覺得對手工藝有興趣,特別係時裝方面的手工,所以前題還是手工為主

不認同你的說法,只是說實況!

你的意向是出品牌,不是做師傅,紙樣唔識唔叻無問題。
執著!要親手做!今天做不到.... 不代表明天做不到!

就算世界頂級Designer他成名之路易行嗎? 堅持..不放棄!終打出名堂!他的成果要嚐過多少苦才得到?如人飲水冷暖自知!

很難!有人選擇放棄!有人選擇克服!

小朋友!自己的路,要點走,走幾遠,由自己來決定!別人一句話...可動搖嗎?

回復

031504 發表於 2012-5-25 23:47:56 |顯示全部樓層
獅頭魚 發表於 2012-5-24 18:56
不認同你的說法,只是說實況!

你的意向是出品牌,不是做師傅,紙樣唔識唔叻無問題。

我的意向不是"一定"要出自己品牌...
就算要出,大前題我都比較想親手畫紙樣,揀布同車

其實我做緊哩份工我可以繼續做落去都好有前途,不過我想試下接觸時裝工業姐
回復